Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ένταση στην κυβέρνηση προκαλεί η παρελκυστική τακτική των δανειστών – Στις 28 ή 29/1 έρχονται οι θεσμοί

tags :
Ένταση στην κυβέρνηση προκαλεί η παρελκυστική τακτική των δανειστών – Στις 28 ή 29/1 έρχονται οι θεσμοί
Στις 28 ή 29 Ιανουαρίου λένε ότι θα έρθουν οι επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα
Στο τέλος της επόμενης εβδομάδας 28 ή 29 Ιανουαρίου λένε ότι θα έρθουν οι επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα συνεχίζοντας αυτό το «κρυφτούλι» προκαλώντας ένταση στην κυβέρνηση....
Σήμερα πάντως τα τεχνικά κλιμάκια πιάνουν δουλειά και ξεκινούν με την συλλογή των δημοσιονομικών στοιχείων βάσει των οποίων θα γίνει η πρώτη αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.
Να σημειωθεί ότι στην έφοδο που θα κάνει σήμερα στο Λογιστήριο του Κράτους η τεχνική αντιπροσωπεία των θεσμών θα συμμετέχει και ειδικό «γκρουπ» εμπειρογνωμόνων του Γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.  
Οι εντολές που έχει πάρει η ομάδα των ξένων από Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον είναι το «τσεκ απ» στον προϋπολογισμό να είναι εξονυχιστικό και να καλύπτει όλους τους τομείς:
από την πορεία των εσόδων και των δαπανών μέχρι τις χρηματοδοτήσεις των Ασφαλιστικών Ταμείων, την πορεία του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων μέχρι και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους.
Άλλωστε η κυβέρνηση είναι αυτή που βιάζεται να ολοκληρωθεί σύντομα αυτή η διαπραγμάτευση και όχι οι δανειστές που θα κινηθούν σε χαλαρούς ρυθμούς.
« Όσο η Αθήνα καθυστερεί να δώσει στοιχεία για το Ασφαλιστικό ή δεν διορίζεται νέος Γενικός Γραμματέας Εσόδων αλλά τόσο θα καθυστερεί η έκδοση εισιτηρίου επιστροφής από το κουαρτέτο » έλεγε στο bankingnews αρμόδια πηγή.
Τούτο όμως είναι σε βάρος της κυβέρνησης αφού με την καθυστέρηση μεγαλώνει και ο «λογαριασμός» των μέτρων.
Στο μενού εκτός από το Ασφαλιστικό περιλαμβάνονται ακόμη το νέο νομοσχέδιο με τις αλλαγές στους φόρους, τα «κόκκινα δάνεια» και το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων των 50 δις. ευρώ.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της  υψώνει ανάστημα στους δανειστές και προειδοποιεί πως αν αργήσει η αξιολόγηση το πρόγραμμα προσαρμογής θα βρεθεί στον «αέρα».
 Και αυτό ενώ έχει πάρει ήδη θέση μάχης απέναντι στο ΔΝΤ.
Η ίδια ενοχλημένη από τις διαρροές του ΔΝΤ  περί νέων παρεμβάσεων στο Ασφαλιστικό και τη λήψη πρόσθετων μέτρων στην οικονομία ώστε να διασφαλιστούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα, κάλεσε το Ταμείο να «ξεκαθαρίσει» τη θέση του στα δύο αυτά ζητήματα.
«Δεν θα κάνουμε διαπραγμάτευση μέσω διαρροών», διεμήνυσε σε υψηλούς τόνους χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στέλνοντας μήνυμα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ότι τα επικοινωνιακά παιχνίδια πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσουν…
Προειδοποίησε δε για τις επιπτώσεις που θα έχει στην ελληνική οικονομία μια πολύμηνη διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο.
Μπορεί μια νέα παρατεταμένη πιστωτική ασφυξία να μην αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τη χώρα και τον προϋπολογισμό -δεδομένων των χρηματοδοτικών αναγκών ύψους 4 δισ. ευρώ που πρέπει να καλυφθούν στο πρώτο τρίμηνο-, πλην όμως, όπως είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, το πρόγραμμα θα «απορρυθμιστεί» και η χώρα δεν θα μπορέσει να γυρίσει σελίδα.
«Αν μπούμε σε ατέρμονες συζητήσεις, όπως στο παρελθόν, το πρόγραμμα θα αποτύχει», τόνισε ο υπουργός δίνοντας έμφαση στην έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης ώστε να ακολουθήσουν ευθύς αμέσως οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης, ο «φάκελος» αυτός θα πρέπει το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο να βρίσκεται πάνω στο τραπέζι των συζητήσεων με τους θεσμούς, ώστε τον Ιούνιο να έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις για το χρέος που θα δώσουν τη δυνατότητα στη χώρα να εισέλθει σε αναπτυξιακή πορεία.

(πρώτη ενημέρωση 19 Ιανουαρίου 2016, 01:36)

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης