Τελευταία Νέα
Οικονομία

Schaeuble: Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα έχει συμφωνηθεί - Δεν συντρέχει λόγος αναδιάρθρωσης του χρέους

Schaeuble: Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα έχει συμφωνηθεί - Δεν συντρέχει λόγος αναδιάρθρωσης του χρέους
«Δεν θα υπάρξει νέα ελληνική κρίση φέτος», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας
Την εκτίμηση ότι δε συντρέχει ανάγκη για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα, Τρίτη 12 Απριλίου, στο πρακτορείο Reuters.
«Η συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού {2015} είναι ξεκάθαρη: εφόσον ολοκληρωθεί με επιτυχία η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και μετά υπάρξει η ανάγκη να γίνει κάτι για τη βιωσιμότητα του χρέους, τότε θα μιλήσουμε για αυτό», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «έως τώρα, δε διακρίνεται από την ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους ανάγκη για αναδιάρθρωση αυτού».
«Προς το παρόν δε βλέπω την ανάγκη για αυτό», προσέθεσε ο ίδιος.
Στη συνέχεια ο γερμανός υπουργός υπογράμμισε πως «η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έχει συμφωνηθεί», ενώ, στέλνοντας ένας μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, και ιδίως την ελληνική κυβέρνηση, κατέστησε σαφές πως «προφανώς και δε θα επιτρέψουμε να γίνουμε αντικείμενο εκβιασμού. Τηρούμε τις συμφωνίες μας και το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι άλλοι».
Σύμφωνα με τον Schaeuble, η αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας θα συζητηθεί στο περιθώριο των συναντήσεων του ΔΝΤ με την ομάδα των G20 στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα, με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας να εκτιμά ότι η συμφωνία είναι εφικτή έως το τέλος του Απριλίου.
«Είμαι αρκετά σίγουρος ότι θα καταλήξουμε σε έναν φιλικό διακανονισμό», υποστήριξε συγκεκριμένα, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν θα αντιμετωπίσουμε ξανά μια ελληνική κρίση φέτος».
Παράλληλα, ο γερμανός υπουργός σημείωσε: «Κανείς δεν απαιτεί από την Ελλάδα να εφαρμόσει τα πάντα κατά γράμμα», ωστόσο «το τελικό αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι σύμφωνο με όσα συμφωνήσαμε και τις προϋποθέσεις που θέσαμε το περασμένο καλοκαίρι».
Όπως χαρακτηριστικά προσέθεσε, «είναι σημαντικό η Ελλάδα να μη συνεχίσει να αμφισβητεί τα όσα μαζί συμφωνήσαμε. Δεν είναι αυτός ο τρόπος για να χτίσει κανείς κλίμα εμπιστοσύνης».

Schaeuble κατά Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας: Τα χαμηλά επιτόκια δημιουργούν «εξαιρετικά προβλήματα»

Τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δημιουργούν «εξαιρετικά προβλήματα» για τις γερμανικές τράπεζες και τους συνταξιούχους, ενώ ενδέχεται να υπονομεύσουν την υποστήριξη των ψηφοφόρων για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, δήλωσε, ακόμα ο Schaeuble, στο Reuters.
Ο ίδιος, εντούτοις, παραδέχτηκε ότι θα ήταν λάθος να κατηγορήσει κανείς εξ’ ολοκλήρου την ΕΚΤ για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και κάλεσε την Ευρώπη να προχωρήσει με την υλοποίηση δομικών μεταρρυθμίσεων.
«Οι πολιτικές στην Ευρώπη θα πρέπει να δημιουργούν τις συνθήκες, μέσω των δομικών μεταρρυθμίσεων, για την επίλυση των προβλημάτων», τόνισε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό, τέτοιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν μέτρα όπως η ενίσχυση της ευελιξίας των αγορών εργασίας και η μείωση της γραφειοκρατίας στον δημόσιο τομέα.
Οι κεντρικές τράπεζες δε θα έπρεπε από μόνες τους να θεωρούνται υπεύθυνες για την αποκατάσταση της οικονομικής ανάπτυξης, είπε χαρακτηριστικά.
Διατύπωσε, πάντως, την εκτίμηση ότι τα χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ ενισχύουν τον ευρωσκεπτικισμό στη Γερμανία, όπως φαίνεται και από την άνοδο του ακροδεξιού AfD στις εκλογές του περασμένου μήνα.
«Αναμφίβολα η πολιτική των χαμηλών επιτοκίων δημιουργεί εξαιρετικά προβλήματα για τις τράπεζες και συνολικά τον χρηματοπιστωτικό τομέα της Γερμανίας», είπε, ενώ σημείωσε ότι «το ίδιο ισχύει και για τις προβλέψεις για τις συντάξεις».
«Για αυτό έχω υπογραμμίσει την ανάγκη να ενισχυθεί η ετοιμότητα των πολιτών να εμπιστευτούν την ευρωπαϊκή ενοποίηση», συνέχισε ο γερμανός υπουργός.
Ο Schaeuble, οποίος βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με τον Mario Draghi, πρόεδρο της ΕΚΤ, σχολίασε ότι θα τον ξάφνιαζε το ενδεχόμενο η τράπεζα να εξετάζει πράγματι την πολιτική «helicopter money» («ρίψης χαρτονομισμάτων από τον αέρα»).
«Δεν έχω την εκτίμηση ότι το εν λόγω ζήτημα εξετάζεται σοβαρά στην ΕΚΤ», είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης