Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Έρχεται η crypto-επανάσταση στο διεθνές εμπόριο - Χρήση ψηφιακών assets για τη... δολοφονία του δολαρίου

Έρχεται η crypto-επανάσταση στο διεθνές εμπόριο -  Χρήση ψηφιακών assets για τη... δολοφονία του δολαρίου
Οι προτάσεις της Ρωσίας και ο σχεδιασμός των BRICS
Μια νομισματική επανάσταση αναμένεται να λάβει χώρα στις εμπορευματικές συναλλαγές, καθώς η τελευταία ιδέα που έχει πέσει στο τραπέζι είναι η χρήση των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων προκειμένου να εκτοπιστεί το «υπερβολικό προνόμιο» του δολαρίου.
Σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του Προέδρου της Επιτροπής της Ρωσικής Κρατικής Δούμας για τη Χρηματοπιστωτική Αγορά Anatoly Aksakov, η ομάδα των BRICS εργάζεται για να αντικαταστήσει το δολάριο με κρυπτονομίσματα όσον αγορά τις εμπορευματικές συναλλαγές.
Πράγματι, ο Aksakoc συζήτησε το έργο της συμμαχίας για τη χρήση ψηφιακών στοιχείων στη θέση των νομισμάτων fiat (των νομισμάτων που εκδίδουν οι κεντρικές τράπεζες) για τις διεθνείς συναλλαγές.
Η οικονομική συμμαχία έχει από καιρό προωθήσει τις πρωτοβουλίες της για αποδολαριοποίηση, μαζί με τη χρήση των τοπικών νομισμάτων στο διμερές και πολυμερές εμπόριο.
Στη συνέχεια, η ανάπτυξη λύσεων ψηφιακών νομισμάτων αποτελεί προτεραιότητα με τη λειτουργία του συστήματος BRICS Pay.
Τώρα, αυτές οι προσπάθειες έχουν δρομολογηθεί για να οδηγήσουν το βέλτιστο μέλλον προς ένα μέλλον χωρίς δολάρια.

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, το μπλοκ BRICS αγκάλιασε την ευκαιρία του να δημιουργήσει έναν πολυπολικό κόσμο.
Η προσπάθεια επέκτασής της από πέντε κράτη που θεσπίστηκε στην ετήσια σύνοδο κορυφής του 2023 ήταν ένας από τους βασικούς πυλώνες αυτής.
Ωστόσο, το ίδιο ισχύει και για τη δέσμευσή της για περαιτέρω εναγκαλισμό των τοπικών νομισμάτων στις μονομερείς εμπορικές συναλλαγές.
Τώρα, η συμμαχία κάνει ένα σαφές βήμα προς τα εμπρός από αυτή την άποψη, καθώς η ομάδα των BRICS επιδιώκει να αντικαταστήσει το δολάριο ΗΠΑ με κρυπτονόμισμα για το διεθνές εμπόριο.
Πράγματι, η Ρωσία δήλωσε ότι το μπλοκ αντιπροσωπεύει ένα «σοβαρό κανάλι για την αντικατάσταση των νομισμάτων fiat στις διεθνείς συναλλαγές».
Αυτό που κάνει την προοπτική αυτού ακόμη πιο ενδιαφέρουσα για τη συλλογικότητα είναι ότι φαίνεται δεσμευμένη να αναπτύξει τα δικά της Ψηφιακά Νομίσματα Κεντρικής Τράπεζας (CBDC) τα οποία θα αντικαταστήσουν τα fiat.
Εναλλακτικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν σαφείς στη στάση τους ενάντια σε ένα τέτοιο σχέδιο στη Δύση.

Συνολικά, αυτά τα έργα θα πρέπει να παρέχουν μια σαφή ευκαιρία στο μπλοκ BRICS να συνεχίσει να αποδολαριοποιεί.
Επιπλέον, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Sergey Ryabkov συζήτησε πρόσφατα την ανάπτυξη νέων πλατφορμών για οικονομικές συναλλαγές.
Συγκεκριμένα, αυτά θα υποστήριζαν την αυξημένη  παρουσία ψηφιακών στοιχείων σε αντίθεση με τις χρήση των νομισμάτων fiat.
Ο Ryabkov συζήτησε την «επιλογή δημιουργίας μιας πλατφόρμας που θα ενώνει τα χρηματοοικονομικά συστήματα» των μελών των BRICS.
Αυτό που ονόμασε «γέφυρα BRICS» θα απαιτούσε σταθερά νομίσματα ή άλλες ψηφιοποιημένες μορφές νομισμάτων.
Αυτό θα ενσωματώσει έναν σαφή τρόπο για τις 10 χώρες της ομοάδας των BRICS να αποδολαριοποιήσουν το εξωτερικό τους εμπόριο.
 
Το ΔΝΤ… συζητά την ιδέα

Εν μέσω της προσπάθειας της συμμαχίας BRICS να υιοθετήσει ψηφιακά νομίσματα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ξεκίνησε πρόσφατα συζητήσεις για το Bitcoin και τις δυνατότητές του να αλλάξει το παγκόσμιο οικονομικό τοπίο.
Ειδικότερα, ο Οργανισμός Οικονομικών των Ηνωμένων Εθνών τόνισε την ικανότητα του ψηφιακού περιουσιακού στοιχείου να δίνει τη δυνατότητα στις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικές προκλήσεις στην πρόσφατη έκθεσή του.
Ο διεθνής οργανισμός τόνισε την αναδυόμενη σημασία του Bitcoin, αναγνωρίζοντας τις δυνατότητές του να παρέχει οικονομική ανεξαρτησία σε χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.
Η αναγνώριση από το ΔΝΤ της δυνατότητας του Bitcoin για παγκόσμιο οικονομικό μετασχηματισμό έρχεται σε μια εποχή σημαντικής αλλαγής στον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό τομέα.
Η αυξανόμενη ψηφιοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας έχει γίνει κορυφαία τάση, με πολλές περιοχές και χώρες να αγκαλιάζουν την ψηφιακή επανάσταση σε νομίσματα και συναλλαγές.
Επιπλέον, η συμμαχία BRICS οδηγεί ενεργά τη μετάβαση στη νέα εποχή του ψηφιακού νομίσματος μέσω συνεχών τροποποιήσεων στην οικονομική υποδομή των χρηματοπιστωτικών συστημάτων.

Η εξόρυξη Bitcoin στη Αιθοπία και η συμφωνία με την Κίνα

Επιπλέον, μια από τις νέες χώρες μέλη της ένωσης, η Αιθιοπία, σύναψε πρόσφατα συμφωνίες με την Κίνα για την εξόρυξη Bitcoin.
Σε μια προσπάθεια να προσελκύεται ξένη επένδυση η Αιθιοπική κρατική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας εισήγαγε οικονομικά αποδοτικές επιλογές υδροηλεκτρικής ενέργειας.
Η κίνηση αυτή προσέλκυσε το ενδιαφέρον της Κίνας, γεγονός που οδήγησε στην υπογραφή εξορυκτικών συμφωνιών μεταξύ των δύο χωρών.
Ενώ το μπλοκ BRICS είναι αξιοσημείωτο για την υιοθέτηση ψηφιακών νομισμάτων για οικονομική συνεργασία, το ΔΝΤ τόνισε πρόσφατα τη δυνατότητα του Bitcoin να φέρει επανάσταση στα παγκόσμια οικονομικά.
Επιπλέον, προσδιόρισε τη δυναμική της αγοράς ως ευνοϊκή για αντιστάθμιση χρηματοοικονομικών κινδύνων.

Γεωπολιτική αστάθεια

Πολλοί επενδυτές θεωρούν εδώ και καιρό το Bitcoin ως ένα μέσο διαφοροποίησης των συναλαλγματικών αποθεμάτων, ειδικά εν μέσω συνεχιζόμενης γεωπολιτικής αβεβαιότητας, καθιστώντας περιουσιακά στοιχεία όπως το BTC και το χρυσό όλο και πιο σημαντικά.
Ως αποτέλεσμα, το ΔΝΤ αναγνωρίζει αυτές τις ιδιότητες ως εξαιρετικά σημαντικές για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου.
Η επιτυχία του Bitkine, ειδικά το 2024, ώθησε τις χώρες να συνεχίσουν να εξερευνούν το βασίλειο των ψηφιακών νομισμάτων.
Ειδικότερα, η συμμαχία BRICS  αναπτύσσει δραστηριότητα στη δημιουργία του οικοσυστήματος ψηφιακών νομισμάτων της για τη μείωση της εξάρτησης από το δολάριο για οικονομικές συναλλαγές.

Συνοπτικά, η αύξηση της δημοτικότητας του Bitcoin το 2024 είναι απαραίτητη.
Χώρες όπως το Ελ Σαλβαδόρ αποδείχθηκε πώς η κεφαλαιοποίηση αυτής της επιτυχίας θα μπορούσε ενδεχομένως να βελτιώσει τις οικονομικές επιδόσεις των χωρών που αγωνίζονται να επιβιώσου
Τον επόμενο χρόνο, περισσότερες χώρες είναι πιθανό να εξερευνήσουν παρόμοιες οδούς για την υιοθέτηση του ψηφιακού νομίσματος.
Αποτύπωση των συναλλαγών με ψηφιακά assets

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης