Τελευταία Νέα
old

Καρούτζος (ΕΔΟΕΑΠ): Mονόδρομος η αλλαγή καταστατικού για ένταξη όλων των ΜΜΕ

Καρούτζος (ΕΔΟΕΑΠ): Mονόδρομος η αλλαγή καταστατικού για ένταξη όλων των ΜΜΕ
Άρθρο του Νίκου Καρούτζου προέδρου του ΕΔΟΕΑΠ
Την ερχόμενη Δευτέρα-Τρίτη και Τετάρτη τα μέλη του ΕΔΟΕΑΠ καλούμαστε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.
Καλούμαστε πρώτα από όλα να συμμετέχουμε στην καταστατική συνέλευση που θα προχωρήσει σε μια ιστορική αλλαγή του καταστατικού ανοίγοντας τις πόρτες του ΕΔΟΕΑΠ σε όλους εργαζόμενους , σε όλα τα μέσα Ενημέρωσης της χώρας.
Καλούμαστε να επιλέξουμε μεταξύ της ύπαρξης του ΕΔΟΕΑΠ και της καταστροφής.
Και η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στον καθένα μας και σε όλους μαζί.
Βασικό στοιχείο της Δημοκρατίας άλλωστε είναι η ατομική ευθύνη που παράγει συλλογικό αποτέλεσμα.
Για να φτάσουμε στο σημείο αυτό χρειάστηκε επίπονη προσπάθεια κόντρα στο λαϊκισμό, τη δημαγωγία του συνδικαλιστικού κατεστημένου, τις τρικλοποδιές των εργοδοτών και την τρόικα.
Φτάσαμε σε αυτό που επιθυμούσαμε, στο τέλειο ; Όχι.
Άλλωστε ο εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο.
Ο ρεαλισμός όμως επιβάλλει να φτάνεις σε λύση.
Και αυτό γιατί πρώτο και κύριο μέλημα είναι να συνεχίσει να λειτουργεί ο ΕΔΟΕΑΠ και να παρέχει αυτό το διαφορετικό που τον κάνει μοναδικό.
Γιατί αν δεν υπάρχει ΕΔΟΕΑΠ δεν θα υπάρχει και λύση.
Το πώς φτάσαμε ως εδώ δεν είναι εύκολο να αναλυθεί σε λίγες γραμμές.
Είναι βέβαιο ότι η κατάργηση του Αγγελιοσήμου στέρησε βίαια το βασικό πόρο του ΕΔΟΕΑΠ. Όμως τα έσοδα του Αγγελιοσήμου δεν έφταναν και ακόμα και χωρίς την κατάργησή του το οικονομικό αδιέξοδο του ΕΔΟΕΑΠ ήταν προδιαγεγραμμένο.
Υπήρχε κλοπή Αγγελιοσήμου; Ναι, υπήρχε.
Και υπήρχε γιατί η στενά συντεχνιακή αντίληψη του συνδικαλιστικού κατεστημένου, των επαγγελματιών συνδικαλιστών και η αποκοπή τους από την πραγματικότητα δεν τους επέτρεψε να δουν την επανάσταση που έρχεται από τη νέα τεχνολογία και τα διαδίκτυο αλλά και να προβλέψουν την κατάρρευση της αγοράς εργασίας που έφεραν τα μνημόνια.
Υπήρχε και γιατί πάντα θα υπάρχουν επιτήδειοι και γιατί δεν είχε θωρακιστεί νομικά ο ΕΔΟΕΑΠ να μπορεί να ελέγχει επί τόπου και να εισπράττει τις απαιτήσεις του.
Όταν το 2013 έκρουα τον κώδωνα του κινδύνου γινόμουν γραφικός γιατί το «σοφό» κατεστημένο του κλάδου φανταζόταν ότι λεφτά υπάρχουν και δημιουργούσε την αίσθηση ότι ο ΕΔΟΕΑΠ θα μπορεί να ξοδεύει εσαεί περισσότερα από όσα εισπράττει και πως στο τέλος με ένα μαγικό ραβδί θα πλημμύριζε από έσοδα.
Όμως θαύματα έχουν να συμβούν από την εποχή του Ιησού με τον πολλαπλασιασμό των πέντε άρτων και των δύο ιχθύων.
Σήμερα όμως μπορούμε για μιλάμε για άθλο ότι ο ΕΔΟΕΑΠ είναι ανοικτός χωρίς ουσιαστικά έσοδα και μέσα στην κρίση φτάσαμε σε ένα αποτέλεσμα που και τον κλάδο των εργαζομένων στα ΜΜΕ ενώνει και για πρώτη φορά φέρνει τους εργοδότες προ των ευθυνών τους.
Για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια λειτουργίας του ΕΔΟΕΑΠ οι εργοδότες της πλειοψηφίας των ΜΜΕ (τηλεόραση, εφημερίδες, ραδιόφωνο) θα πληρώσουν για την υγεία, την επικούρηση και το εφάπαξ των εργαζομένων.
Δεν μας κάνουν όμως χάρη.
Και αυτό διότι ένα σημαντικό ποσοστό του Αγγελιοσήμου που καταργήθηκε μεταφράστηκε σε αύξηση των εσόδων τους.
Η λύση που καταλήξαμε δεν είναι χωρίς κόστος και για εμάς.
Οι κρατήσεις μας από 3% αυξάνονται στο 6% συν 1% για εφάπαξ.
Είναι όμως όσες θα πληρώναμε αν ο ΕΔΟΕΑΠ κλείσει και ενταχθούμε αναγκαστικά στον ΕΟΠΥΥ και λιγότερες από το αν πηγαίναμε στο ΕΤΕΑΕΠ με ασφάλιση για επικούρηση και εφάπαξ.
Πετύχαμε όμως οι κρατήσεις των συνταξιούχων να αυξηθούν μόνο κατά 2% στην επικούρηση (από 3% σε 5%) και όχι 6% στην κύρια σύνταξη+ 6% στην επικούρηση που πληρώνουν οι υπόλοιποι Έλληνες.
Πετύχαμε η εργοδοτική εισφορά επί των αποδοχών (μισθοί και μέχρι δύο μπλοκάκια) να είναι 8% και ταυτόχρονα οι εργοδότες να καταβάλλουν πρόσθετη εργοδοτική εισφορά 2% επί του κύκλου εργασιών.
Θωρακίζουμε τον ΕΔΟΕΑΠ έναντι των κακοπληρωτών εργοδοτών καθώς πλέον ο Οργανισμός θα μπορεί να ελέγχει, να βεβαιώνει και να εισπράττει τις εισφορές μέσω του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.
Οι άνεργοι ταυτόχρονα θα συνεχίσουν να καλύπτονται από τον ΕΔΟΕΑΠ με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που προβλέπει το ισχύον καταστατικό του Οργανισμού.
ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΜΕ
-ΑΝ ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΜΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΣΕΛΙΔΑ ΨΗΦΙΖΟΝΤΑΣ ΝΑΙ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΑ ΤΙΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΣΤΙΚΟΥ Ή ΘΑ ΒΟΥΛΙΑΞΟΥΜΕ ΣΕ ΟΥΤΟΠΙΕΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ
-ΑΝ ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΙΣ ΠΟΡΤΕΣ ΤΟΥ Ο ΕΔΟΕΑΠ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΩΝ ΜΜΕ Ή ΘΑ ΣΥΝΤΑΝΤΗΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΚΑΙ ΤΟ ΕΤΕΑΕΠ
-ΑΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΕΠΙΚΟΥΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΦΑΠΑΞ
Ας μην αφήσουμε η τελευταία ευκαιρία να πάει χαμένη.
Αρκετές ευκαιρίες χάθηκαν για τους εργαζόμενους των ΜΜΕ έως σήμερα.
Η κυβέρνηση έστω και την ύστατη στιγμή ανέλαβε τις ευθύνες της.
Αναμένουμε και από όλα τα πολιτικά κόμματα να αναλάβουν τις δικές τους.
Όμως τώρα είναι η ώρα της δικής μας ευθύνης και οφείλουμε να την αναλάβουμε στο ακέραιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης