Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα του χρέους μετά και τη συνάντηση Τσακαλώτου - Lagarde - Η κυβέρνηση θέλει λύση στο Eurogroup στις 21/6

Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα του χρέους μετά και τη συνάντηση Τσακαλώτου - Lagarde - Η κυβέρνηση θέλει λύση στο Eurogroup στις 21/6
Παραμένουν οι αποκλίσεις μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ για το ζήτημα του χρέους
(upd 4) Στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου στρέφει το ενδιαφέρον της η κυβέρνηση για να πετύχει συνολική συμφωνία με τους δανειστές (χρέος, προαπαιτούμενα, μεταμνημονιακό πρόγραμμα), μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, στην οποία
μετείχε.
Στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συνολική συμφωνία τον Ιούνιο, τότε ο επόμενος σταθμός θα είναι το Eurogroup της 12ης Ιουλίου, όπως έχουν αφήσει να εννοηθεί οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν έχει ολοκληρώσει σημαντικό μέρος από τα προαπαιτούμενα της τέταρτης  και τελευταίας αξιολόγησης.
Πάντως, αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών εξέφρασαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ,   μετά και τις συναντήσεις  στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ το Σάββατο 21/4 του οικονομικού επιτελείου, (ήτοι του υπουργού Ευ. Τσακαλώτου και τους αναπληρωτή  αναπληρωτή υπουργού Γ. Χουλιαράκη, με τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Ch. Lagarde  και τον P. Thomsen, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου), εξέφρασαν την αισιοδοξία όλων των πλευρών για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας μέχρι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου.
Ωστόσο, οι ίδιες πηγές επιβεβαίωσαν, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ,  ότι υπάρχουν ακόμα «ανοιχτά ζητήματα» που αφορούν τόσο τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης, όσο και τις διαφωνίες Ευρωζώνης και ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους, αλλά και ότι ορισμένες πλευρές θεωρούν πως είναι εφικτό από το Eurogroup της Σόφιας να γίνει ένα «σημαντικό βήμα» προς τη συνολική λύση, ενώ άλλες ότι είναι  ακόμα νωρίς.
Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει κοινή βούληση να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup του Ιουνίου.

Αξιολόγηση και χρέος

Σχετικά με την αξιολόγηση, η ελληνική πλευρά ανέφερε ότι βρίσκεται σε «καλό δρόμο»  η εφαρμογή των προαπαιτούμενων, ενώ γίνονται προσπάθειες σε όσα υπάρχουν ορισμένες «τεχνικές» δυσκολίες, έτσι ώστε να «ξεμπλοκαριστούν».
Άλλωστε, τα ζητήματα αυτά θα τεθούν στην επόμενη αποστολή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, στα μέσα Μαΐου, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο τεχνοκρατών (staff level agreement).
Για το θέμα του χρέους, αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ  ότι οι αποκλίσεις μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ παραμένουν, κάτι που διαπιστώθηκε στο Washington Group την Παρασκευή 20/4 και μάλιστα, αυτές αφορούν κυρίως το μηχανισμό σύνδεσης της αποπληρωμής του χρέους και τις προβλέψεις για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2019.
Οι ίδιες πηγές, ως προς το πρώτο σκέλος, εξέφρασαν την ελπίδα να υπάρξει σύντομα σύγκλιση μεταξύ των δύο πλευρών, κάτι που είναι δύσκολο να επιτευχθεί μέχρι το Eurogroup της Παρασκευής 27/4, ενώ ανέφεραν ότι το «κλειδί» που θα διευκολύνει και τη συμφωνία στα επιμέρους, είναι το ζήτημα του αυτοματισμού του γαλλικού μηχανισμού, εφόσον όμως υπάρξει σύγκλιση.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2019, το οποίο συνδέεται με το μέτρο για τη μείωση του αφορολόγητου και την πιθανή επίσπευση εφαρμογής του, όπως ανέφεραν, συζητήθηκε στις συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου με την επικεφαλής του ΔΝΤ, C. Lagarde και τον  επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, P. Thomsen, και μάλιστα, παρουσιάστηκαν οι διαφορετικές απόψεις των δύο πλευρών και υπήρξε δέσμευση να συζητηθούν σε βάθος σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο.
Όπως τόνισαν οι ίδιες πηγές μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, για την ελληνική πλευρά η ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ είναι «επιθυμητή», αλλά «όχι απαραίτητη», καθώς εκτιμάται ότι εάν μεν συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους για το χρέος, η Ελλάδα θα επωφεληθεί από ενδεχομένως πιο φιλόδοξη ελάφρυνση, ενώ σε αντίθετη περίπτωση δε θα υπάρξει κάποιο κόστος για την Ελλάδα στο επίπεδο των αγορών, καθώς η επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος δεν εξαρτάται από αυτό και μόνο.
Παράλληλα, εκτιμάται ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση χρειάζεται χρόνο για να διαμορφώσει άποψη ως προς τα ζητήματα που αφορούν το χρέος, που όμως δεν υπάρχει, ενώ εμφανίζεται πιο πρόθυμη από την προηγούμενη να συγκλίνει με το ΔΝΤ.


Οι συναντήσεις Τσακαλώτου με Lagarde και Thomsen

Συστάσεις για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων απήθυνε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Christine Lagarde στη συνάντηση, που είχε σήμερα (22/4/2018), με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Ταμείου
Χρέος, αναπτυξιακό σχέδιο, προαπαιτούμενα 4ης αξιολόγησης βρέθηκαν στο επίκεντρο της 45λεπτης συνάντησης, την οποία η επικεφαλής του Ταμείου χαρακτήρισε «παραγωγική».
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ στάθηκε στην επίσπευση των αποφάσεων που αφορούν την λήψη των αποφάσεων για το χρέος της Ελλάδας αλλά και την εφαρμογή των πολιτικών που προβλέπονται από το πρόγραμμα διάσωσης.
«Είχα μια παραγωγική συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο  και εστιάσαμε στη σημασία ολοκλήρωσης της συζήτησης για το χρέος και την επιτάχυνση της εφαρμογής των πολιτικών του προγράμματος, τόσο κρίσιμων για την ανάπτυξη όσο και της χρηματοδότησης του ΔΝΤ», σημείωσε σε δηλώσεις της η Lagarde.
Εν συνεχεία ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη συναντήθηκαν από κοινού τον διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου Poul Thomsen.
Μετά την  ολοκλήρωση της συνάντησης δεν έγιναν δηλώσεις.

Το Σάββατο 21/4 το bankingnews έγραφε:

Χρέος, αναπτυξιακό σχέδιο, προαπαιτούμενα 4ης αξιολόγησης θα βρεθούν επί τάπητος στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει σε μία ώρα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, στην Ουάσιγκτον στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Ταμείου.
Η συνάντηση θα διαρκέσει τρία τέταρτα περίπου και εν συνεχεία ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη θα δουν από κοινού τον διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου Πόλ Τόμσεν με τον οποίο ολοκληρώνονται και οι επαφές της ελληνικής αποστολής στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Είναι σίγουρο ότι στο σημερινό τετ α τετ, η Lagarde θα «κλείσει το μάτι» στον Ελληνα υπουργό Οικονομικών, στην περίπτωση που το Ταμείο έχει οριστικοποιήσει την απόφασή του να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα διαθέτοντας στην Αθήνα το 1,6 δισ. των χρημάτων που προβλέπει η σχετική συμφωνία. Βέβαια το χρονικό διάστημα είναι μικρό καθώς το πρόγραμμα το ΔΝΤ θα πρέπει να λήξει ταυτόχρονα με αυτό το ESM τον Αύγουστο, οπότε σε αυτή την περίπτωση τι νόημα μπορεί να έχει η «εμπλοκή» του Ταμείου;
Οι απαντήσεις πάνω σε αυτό το θέμα θα δοθούν πιθανότατα μετά την συνάντηση Τσακαλώτου – Λαγκάρντ.
Σε ότι αφορά το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους η  Αθήνα θα πρέπει να περιμένει τη νέα ανάλυση βιωσιμότητας χρέους που θα συντάξει το ΔΝΤ.
Η έκθεση, η οποία θα πρέπει να «κουμπώσει» με αυτή του ESM, θα αποτελέσει ένα είδος σήματος προς τις αγορές στις οποίες πολύ σύντομα θα προσφύγει το ελληνικό δημόσιο προκειμένου να συμπληρώσει το ποσό των χρημάτων στο μαξιλάρι που κτίζει μέχρι την ολοκλήρωση του 3ου Προγράμματος.
Για την ώρα όπως προέκυψε και από την χθεσινή συνάντηση του Washington Group οι ευρωπαίοι είναι διχασμένοι με την μορφή, το είδος και τον χρόνο εφαρμογής των μέτρων ελάφρυνσης.
Επίσης αν αυτά θα πρέπει να συνδεθούν με νέες μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της Αθήνας.
Στο Washington Group μετείχαν Κ. Λαγκάρντ, Π. Μοσκοβισί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Μ. Κερέ από την ΕΚΤ, Κ. Ρέγκλινγκ από τον ESM,  Μ. Σεντένο επικεφαλής του Eurogroup και οι υπουργοί οικονομικών των σημαντικότερων χωρών της ευρωζώνης, της Γερμανίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Γαλλίας.
Κεντρικό ζήτημα στο Washington Group ήταν ο αυτόματος μηχανισμός απομείωσης του χρέους που δίνει ένα περιθώριο ευελιξίας στη Ελλάδα πλην όμως διαφάνηκε ότι με αυτή δε συμφωνεί το ΔΝΤ.

ΜΑΡΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης