Τελευταία Νέα
Οικονομία

Έρχεται θετική αξιολόγηση - Οι κρίσιμες επαφές για πρόγραμμα και χρέος - Σε 3 εβδομάδες οι δανειστές στην Αθήνα

Έρχεται θετική αξιολόγηση - Οι κρίσιμες επαφές για πρόγραμμα και χρέος  - Σε 3 εβδομάδες οι δανειστές στην Αθήνα
Με βάση το ίδιο χρονοδιάγραμμα, τον Απρίλιο αναμένεται να έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις για το χρέος
Με τον «οδικό χάρτη» της κυβέρνησης ανά χείρας και τους τέσσερις «σταθμούς» που περιλαμβάνει, η σειρά των οποίων είναι ασφαλιστικό, αξιολόγηση, αναδιάρθρωση χρέους και αναπτυξιακό «πακέτο», συνεχίζει την περιοδεία του ανά την Ευρώπη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Μετά τη Ρώμη, τη Λισσαβόνα και το Παρίσι το πρόγραμμα επαφών του Έλληνα υπουργού Οικονομικών συνεχίζεται σήμερα στο Ελσίνκι με τον Φιλανδό ομόλογο του Αλεξάντερ Στουμπ.
Ακολουθεί στο Άμστερνταμ αύριο ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και την Τετάρτη στο Βερολίνο ο «σκληρός» Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον οποίο κλείνει αυτό το «τουρνέ».  
Βέβαια ο κ. Τσακαλώτος θα επιστρέψει μετά την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου στην Αθήνα λόγω της ανειλημμένης υποχρέωσης που έχει για συμμετοχή του στο πρώτο Eurogroup της χρονιάς.
Η Ελλάδα δεν θα είναι κεντρικό θέμα σε αυτή την συνεδρίαση από τη στιγμή που εκκρεμεί η αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος.
Όπως όλα δείχνουν αυτή θα ξεκινήσει στο τέλος του μήνα και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των θεσμών θα διαρκέσει τουλάχιστον 30 ημέρες.
Αντιθέτως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εκτιμά ότι αυτή θα κλείσει πολύ σύντομα.
«Είμαστε πολύ κοντά στο κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης» δήλωσε ο Έλληνας υπουργός μετά την συνάντηση που είχε χθες με τον Γάλλο συνάδελφο του Μισέλ Σαπέν.
Της αξιολόγησης θα ακολουθήσει η επαναφορά του waiver από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), δηλαδή η δυνατότητα των ελληνικών τραπεζών να δανείζονται απευθείας από την ΕΚΤ και όχι από τον ακριβό ELA καθώς τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούν και πάλι να χρησιμοποιηθούν ως εχέγγυα.
Με βάση το ίδιο χρονοδιάγραμμα, τον Απρίλιο αναμένεται να έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις για το χρέος.
Μία κίνηση με ιδιαίτερη σημασία γιατί θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης αγοράζοντας τίτλους του ελληνικού δημοσίου.
Τα παραπάνω αποτελούν βασικούς πυλώνες στους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να ξαναβγεί στις διεθνείς αγορές.                
Για την ώρα, το βλέμμα της κυβέρνησης είναι στραμμένο στο ταξίδι του Τσακαλώτου και στην προσπάθεια που καταβάλλεται προκειμένου να προετοιμαστεί καλύτερα το έδαφος για την πρώτη αξιολόγηση και ει δυνατόν μέσω αυτών ζυμώσεων να αναδειχθεί η αναγκαιότητα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που σήμερα φθάνει το 180% του ΑΕΠ.       
Γνωρίζοντας πολύ καλά ότι η πιθανότητα ενός νέου «κουρέματος» του ονομαστικού χρέους έχει ουσιαστικά αποκλειστεί  ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα επιχειρήσει παραμονή του Eurogroup να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών  Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πάνω σε αυτό το ζήτημα.
Πληροφορίες αναφέρουν, ότι η ελληνική πλευρά πηγαίνει στο Βερολίνο με την γνωστή πρόταση ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους που βασίζεται στην αναδιάρθρωση των επιτοκίων δανεισμού και στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των χρεών της χώρας.
Είναι η πρόταση που κατέθεσε  το καλοκαίρι η ελληνική πλευρά στους εταίρους και μεταξύ των άλλων προβλέπει αναδιάρθρωση χρέους μέσω αναχρηματοδότησης με νέα εργαλεία, όπως π.χ. διασύνδεση του επιτοκίου των δανείων με τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ , διαγραφή του 50% των ομολόγων του EFSF, αλλά και πρόωρη αποπληρωμή (των περίπου 25 δισ. ευρώ) του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Ειδικότερα,  προτείνεται μια ανταλλαγή των χρημάτων από το πρώτο πακέτο βοηθείας της Ελλάδας- ήτοι 110 δισεκατομμύρια ευρώ- με αέναα ομόλογα (perpetual bonds).
Σε τέτοιου είδους ομόλογα, πληρώνονται μόνο οι τόκοι και όχι το κεφάλαιο.
Η πρόταση αυτή αφορά μια εναλλακτική λύση, με επέκταση της αποπληρωμής των δανείων για μια περίοδο ακόμα και 100 ετών συνολικά.
Όσον αφορά το δεύτερο πακέτο στήριξης- το οποίο είναι ύψους 144 δισ. ευρώ- από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης προτείνεται η διαίρεση του, κατά το ήμισυ, και η διαφορετική εξέταση του κάθε μισού.
Για το πρώτο μέρος προτείνεται η αύξηση του επιτοκίου από 2,5% σε 5%, ενώ για το δεύτερο προτείνεται η οριστική του διαγραφή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το χρέος της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι βραχυπρόθεσμο και για αυτό δημιουργείται ένα χρηματοδοτικό κενό τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μεσοπρόθεσμα, καθώς αποτρέπει την συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του Μάριου Ντράγκι.
Η ελληνική κυβέρνηση προτείνει να αναχρηματοδοτηθεί το χρέος της χώρας προς την ΕΚΤ, καθώς και οι δόσεις προς το ΔΝΤ μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και εντός του πλαισίου του κανονισμού.
Σύμφωνα με την ελληνική πρόταση, αν το προτεινόμενο σχέδιο υιοθετηθεί, ακόμα και υπό συνθήκες όπου το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα ξεπερνά το 2,5%, η Ελλάδα θα περιόριζε το χρέος της στο 93% του ΑΕΠ το 2020 και στο 60% έως το 2030.
Αν δεν υιοθετηθεί η πρόταση, το χρέος θα παραμένει άνω του 120% του ΑΕΠ ως το 2023.

(πρώτη ενημέρωση 11 Ιανουαρίου 2016, 07:11)

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης