Τελευταία Νέα
Οικονομία

Το... γεφύρι της Άρτας θυμίζει ο εξωδικαστικός μηχανισμός

Το... γεφύρι της Άρτας θυμίζει ο εξωδικαστικός μηχανισμός
Η προστασία του Δημοσίου από την εφαρμογή του εξωδικαστικού μηχανισμού είναι το κύριο μέλημα της ομάδας διαπραγμάτευσης, ενώ οι θεσμοί θεωρούν ότι το «κούρεμα» των οφειλών πρέπει να αγγίζει και το Δημόσιο
Σε εκκρεμότητα παραμένει ο εξωδικαστικός μηχανισμός.
Η συνάντηση με τους θεσμούς δεν έδωσε λύση στα τεχνικά θέματα που είναι αναγκαία για την τελική του διαμόρφωση του.
Πρόκειται για έναν μηχανισμό με πολλές τεχνικές λεπτομέρειες για τις οποίες ακόμη δεν έχει βρεθεί η χρυσή η τομή.
Οι συμμετέχοντες στη διαπραγμάτευση περιγράφουν ότι η συζήτηση με τους θεσμούς, μοιάζει σαν ένα στρώμα νερού που όταν κάθεσαι στη μία μεριά υψώνεται η άλλη άκρη του στρώματος με αποτέλεσμα να χάνεται η ισορροπία των θεμάτων.
Η αρχή της διαπραγμάτευσης είναι να μη χάσει το ελληνικό Δημόσιο δηλαδή με την εφαρμογή στην πράξη του εξωδικαστικού μηχανισμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες είναι ένα σημείο διαφωνίας με του θεσμούς.
Επίσης στη διαπραγμάτευση διατυπώνονται διαφωνίες για το χρόνο διάρκειας της ρύθμισης.
Το δεδομένο που παραμένει στο τραπέζι είναι ότι στον εξωδικαστικό μηχανισμό θα συμμετέχουν στην «ομπρέλα» προστασίας όσοι δεν έχουν ενταχθεί στο Νόμο Κατσέλη.
Στον εξωδικαστικό μηχανισμό θα ενταχθούν όταν το ύψος των οφειλών ξεπερνά τις 20.000 ευρώ.
Το περιεχόμενο των συναντήσεων έχει ως βάση να βρεθεί λύση και το κυριότερο όσοι ενταχθούν να αποκτήσουν τη δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών.
Ωστόσο είναι απαραίτητη η ύπαρξη συμφωνίας από όλες τις πλευρές, δηλαδή της εφορίας των τραπεζών και των ασφαλιστικών Ταμείων.
Το πιστοποιητικό βιωσιμότητας θα κρίνει το μέλλον για μια επιχείρηση, αλλά και για τους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν εμπορική δραστηριότητα.
Η προστασία του Δημοσίου από την εφαρμογή του εξωδικαστικού μηχανισμού είναι το κύριο μέλημα της ομάδας διαπραγμάτευσης, ενώ οι θεσμοί θεωρούν ότι το «κούρεμα» των οφειλών πρέπει να αγγίζει και το Δημόσιο.
Η ανησυχία που διατυπώνεται είναι αν μετά τη ρύθμιση που θα πάρει ο οφειλέτης θα είναι σε θέση να πληρώνει και την εφορία.
Ο αντικειμενικός σκοπός του εξωδικαστικού μηχανισμού μετά τη ρύθμιση είναι να μη δημιουργηθούν καινούργιες οφειλές και να μπορεί να εμφανίζει κέρδη η επιχείρηση ή ο ελεύθερος επαγγελματίες.
Το πάνω χέρι στην όλη διαδικασία θα έχουν οι τράπεζες αφού έχουν λάβει εγγυήσεις και εξασφαλίσεις από τους οφειλέτες.
Πάντως η παράταση της αγωνίας και ολοκλήρωσης της συμφωνίας γα τον εξωδικαστικό μηχανισμό αλλάζει διαρκώς τα δεδομένα καθώς οι επιχειρηματίες διαμορφώνουν το δικό τους μοντέλο επιβίωσης.
Στο ενδεχόμενο να καθυστερήσει το σχέδιο υλοποίησης είναι πιθανό να χαθούν επιχειρήσεις και να οδηγηθούν σε πτώχευση.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης