Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μίχαλος (ΕΒΕΑ): Χρειαζόμαστε 10 projects σαν και αυτά του Ελληνικού για να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη

Μίχαλος (ΕΒΕΑ): Χρειαζόμαστε 10 projects σαν και αυτά του Ελληνικού για να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη
Ποια μέτρα απαιτούνται για να υπάρξουν ανάπτυξη και επενδύσεις
«Για να υπάρξει ανάπτυξη και επενδύσεις, χρειάζεται κυβέρνηση και πολιτικό σύστημα που να πιστεύουν στην επιχειρηματικότητα, στις ιδιωτικές επενδύσεις και στις μεταρρυθμίσεις που αυτές απαιτούν».
Αυτό τόνισε σήμερα, Τετάρτη 22 Ιουνίου, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Κωνσταντίνος Μίχαλος, στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου.
Μάλιστα, ο κ. Μίχαλος παρουσίασε μία λίστα κινήσεων για να έχουμε ανάπτυξη και επενδύσεις, τονίζοντας ότι απαιτούνται τα εξής:
* Μείωση της γραφειοκρατίας, απλούστερο και σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο.
* Απλούστερες και ταχύτερες διαδικασίες αδειοδότησης επενδύσεων.
* Επέκταση και ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με το δημόσιο, για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων, αλλά και την ενίσχυση της διαφάνειας: ηλεκτρονική υπογραφή, σύστημα αυτοπληροφόρησης του δημοσίου κτλ.
* Ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διαδικασία απονομής δικαιοσύνης.
Στον τομέα αυτό η Ελλάδα βρίσκεται στον πάτο των διεθνών κατατάξεων, αφού απαιτούνται μέχρι και 4 χρόνια για να εξεταστεί πρωτοβάθμια μια υπόθεση και μέχρι 10 χρόνια για να τελεσιδικήσει.
* Σύγχρονο δίκτυο δημοσίων υποδομών, που να υποστηρίζουν την ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, όπως μεταξύ άλλων, οι υποδομές σε ψηφιακά δίκτυα και μεταφορές.
* Επιτάχυνση και ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων σε κρίσιμες αγορές, με άρση των περιορισμών και των στρεβλώσεων που υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.
* Με δεδομένο, ότι το υφιστάμενο φορολογικό και διοικητικό περιβάλλον δεν ευνοεί την προσέλκυση κεφαλαίων, είναι σημαντικό να υπάρξουν μεγάλες επενδυτικές κινήσεις με κρατική σφραγίδα.
* Προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, με αναπτυξιακά κριτήρια.
* Σχέδιο αξιοποίησης ακινήτων του δημοσίου, στο πλαίσιο στρατηγικών συνεργασιών με ιδιώτες επενδυτές.
* Σχέδιο αξιοποίησης ή και ανάπτυξης σημαντικών υποδομών, όπως λιμάνια, αεροδρόμια, μαρίνες, οδικοί άξονες, σε συνεργασία με ιδιώτες.
«Με άλλα λόγια: χρειαζόμαστε 10 projects σαν το Ελληνικό, για να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη και να κινητοποιηθούν νέες επενδύσεις» κατέληξε ο κ. Μίχαλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης