Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι 2 «άσσοι» του Τσακαλώτου στο σημερινό «πόκερ» με την Velculescu - Το ΔΝΤ θα συμμετάσχει με 6 δισ στο 3ο μνημόνιο

Οι 2 «άσσοι» του Τσακαλώτου στο σημερινό «πόκερ» με την Velculescu - Το ΔΝΤ θα συμμετάσχει με 6 δισ στο 3ο μνημόνιο
Το πιθανότερο σενάριο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ είναι ένα τριετές πρόγραμμα που θα υπερβαίνει τον ορίζοντα του ευρωπαϊκού προγράμματος (Αύγουστος 2018) και θα λήγει τυπικά το 2020
Στην Delia Velculescu, την εκπρόσωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στρέφεται το ενδιαφέρον των διαπραγματεύσεων που αρχίζουν σήμερα, Τρίτη 15 Νοεμβρίου, στις 11 το πρωί στο ξενοδοχείο Hilton.
Ο διαφαινόμενος παρασκηνιακός συμβιβασμός Ουάσιγκτον-Βερολίνου για την είσοδο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα μετατρέπει σε θρίλερ τις επόμενες ημέρες ως το EuroWorking Group (EWG) της 28ης Νοεμβρίου που θα αποτελέσει προπομπό μιας πολιτικής συμφωνίας-πακέτο στις 5 Δεκεμβρίου.
Το πιθανότερο σενάριο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ είναι ένα τριετές πρόγραμμα που θα υπερβαίνει τον ορίζοντα του ευρωπαϊκού προγράμματος (Αύγουστος 2018) και θα λήγει τυπικά το 2020.
Βασικός στόχος είναι να στηρίξει το Ταμείο την Ελλάδα σε επίπεδο αξιοπιστίας στην προσπάθεια επανόδου στις αγορές μετά τα μνημόνια.
Σε αυτό το πλαίσιο η κα Velculescu θεωρείται βέβαιο ότι θα απαιτήσει την περαιτέρω μείωση του αφορολογήτου κάτω από το σημερινό όριο των 8.636 ευρώ, την κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών, τη νέα περικοπή των κύριων συντάξεων διά της κατάργησης της «προσωπικής διαφοράς» και την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων στο 10% του συνόλου των εργαζομένων κάθε μεγάλης επιχείρησης.
Για το τελευταίο αυτό θέμα, πιθανώς να μην υπάρξουν άμεσα αποφάσεις, καθώς εκκρεμεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την υπόθεση της ΑΓΕΤ-Lafarge. Ακόμα και αν το ΔΝΤ υποχωρήσει προσωρινά σε κάποιες από αυτές τις απαιτήσεις, είναι βέβαιο ότι θα τις επαναφέρει στο 4ο Μνημόνιο, που θα συνοδεύει τη μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους.
Η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί επίσης το πρόβλημα του δημοσιονομικού κενού 1 δισ. ευρώ που εντοπίζουν οι δανειστές στον προϋπολογισμό του 2017 και της «τρύπας» άλλων 600 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2018.
Επιπροσθέτως, θα εισπράξει τη δυσφορία των δανειστών για την καθυστέρηση στην αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων και την επιλογή των νέων διοικήσεων των τραπεζών και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα προσπαθήσει να αποκρούσει αυτές τις πιέσεις με τους εξής δύο «άσσους»:
Την υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων (6,5 δισ. ευρώ το πλεόνασμα) και με την θετική πορεία που σημείωσε το ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο του 2016 (ανάπτυξη 1,5% σε ετήσια βάση).
Οι επικεφαλής των θεσμών θα μείνουν μία εβδομάδα στην Αθήνα και εφόσον δεν καταστεί εφικτό να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες τότε οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μέσω email ως το EWG της 28ης Νοεμβρίου στο οποίο θα εξεταστούν τα περιθώρια για συμφωνία. Βέβαια αυτή θα κλειδώσει στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου με ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων τον Ιανουάριο και εκταμίευση της δόσης 6,1 δισ. εφόσον αυτή δοθεί στο σύνολο της και όχι τμηματικά.
Στην ίδια σύνοδο της ευρωζώνης θα υπάρξουν ανακοινώσεις και για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που ετοιμάζει ο ESM με μια πιο σαφή διατύπωση για τις ενέργειες που θα γίνουν μετά το 2018.
Θα ακολουθήσει η έκθεση βιωσιμότητας χρέους (DSA) από το ΔΝΤ η οποία θα λαμβάνει υπόψη τις ενέργειες του ESM όπως και η είσοδος του Ταμείου στο τρίτο Μνημόνιο με χρηματοδότηση 6 δισ. ευρώ και επέκταση του δικού του προγράμματος ως τις αρχές του 2020.
Το μόνο που έχει να περιμένει μετά η Αθήνα είναι τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ και του Mario Draghi για την ποσοτική χαλάρωση (QE) .

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης