Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αποστόλου: Προστατεύσαμε το αγροτικό εισόδημα με τη θέσπιση του ατομικού αφορολόγητου ορίου

Αποστόλου: Προστατεύσαμε το αγροτικό εισόδημα με τη θέσπιση του ατομικού αφορολόγητου ορίου
Το 2016, οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες (577.000) με βάση αυτά που δήλωσαν, πλήρωσαν φόρο 70 εκατ. ευρώ
«Προστατεύσαμε το αγροτικό εισόδημα με τη θέσπιση του ατομικού αφορολόγητου ορίου», ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας απόψε στη συζήτηση του προϋπολογισμού, παρουσιάζοντας στοιχεία που δείχνουν ότι τον πρώτο χρόνο εφαρμογής της φορολογικής ρύθμισης, δηλαδή για το 2016, οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες (577.000) με βάση αυτά που δήλωσαν, πλήρωσαν φόρο 70 εκατ. ευρώ.
Αν ίσχυε ο νόμος της συγκυβέρνησης Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ 4172/2013, που προέβλεπε φορολόγηση από το πρώτο ευρώ με 13%, θα πλήρωναν 173 εκατ., δηλαδή υπερδιπλάσια.
Για τις ενισχύσεις, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε ότι η κυβέρνηση εξασφάλισε την ομαλή καταβολή τους, νοικοκυρεύοντας μάλιστα όλες τις παλιές εκκρεμότητες (ακόμα και από το 2008) και σημείωσε:
«Έχουν πληρωθεί για το 2017 μέχρι σήμερα περί το 1,6 δισ. και μέχρι τέλους του χρόνου θα πληρωθούν άλλα 1,2 δισ. Αν προστεθεί και το μέρισμα που αντιστοιχεί στον αγροτικό κόσμο, τότε τα ποσά αυτά ξεπερνούν τα 3 δισ. Για δε τις πληρωμές των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ μειώθηκε ο χρόνος καταβολής στο μισό».
«Στα 3 χρόνια της διακυβέρνησής μας δεν είχαμε ούτε ένα ευρώ πρόστιμα και καταλογισμούς, όταν παραλάβαμε 3 δισ. ευρώ», είπε επίσης ο κ. Αποστόλου, ενώ για το ΠΑΑ 2014-2020 ενημέρωσε ότι έχει ενεργοποιηθεί το μεγαλύτερο και σημαντικότερο μέρος του.
Συνολικά οι νέες προκηρύξεις και τα συνεχιζόμενα έργα έχουν δεσμεύσει το 62% των πόρων και ξεπερνούν τα 3,5 δισ. ευρώ, με τις πληρωμές μέχρι τέλος του χρόνου να φτάνουν στα 1,4 δισ. ευρώ.
Ο υπουργός αναφέρθηκε στην ενεργοποίηση των μέτρων, που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη βασικών δομών υποστήριξης των παραγωγών, τη συμβουλευτική υποστήριξη, τις δομές συνεργασίας για τη μεταφορά γνώσης και την προώθηση καινοτομίας με συμπράξεις και με την ανάδειξη της ποιότητας των αγροδιατροφικών μας προϊόντων.
Οι πόροι που θα διατεθούν σ' αυτές τις παρεμβάσεις ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ, επισήμανε.
Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας, ύψους 389 εκατ. ευρώ, με την εθνική συνεισφορά θα ξεπεράσει τα 523 εκατ., είπε και προσέθεσε:
«Στόχος του υπουργείου είναι εξάλλου η ενεργοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων που θα εξασφαλίσουν την απαραίτητη στήριξη της ιδίας συμμετοχής, ώστε να διευκολυνθεί η υλοποίηση επενδύσεων του ΠΑΑ.
Το υπουργείο βρίσκεται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία εκπονεί μελέτη διάγνωσης των χρηματοδοτικών αναγκών και επιλογής των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων, ώστε μέσα στο 2018 να οδηγηθούμε στη σύσταση του αντίστοιχου ταμείου στήριξης των επενδύσεων στο πλαίσιο του ΠΑΑ.
Ο υπουργός αναφέρθηκε στη ρύθμιση για τις βοσκήσιμες γαίες, που αντιμετωπίζει βασικά ζητήματα της κτηνοτροφίας, την επιλεξιμότητα για τις ενισχύσεις ύψους 550 εκατ. ευρώ, με την αλλαγή του ορισμού του βοσκότοπου.
Η θεσμοθέτηση της Κάρτας του Αγρότη βρήκε μεγάλη ανταπόκριση στο τραπεζικό σύστημα, υπογράμμισε και τόνισε πως όλα δείχνουν ότι εξασφαλίστηκε μια χαμηλότοκη χρηματοδότηση στους αγρότες δικαιούχους βασικής ενίσχυσης.
Σχεδιάζεται η επέκτασή της το 2018 και στο πρασίνισμα.
Για τη ζωική παραγωγή, είπε πως αποτελεί στρατηγική επιλογή η διεύρυνση των συνδεδεμένων ενισχύσεων και, όπως επισήμανε ο κ. Αποστόλου, θεσπίστηκε το εργόσημο στην αγροτική οικονομία και σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, επεκτείνεται και στους μετακλητούς εργάτες γης που εισέρχονται στη χώρα μας με σκοπό την εποχική εργασία.
Το σχέδιο για την ανάπτυξη των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών βρίσκει ήδη μεγάλη ανταπόκριση, ενώ το Φεβρουάριο του 2018 θα ξεκινήσει τη λειτουργία της και η Τράπεζα Εγχώριου Γενετικού Υλικού στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης, σημείωσε.
Στις αρχές του 2018 θα γίνει η έναρξη λειτουργίας του ΟΔΙΑΓΕ, που θα αξιοποιεί τη δημόσια αγροτική περιουσία, σχεδιασμένα, με προτεραιότητα σε νέους, άνεργους και συλλογικούς φορείς.
Παράλληλα, έκανε γνωστό πως «ετοιμάζεται ρύθμιση για τη σωτηρία και απόδοση στην αγροτική δραστηριότητα, μέσω του ΟΔΙΑΓΕ, της αγροτικής περιουσίας των συναιτερισμών που έχουν αδρανήσει ή οδηγούνται σε εκκαθάριση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης