Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μηδενική αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ «βλέπει» για το 2016 η EBRD – Στο 2% η πρόβλεψη για το 2017

Μηδενική αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ «βλέπει» για το 2016 η EBRD – Στο 2% η πρόβλεψη για το 2017
Τα έσοδα από τις τουριστικές αφίξεις και η σταδιακή βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος θα αντισταθμίσουν τις απώλειες του α' 6μήνου
Μηδενική αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ το τρέχον έτος προβλέπει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), παρά το γεγονός ότι το α' 6μηνο του 2016 η ελληνική οικονομία είχε υποχωρήσει κατά 0,7%.
Όπως αναφέρει στο σχετικό του δημοσίευμα το skai.gr, η Τράπεζα εκτιμά πως τα έσοδα από τις τουριστικές αφίξεις και η σταδιακή βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος θα αντισταθμίσουν τις απώλειες του α' 6μήνου, με αποτέλεσμα η συνολική μεταβολή του ΑΕΠ για το 2016 να είναι μηδενική.
«Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει φτάσει στο σημείο καμπής για να βγει από την ύφεση», σχολιάζει σχετικά η επενδυτική τράπεζα, τονίζοντας μάλιστα πως η υλοποίηση των προαπαιτούμενων του Μνημονίου έχει συμβάλει σε μερική ανάκτηση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης.
Ακόμα πιο αισιόδοξη είναι η Τράπεζα σε ό,τι αφορά το επόμενο έτος, κάνοντας λόγο για ανάπτυξη της τάξης του 2%, μία επίδοση ωστόσο υποδεέστερη από το 2,7% της ελληνικής κυβέρνησης.
Η απόκλιση στις προβλέψεις οφείλεται στο ότι η EBRD λαμβάνει υπόψη μία σειρά από αρνητικούς για την οικονομία παράγοντες, όπως τα «κόκκινα» δάνεια και τα capital controls.
Υπενθυμίζεται πως η Τράπεζα έχει συμβάλει στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών που έγινε στα τέλη του 2015, σε προγράμματα δανεισμού για επιχειρήσεις αλλά και σε έργα αναζήτησης υδρογονανθράκων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης