Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στα τεχνικά κλιμάκια η διαμόρφωση του εξωδικαστικού μηχανισμού

Στα τεχνικά κλιμάκια η διαμόρφωση του εξωδικαστικού μηχανισμού
Οι προσδοκίες ότι το ζήτημα θα κλείσει άμεσα φαίνεται ότι δεν θα επιβεβαιωθούν, καθώς τα εμπόδια τεχνικής φύσεως είναι πολλά και σημαντικά
Στα τεχνικά κλιμάκια θα πέσει το βάρος της τελικής διαμόρφωσης του εξωδικαστικού μηχανισμού, ο οποίος πρέπει να είναι έτοιμος μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.
Οι προσδοκίες ότι θα κλείσει άμεσα φαίνεται ότι δεν θα επιβεβαιωθούν, καθώς τα εμπόδια τεχνικής φύσεως είναι πολλά και σημαντικά.
Η συνάντηση της Τετάρτης στο Χίλτον των υπουργών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών κατέληξε σε συμφωνία ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή από το νέο έτος.
Τα τεχνικά κλιμάκια πήραν ουσιαστικά τις βασικές κατευθύνσεις διαμόρφωσης του πλαισίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική πλευρά υπερασπίστηκε το ΦΠΑ και το ΦΜΥ και επιδίωξε να παραμείνουν εκτός των ρυθμίσεων οφειλών.
Πάντως οι θεσμοί… διαβασμένοι, όπως πάντα, έβαλαν ζητήματα τιμολογίων ΦΠΑ που δεν έχουν εισπραχθεί και ζήτησαν να ενταχθούν.
Επιπλέον, το θέμα που απασχόλησε τους θεσμούς ήταν τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις που έχουν επιβληθεί σε φορολογούμενους, τα οποία να σημειωθεί είναι πολλαπλάσια από το αρχικό κεφάλαιο της οφειλής.
Το ίδιο συμβαίνει με τις οφειλές προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Πάντως οι τράπεζες και οι πιστωτές ανεξάρτητα ποιο θα είναι το τελικό σχέδιο θα είναι έτοιμοι να το αποδεχθούν.
Ειδικότερα οι τράπεζες είναι έτοιμες, αφού έχουν διαγράψει τα επισφαλή «κόκκινα» δάνεια, ενώ όταν ανοίξει η αγορά πώλησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι τράπεζες είναι βέβαιο ότι θα τα δώσουν στα funds, έναντι πινακίου φακής.
Αξιόπιστη πηγή είπε στο www.bankingnews.gr, στο ενδεχόμενο να μην εκπληρώσει την αποστολή του ο εξωδικαστικός μηχανισμός, η αξία των κόκκινων δανείων θα πέσει πολύ χαμηλότερα επίπεδα τιμών από τις αρχικές εκτιμήσεις.
Σε κάθε περίπτωση, οι παραγωγικοί φορείς που δεν συμμετέχουν στο διάλογο εκφράζουν φόβους ότι θα επικρατήσει η πάγια διοικητική πρακτική που θα θέλει ερμηνευτικές εγκυκλίους για να τεθεί σε εφαρμογή ο εξωδικαστικός μηχανισμός με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος.
Το ζητούμενο για τους φορείς είναι ο εξωδικαστικός μηχανισμός να είναι σε θέση να προβλέπει τις τρέχουσες ανάγκες των επιχειρήσεων έτσι ώστε να είναι σε θέση να ανταποκρίνονται στα τρέχοντα έξοδα.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης