Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ο «πυρετός» της διαπραγμάτευσης ξεκινά 22/2 με τους δανειστές - Αναπόφευκτη η μείωση των συντάξεων -25%

Ο «πυρετός» της διαπραγμάτευσης ξεκινά 22/2 με τους δανειστές - Αναπόφευκτη η μείωση των συντάξεων -25%
Οι περικοπές έως και 25% στις συντάξεις - κύριες και επικουρικές - είναι αναπόφευκτες προκειμένου να επιτευχθεί η μνημονιακή δέσμευση για εξοικονόμηση δαπανών
Να μειώσει την απόσταση που τη χωρίζει με τους δανειστές στα τέσσερα «καυτά» ζητήματα της διαπραγμάτευσης, ασφαλιστικό, φορολογικό, δημοσιονομικό και «κόκκινα δάνεια», θα επιδιώξει η κυβέρνηση στη δεύτερη φάση της αξιολόγησης που -εκτός απροόπτου- θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.
Μοναδικό καλό «χαρτί», το πλεόνασμα των 1,2 δισ. ευρώ στα έσοδα του Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής του «κουαρτέτου» αναμένεται να επιστρέψουν στη χώρα μας μετά τη Σύνοδο Κορυφής που θα διεξαχθεί Πέμπτη και Παρασκευή, 18 και 19 Φεβρουαρίου αντίστοιχα, και στην οποία έχουν στραφεί όλα τα φώτα της δημοσιότητας.
Το «σήμα» για την έλευση των Ντέκλαν Κοστέλο από την E.E., Ντέλια Βελκουλέσκου από το ΔΝΤ, Ράσμους Ρέφερ από την ΕΚΤ και Νικόλα Τζιαμαρόλι από τον ΕSΜ στην Αθήνα ήρθε μετά τις νέες προτάσεις για το ασφαλιστικό και το φορολογικό που απέστειλε η ελληνική πλευρά στους θεσμούς.
Οι τελευταίες προτάσεις έρχονται πιο κοντά στις θέσεις των πιστωτών, κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι η αξιολόγηση για τα 5,7 δισ. ευρώ θα κλείσει εντός Μαρτίου και να μην τραβήξει μέχρι τον Απρίλιο, από τη στιγμή που η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να «γεφυρώσει» το χάσμα που τη χωρίζει με τους δανειστές αποδεχόμενη έτσι το νέο «κοστούμι» μέτρων που της «έραψαν» ως το 2018.
Με άλλα λόγια, οι περικοπές έως και 25% στις συντάξεις -κύριες και επικουρικές- είναι αναπόφευκτες προκειμένου να επιτευχθεί η μνημονιακή δέσμευση για εξοικονόμηση δαπανών ύψους 1,8 δισ. ευρώ από το ασφαλιστικό.
Το κουαρτέτο από την πλευρά του, αφήνει «παράθυρο» επανεξέτασης της ελληνικής πρότασης για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5%.
Σε ό,τι αφορά το φορολογικό, το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη αποδεχτεί τη «συνταγή» των πιστωτών και κυρίως του ΔΝΤ να ισχύσουν τρεις διαφορετικές κλίμακες, ανάλογα με τα εισοδήματα που δηλώνουν οι Ελληνες φορολογούμενοι στην εφορία.
Στόχος είναι από τις αλλαγές στο εισόδημα φυσικών και νομικών προσώπων να μην υπάρξουν «διαρροές» εσόδων για το Μνημόνιο που προσβλέπει σε πρόσθετες εισπράξεις 300 εκατ. ευρώ.
Κεντρικό θέμα στον δεύτερο αυτό κύκλο της διαπραγμάτευσης θα είναι το δημοσιονομικό «κενό» της τριετίας 2016 - 2018, το οποίο θα εξεταστεί στη «σκιά» της πρότασης Τόμσεν για πρόσθετα μέτρα 9 δισ. ευρώ πλέον αυτών που προβλέπει το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι.
Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, προσέρχεται σε αυτήν τη διαπραγμάτευση με ένα και μοναδικό καλό «χαρτί», το πρωτογενές πλεόνασμα του Ιανουαρίου 2016, αφού η ελπίδα για μηδενική ύφεση το 2015 δεν στοιχειοθετείται στην παρούσα φάση από τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν συρρίκνωση κατά 0,7% του ΑΕΠ.
Η εικόνα που μεταδίδει το Γενικό Λογιστήριο του κράτους για τα έσοδα τον πρώτο μήνα του 2016 είναι πρωτογενές πλεόνασμα 1,193 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 307 εκατ. ευρώ.
Στον σχηματισμό του βοήθησε η μικρή υστέρηση της τάξης των 69 εκατ. ευρώ των εσόδων και η υπερ-συγκράτηση των δαπανών, οι οποίες ήταν μικρότερες κατά 483 εκατ. ευρώ.
Εξ αυτών τα 438 εκατ. ευρώ εξοικονομήθηκαν από τις πρωτογενείς δαπάνες.
Στη διόγκωση του πλεονάσματος βοήθησαν και τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, τα οποία τον Ιανουάριο ανήλθαν σε 565 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 405 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης