Τελευταία Νέα
Οικονομία

Έκτακτο EuroWorking Group στις 15/11 για τα 2+10 δισ – Την Πέμπτη 19/11 η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα νέα μέτρα

Έκτακτο EuroWorking Group στις 15/11 για τα 2+10 δισ  – Την Πέμπτη 19/11 η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα νέα μέτρα
Η δεύτερη δέσμη προαπαιτουμένων  περιλαμβάνει τις επώδυνες παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό και τα φορολογικά πάνω στις οποίες θα πατήσει ο προϋπολογισμός του 2016
Τον δρόμο για την εκταμίευση του ποσού των 2+10 δισ. ευρώ (υποδόση + «πακέτο» ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών) πρόκειται να ανοίξει το EuroWorking Group σε έκτακτη συνεδρίαση που θα πραγματοποιήσει την Κυριακή το βράδυ όπως προκύπτει από το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα.
Στην έκθεση την οποία θα ετοιμάσουν οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα αναφέρουν την πρόοδο την οποία έχει σημειωθεί σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα - «αγκάθια» και την συμφωνία που επετεύχθη με το κουαρτέτο των θεσμών.
Το «πακέτο» αυτό περιλαμβάνει:
Τα νέα χαμηλότερα όρια προστασίας -μέσω του νόμου Κατσέλη- της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, μέτρα που αφορούν τον τραπεζικό τομέα, τα φορολογικά ισοδύναμα για να μην επιβληθεί ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, το νέο υπεραταμείο Αποκρατικοποιήσεων, τις αλλαγές στις δύο ρυθμίσεις 12 και 100 δόσεις και τα γενόσημα φάρμακα.
Ουσιαστικά η έκθεση των 19 τεχνοκρατών του EuroWorking Group θα εισηγείται στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΣΜ) ότι η Αθήνα εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις που αποτελούν αντίτιμο τόσο για τα 2 δις. ευρώ όσο και για τα 10 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης ανάβοντας έτσι το «πράσινο φως» για την εκταμίευση τους.
Βέβαια τα χρήματα αυτά δεν θα δοθούν αμέσως στην Ελλάδα.
Αυτά θα αποδεσμευτούν αμέσως μετά την ψήφιση των νέων μέτρων από το ελληνικό κοινοβούλιο.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το νομοσχέδιο πρόκειται να κατατεθεί Δευτέρα βράδυ στην Βουλή για να ψηφιστεί το αργότερο μέχρι την Πέμπτη.
Να σημειωθεί ότι για να μπορέσουν οι τράπεζες να έχουν πρόσβαση στα 10 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης θα πρέπει η κυβέρνηση να περάσει σε αυτό το νομοσχέδιο μια σειρά διατάξεων για τον τραπεζικό τομέα.
Μεταξύ αυτών, είναι και η νέα απαίτηση των δανειστών, οι οποίοι στο θέμα των «κόκκινων» δανείων ζητούν να συμπεριληφθεί και πρόβλεψη για μελλοντική μεταβίβαση των μετοχών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στις τράπεζες, στο νέο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων.
Σε ότι αφορά τους επικεφαλής των θεσμών πληροφορίες αναφέρουν ότι το κουαρτέτο θα προετοιμάσει το έδαφος για το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων μέτρων με το οποίο είναι συνδεδεμένο το 1 δισ. ευρώ και μετά θα φύγει από την Αθήνα.
Η δεύτερη δέσμη προαπαιτουμένων μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τις επώδυνες παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό και τα φορολογικά (εισόδημα – ακίνητα) πάνω στις οποίες θα πατήσει ο προϋπολογισμός του 2016 και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2016-2019.
Το νέο Μεσοπρόθεσμο πρόκειται να κατατεθεί περί τα τέλη Νοεμβρίου στη Βουλή (σ.σ. μετά τον προϋπολογισμό) και με το οποίο θα διασφαλίζεται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ το 2017και 3,5% το 2018.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης