Τελευταία Νέα
Οικονομία

Le Soir: Νικητής του Eurogroup ο Schaeuble - Νέες θυελλώδεις συνεδριάσεις για το χρέος προ των πυλών

tags :
Le Soir: Νικητής του Eurogroup ο Schaeuble - Νέες θυελλώδεις συνεδριάσεις για το χρέος προ των πυλών
Για ακόμα μια φορά, η γερμανική άποψη επικράτησε σε μια «ζωτικής σημασίας» διαπραγμάτευση για την ελληνική κρίση
Στα αποτελέσματα του Eurogroup για την Ελλάδα αναφέρεται η βελγική εφημερίδα Le Soir, σημειώνοντας ότι εν τέλει «κέρδισε η Γερμανία».
Για ακόμα μια φορά, η γερμανική άποψη επικράτησε σε μια «ζωτικής σημασίας» διαπραγμάτευση για την ελληνική κρίση, από την οποία προέκυψε μια συμφωνία τόσο ασαφής και περίπλοκη που ξεπερνά ό,τι είχαμε δει μέχρι σήμερα.
Από τη μια, αποφασίστηκε η εκταμίευση δόσης ύψους 10,3 δισ. ευρώ.
Σημαντικότερη εξέλιξη ωστόσο αποτελεί το γεγονός ότι οι πιστωτές της Ελλάδας κατάφεραν να καταλήξουν σε ένα συμβιβασμό για ένα θέμα που τους δίχαζε:
την αναδιάρθρωση του χρέους.
Από την πλευρά τους, οι Έλληνες παρέμειναν θεατές, παρά το γεγονός ότι τους αφορά άμεσα.
Κατά την άποψη του αρθρογράφου τρία σημεία πρέπει να συγκρατήσουμε από αυτό το Eurogroup:
(α) τη δημόσια αποκατάσταση του Τσίπρα και της κυβέρνησής του:
η αποδέσμευση των 10,3 δισ. έγινε αποδεκτή με ενθουσιασμό από ορισμένους, όπως ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, ο οποίος αναφέρθηκε στις «σημαντικές προσπάθειες, στην εμπιστοσύνη που μπορούμε να έχουμε σήμερα προς την ελληνική κυβέρνηση...».
Βέβαια, σχολιάζει ο συντάκτης, «οι κακές γλώσσες θα προσθέσουν ότι τα κομπλιμέντα αναγνωρίζουν την υποταγή του Τσίπρα σε όλες τις απαιτήσεις των πιστωτών. Σε κάθε περίπτωση, η αποκατάσταση του Τσίπρα και των δικών του επετεύχθη», σημειώνει.
(β) την αναγνώριση της αναγκαιότητας για μείωση του χρέους:
δεδομένης της επιμονής του ΔΝΤ για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ως προϋπόθεση συμμετοχής του στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα και της διαμετρικά αντίθετης γερμανικής άποψης, ο συντάκτης εκτιμά πως η σχετική προετοιμασία είχε ήδη γίνει από τον Ιούλιο του 2015 και από τη δήλωση της 26ης Μαρτίου και πως αποτελεί μια νίκη όχι μόνο για το ΔΝΤ και την Ελλάδα, αλλά και για την «κοινή λογική».
Η σχετική έκθεση του ΔΝΤ καταδεικνύει λεπτομερώς όλα όσα γνωρίζουν όλοι, αλλά κανείς δεν θέλει να παραδεχτεί δημοσίως: ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο (στο πλαίσιο του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%), τονίζει.
(γ) η ασάφεια όσον αφορά το ύψος της μείωσης (του χρέους):
ο συντάκτης προβλέπει ότι θα υπάρξουν στο μέλλον πολλές «θυελλώδεις συνεδριάσεις» στο Eurogroup σχετικά με αυτό το θέμα ενώ οι απαντήσεις θα βασιστούν στα αποτελέσματα νέων αναλύσεων και συναντήσεων ειδικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης