Τελευταία Νέα
Οικονομία

Rice (ΔΝΤ): Μόνο με νέα μέτρα λιτότητας για την Ελλάδα εφικτά τα πλεονάσματα 3,5%

Rice (ΔΝΤ): Μόνο με νέα μέτρα λιτότητας για την Ελλάδα εφικτά τα πλεονάσματα 3,5%
«Θεωρούμε τα πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ ως συνέχιση της λιτότητας και μη ρεαλιστικά», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ ως συνέχιση της λιτότητας και μη ρεαλιστικά.
Αυτό κατέστησε σαφές ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου, Gerry Rice, δεχόμενος σχετική ερώτηση από Έλληνα δημοσιογράφο, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.
Όπως προσέθεσε, το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει τη στάση του δημόσια υπέρ πλεονασμάτων 1,5% για την Ελλάδα, τα οποία θεωρούμε ότι είναι ένας πιο ρεαλιστικός στόχος και μεταφράζονται σε λιγότερη λιτότητα για τη χώρα.
Άλλωστε, όπως είπε, οι πολιτικές που εμπεριέχονται στο πρόγραμμα του ESM είναι συμβατές μόνο με πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, αφήνοντας υπαινιγμούς ότι τα πλεονάσματα 3,5% απαιτούν περισσότερα μέτρα.
«Πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό 3,5% του ΑΕΠ θα επιφέρει πρόσθετα μέτρα λιτότητας για τον ελληνικό λαό, κάτι που δεν επιθυμούμε», υποστήριξε χαρακτηριστικά.
Το γεγονός ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα δεν έχει ακόμη κλείσει τουλάχιστον για το ΔΝΤ, προκύπτει και από την Έκθεση Βιωσιμότητας του Δημοσίου Χρέους (DSA) την οποία θα συντάξει το ΔΝΤ.
Ο Gerry Rice απέφυγε να προσδιορίσει τον ακριβή χρόνο που αυτή θα δοθεί στη δημοσιότητα, καθώς όπως ανέφερε η Έκθεση θα συνταχθεί με τις παραδοχές για την ανάπτυξη και τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα επιδώσει στο ΔΝΤ η ελληνική κυβέρνηση.
Αν και το Ταμείο χαιρετίζει την απόφαση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, εντούτοις διατηρεί τις επιφυλάξεις του ως προς την επιτυχία και επάρκεια αυτών, τόνισε.
Σύμφωνα με τον Rice δεν υπάρχουν ημερομηνίες για την επιστροφή της αποστολής του ΔΝΤ και της επικεφαλής Delia Velculescu στην Αθήνα.
Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του Ταμείου γνωστοποίησε πως δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά ότι στόχος είναι «ένα αξιόπιστο πακέτο».
Πάντως, ο Rice επανέλαβε πως η δέσμευση του ΔΝΤ στις συζητήσεις είναι πλήρης και πως επιθυμεί μία συμφωνία «το συντομότερο δυνατό».
Ο ίδιος, κληθείς να απαντήσει σε σχετικό ερώτημα, απέρριψε τη φημολογία περί διάστασης απόψεων στο εσωτερικό του Ταμείου, υπογραμμίζοντας πως «το ΔΝΤ μιλάει με μια φωνή».
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πηγές της ιστοσελίδας mignatiou.com, στο Ταμείο είναι εκνευρισμένοι, αλλά και θυμωμένοι με τη συμπεριφορά των Ευρωπαίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης