Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την έλευση των δανειστών στην Αθήνα - Οι όροι του ΔΝΤ για να μπει στο πρόγραμμα

Μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την έλευση των δανειστών στην Αθήνα - Οι όροι του ΔΝΤ για να μπει στο πρόγραμμα
Αυτή την εβδομάδα πρόκειται να βρεθούν στην Αθήνα ξένοι μεγαλοεπενδυτές οι οποίοι πρόσφατα τοποθέτησαν κεφάλαια στις τράπεζες
Αντίστροφα ξεκίνησε να μετρά ο  χρόνος για την έλευση του κουαρτέτου στην Αθήνα  και προκειμένου να αρχίσει και επισήμως η πρώτη αξιολόγηση που θα «ξεκλειδώσει» την δόση των 5,7 δισ. ευρώ.
Το χειρότερο σενάριο που αντιμετωπίζει πλέον η κυβέρνηση είναι η διαπραγμάτευση να τραβήξει μέχρι το καλοκαίρι, γεγονός που αν συμβεί θα στεγνώσει από ρευστό την ελληνική οικονομία.
Τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών συνεχίζουν τη συλλογή στοιχείων από τα υπουργεία και τους φορείς του Δημοσίου με αιχμή το ασφαλιστικό, χωρίς, πάντως, να έχουν αρθεί οι πιέσεις και για τη λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων.
Μπορεί το ασφαλιστικό να αποτελεί το «βαρόμετρο» για την επιτυχή έκβαση της διαπραγμάτευσης, ωστόσο δεν είναι λίγες οι υπόλοιπες δράσεις που εν δυνάμει αποτελούν πρόκριμα για μια θετική αξιολόγηση, η οποία θα ανοίξει το δρόμο για την ροή της χρηματοδότησης, αλλά και για τη συζήτηση για το χρέος.
Παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, αξιωματούχοι εντός και εκτός της χώρας εκτιμούν ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αρκεί και οι δύο πλευρές να τηρήσουν τα υπεσχημένα.
Στο οπλοστάσιο της κυβέρνησης προστέθηκε και η καλή πορεία των φορολογικών εσόδων την περασμένη χρονιά, εξέλιξη που λαμβάνεται ήδη σοβαρά υπόψη από την άλλη πλευρά.
Τα νεώτερα στοιχεία που ανακοίνωσε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας το υπουργείο Οικονομικών, δείχνουν υπέρβαση 1,9 δισ. ευρώ στο σύνολο των εσόδων (μαζί με έκτακτες εισροές κονδυλίων των ΕΣΠΑ και παρακρατήσεων επιστροφών φόρων), ενώ επιμέρους τα φορολογικά έσοδα ξεπέρασαν το στόχο κατά 769 εκατ. ευρώ.
Οι δανειστές υπολόγιζαν για φέτος πρόσθετα μέτρα 900 εκατ. ευρώ (0,5% του ΑΕΠ), για να επιτευχθεί οριακό πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του έτους, με την κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι δεν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα.
Τα οριστικά στοιχεία για τον περυσινό προϋπολογισμό που θα δημοσιοποιηθούν τον Μάρτιο (μετά το κλείσιμο του οικονομικού έτους στο τέλος Φεβρουαρίου), θα είναι αυτά που θα δείξουν αν τελικώς υφίσταται ζήτημα πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων.
Θετικό μήνυμα για την επιτυχή έκβαση της πρώτης αξιολόγησης αποτελεί και η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από τον διεθνή οίκο S&P. 
H S&P αναβάθμισε την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε  "B-" από "CCC+" . 
Ο οίκος υπογραμμίζει ότι παρά τα πολλαπλά σοκ η ελληνική οικονομία αποδείχθηκε πιο ανθεκτική από ότι ανέμενε.
Σημειώνει δε ότι έως τα τέλη Μαρτίου, παρά τις διαφορές μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών, αναμένεται να υλοποιηθούν οι όροι της αξιολόγησης, ανοίγοντας το δρόμο για ελάφρυνση χρέους.
Πέρα από το ασφαλιστικό, στο τραπέζι της πρώτης αξιολόγησης θα τεθούν και άλλα μείζονα κεφάλαια όπως το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, τα κόκκινα δάνεια αλλά και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, το οποίο για την ώρα δεν συμμετέχει χρηματοδοτικά, αλλά προσφέρει μόνο την «τεχνογνωσία» του. Ήδη το υπόλοιπο των δόσεων από το δεύτερο πρόγραμμα ανέρχεται στα 16 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο ουσιαστικά δεν πρόκειται να εκταμιευτεί καθώς η όποια διαπραγμάτευση για  χρηματοδότηση θα ξεκινήσει από την αρχή.
Η βιωσιμότητα του χρέους και η λύση του ασφαλιστικού είναι δύο από τις βασικές προϋποθέσεις που θέτει το ΔΝΤ προκειμένου να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα.
Το ενδιαφέρον πάντως από μεγάλους διεθνείς επενδυτές, για τις προοπτικές της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, είναι ισχυρό.
Αυτή την εβδομάδα πρόκειται να βρεθούν στην Αθήνα ξένοι μεγαλοεπενδυτές οι οποίοι πρόσφατα τοποθέτησαν κεφάλαια στις τράπεζες στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης και έχουν κάθε λόγο να προχωρήσει άμεσα η αξιολόγηση η οποία θα ανοίξει το δρόμο για την σταθεροποίηση της οικονομίας.

Μ. Χριστοδούλου

(Πρώτη ενημέρωση: 01:27, 26 Ιανουαρίου 2016)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης