Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στον αέρα η διαπραγμάτευση για τα «κόκκινα δάνεια» - Δεν συμφωνούν κυβέρνηση - θεσμοί για αντικειμενικές και εισόδημα

Στον αέρα η διαπραγμάτευση για τα «κόκκινα δάνεια» - Δεν συμφωνούν κυβέρνηση - θεσμοί για αντικειμενικές και εισόδημα
Το χθεσινό δεκάωρο «μπρά - ντε - φερ»  με τους επικεφαλής των θεσμών επιφύλαξε στο οικονομικό επιτελείο μία «κακή» και μία «καλή» είδηση.
(upd2) Αγεφύρωτες φαίνεται πως είναι οι διαφορές της κυβέρνησης και τους θεσμούς για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση κυβέρνησης αφορά στα εξής τρία κριτήρια:
Αντικειμενική αξία: 200.000 ανά άτομο, 250.000 για ζευγάρι, συν 25.000 το κάθε παιδί έως τρία παιδιά.
Εισόδημα:35.000.
Σύνολο οφειλών: έως 200.000.
Αντίθετα, οι θεσμοί προτείνουν:
Αντικειμενική αξία: 70.000-120.000.
Σύνολο οφειλών:120.000.
Εισόδημα:8180 το άτομο, 13917 το ζευγάρι και 3350 το παιδί έως τρία παιδιά
Με την ελληνική πρόταση υπολογίζεται ότι καλύπτεται το 72,4% των οφειλετών ενώ με των δανειστών από 17,3% έως 40%.

Νωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε:


Στα… βαθιά καλείται να κολυμπήσει σήμερα η κυβέρνηση με τους δανειστές, οι οποίοι πρόκειται να μπουν στο «ψητό» της διαπραγμάτευσης: «κόκκινα δάνεια», νόμος Κατσέλη (προστασία περιουσίας), ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο.
Το χθεσινό δεκάωρο «μπρά - ντε - φερ»  με τους επικεφαλής των θεσμών επιφύλαξε στο οικονομικό επιτελείο μία «κακή» και μία «καλή» είδηση.
Η συνάντηση των υπουργών Οικονομίας, Γ. Σταθάκη και Οικονομικών, Ευκλ.Τσακαλώτου με τους εκπροσώπους των θεσμών, βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 11 το πρωί, σε κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο.
Θα ακολουθήσουν στις 13:00 ο υπουργός Υποδομών Πάνος Σκουρλέτης και στις 14:00 ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χριστόφορος  Βερναρδάκης. 
Την σκυτάλη θα πάρει αμέσως μετά στις 16:00 ο Γιάννης Στουρνάρας, αν έχει γυρίσει από τη Μάλτα όπου βρίσκεται για τη συνεδρίαση της ΕΚΤ. 
Την αυλαία των συζητήσεων θα κλείσει την Παρασκευή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ ανοικτό είναι το εάν θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με την γ.γ. Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαϊδου.
Τα καλά νέα είναι ότι η ύφεση το 2015 - όπως και το 2016 - θα είναι τελικά  πολύ μικρότερη σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.
Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η κάμψη του ΑΕΠ θα περιοριστεί στο 1,3% εφέτος, από 2,3% που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού.   
Τα «κακά» νέα είναι ότι η Ντένια Βελκουλέσκου από το ΔΝΤ και η υπόλοιπη παρέα Ντέκλαν Κοστέλο από την Κομισιόν, Ράσμους Ρέφερ  από την ΕΚΤ και Νίκολα Τζιαμαρόλι από τον ESΜ, εξέφρασαν αμφιβολίες για το κατά πόσο η κυβέρνηση μπορεί να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ το τρέχον έτος και πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ το 2016.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, οι δανειστές ρώτησαν την ελληνική πλευρά αν είναι σίγουρη ότι τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί και συμφωνηθεί μπορούν όντως να οδηγήσουν στους συμπεφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους.
Ο κ. Τσακαλώτος, ερωτηθείς πάντως για το αν αυτές οι αμφισβητήσεις από την πλευρά των δανειστών, προοιωνίζονται νέες παρεμβάσεις, απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, διευκρινίζοντας όμως ότι πρέπει να ποσοτικοποιηθούν μια σειρά από μέτρα που έχουν συμφωνηθεί αλλά δεν έχουν ακόμα «μετρηθεί».
Για παράδειγμα, ο υπουργός ανέφερε την προβλεπόμενη στο μνημόνιο αύξηση των συντελεστών στους αγρότες, μέτρο για το οποίο δεν υπάρχει ακόμα σαφής ποσοτικοποίηση των εσόδων που εκτιμάται ότι θα φέρει.
Ο ίδιος, πάντως, εμφανίστηκε σίγουρος ότι έως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας θα έχει εκταμιευτεί το ποσό των 2 δισ. ευρώ, αισιοδοξία που ασπάζεται και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Β. Ντομπρόφσκις.
Οι χθεσινές επαφές ξεκίνησαν με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη. Ακολούθησε μπαράζ συναντήσεων με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη, Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, Παιδείας Νίκου Φίλη και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη.
Στις συναντήσεις ετέθη και το θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, για το οποίο η ελληνική πλευρά δέχθηκε την πρώτη «κίτρινη κάρτα» από τους πιστωτές για την έλλειψη ισοδύναμων μέτρων.
Αξιωματούχος που μετείχε στην χθεσινή διαπραγμάτευση ομολόγησε ότι η κυβέρνηση «αυτοπαγιδεύτηκε» με τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, διότι προέβλεψε έσοδα 300 εκατ. ευρώ ενώ τελικά θα είναι φέτος κάτω από 100 εκατ. ευρώ.
Ακολούθησε και δεύτερη κίτρινη για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση προαπαιτούμενων δράσεων και η οποία βάρυνε το κλίμα των επαφών, παρά τις υποσχέσεις που έδωσε η ελληνική πλευρά ότι θα πατήσει «γκάζι» σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα.    
Σήμερα στο επίκεντρο των συναντήσεων θα βρεθούν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ο νόμος Κατσέλη και τα κόκκινα δάνεια και ίσως η «ατζέντα» των αποκρατικοποιήσεων.

Πρώτη ενημέρωση: 00:25, Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης