Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Γολγοθάς» μέχρι το Eurogroup 22/4 που θα αξιολογήσει 2 ξεχωριστά κείμενα ΕΕ και ΔΝΤ – Έρχεται συμφωνία γέφυρα έως Οκτώβριο

«Γολγοθάς» μέχρι το Eurogroup 22/4 που θα αξιολογήσει 2 ξεχωριστά κείμενα ΕΕ και ΔΝΤ – Έρχεται συμφωνία γέφυρα έως Οκτώβριο
Στην περίπτωση που δεν βγει «λευκός καπνός» από την Ουάσινγκτον, τότε το θέμα θα παραπεμφθεί στο Εurogroup της 22ας Απριλίου.
(upd) Αγώνας δρόμου ξεκινάει από την κυβέρνηση μέχρι το Eurogroup της 22ας Απριλίου του 2016, όταν θα αξιολογηθούν τα δύο τεχνικά κείμενα της συμφωνίας που θα ετοιμαστούν μέχρι την Κυριακή 10 Απριλίου –αυτός τουλάχιστον είναι ο στόχος– και τα οποία θα περιγράφουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε επίπεδο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.
Ωστόσο από τα τεχνικά αυτά έγγραφα δεν θα λείπουν και οι παρατηρήσεις και δη τα μεγάλα «αγκάθια» στα οποία έχει κολλήσει η διαπραγμάτευση.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, πρόκειται να καταρτιστούν δύο διαφορετικά κείμενα προόδου, ένα με τους Ευρωπαίους και ένα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τα οποία όμως δεν εξασφαλίζουν τη δόση των 5,7 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας.
Ο υπουργός Οικονομικών βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να ενημερώσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την πορεία των διαπραγματεύσεων. 

«Δεν φέρνει δόση, γιατί όπως ξέρετε υπάρχει μια διαφωνία.

Η Γερμανία και οι άλλες χώρες θέλουν το ΔΝΤ μέσα, άρα πρέπει να συμφωνήσουμε και με το ΔΝΤ και με την Κομισιόν.
 Και το Eurogroup να πει ότι προχωράμε», διευκρίνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά τη χθεσινή 4ωρη συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών.
Με τα δύο κείμενα προόδου ανά χείρας ο υπουργός Οικονομικών θα μεταβεί την νέα εβδομάδα στην Ουάσινγκτον για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ με στόχο να βρεθεί η χρυσή τομή ώστε να καταλήξουν Ελλάδα και δανειστές σε ένα τελικό κείμενο το οποίο θα αποτελέσει ουσιαστικά «συμφωνία-γέφυρα» μέχρι τον Οκτώβριο, όταν εκτιμάται ότι θα ανοίξουν οι συζητήσεις για τον νέο προϋπολογισμό και θα γίνει αξιολόγηση των μέτρων που θα έχουν ήδη ληφθεί ή αυτών που παραμένουν σε εφεδρεία.
Άλλωστε, για μια σειρά θεμάτων φαίνεται ότι δανειστές και κυβέρνηση συμφωνούν ότι απαιτείται περαιτέρω τεχνική επεξεργασία ή πολιτικές αποφάσεις.
Στην περίπτωση που δεν βγει «λευκός καπνός» από την Ουάσινγκτον, τότε το θέμα θα παραπεμφθεί στο Εurogroup της 22ας Απριλίου.
Στην εαρινή σύνοδο η ελληνική αντιπροσωπεία θα θέσει και το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους.
Έτσι, μέχρι την Κυριακή θα πρέπει ξεπεραστούν τα «αγκάθια» που υπάρχουν σε πολλά ζητήματα, όπως για παράδειγμα το αφορολόγητο, για το οποίο οι δανειστές –και κυρίως το ΔΝΤ– έχουν σοβαρές ενστάσεις, με την κυβέρνηση να θέτει τα 9.100 ευρώ ως «κόκκινη» γραμμή και τους θεσμούς να το τοποθετούν στη ζώνη των 7.000 ευρώ.
Σε εκκρεμότητα παραμένει η λίστα των έμμεσων φόρων που θα καλύψουν το δημοσιονομικό κενό του 1% του ΑΕΠ, ήτοι 1,8 δισ. ευρώ, που ενώ επρόκειτο να ξεκαθαριστεί χθες, αυτό τελικά δεν συνέβη.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης