Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ελλάδα: Αίτημα προς τον ESM για πρόωρη αποπληρωμή δανείων 3,3 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ

Ελλάδα: Αίτημα προς τον ESM για πρόωρη αποπληρωμή δανείων 3,3 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ
Πρόκειται για «ακριβά» δάνεια από το ΔΝΤ που ωριμάζουν το 2021 και 2022
Σχετικά Άρθρα

Η Ελλάδα υπέβαλε επίσημο αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), το ταμείο διάσωσης για τα κράτη - μελη της Eυρωζώνης, ζητώντας τη συγκατάθεσή του να αποπληρώσει νωρίτερα ακριβό χρέος προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τις οποίες επικαλείται δημοσίευμα του Reuters την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021.

Πρόγραμματα διάσωσης

Σημειώνεται στο δημοσίευμα ότι η Ελλάδα έχει συμμετάσχει σε τρία προγράμματα διάσωσης από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ ύψους 280 δισεκατομμυρίων ευρώ αρχής γενομένης από την κρίση χρέους του 2010 στην οποία πρωταγωνίστησε.
Ανέκαμψε μετά το τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο του 2018 και έκτοτε καλύπτει τις δανειακές της ανάγκες από την αγορά χρέους.
Η Ελλάδα προγραμματίζει να εξοφλήσει χρέη ύψους περίπου 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ στο ΔΝΤ φέτος, από συνολικά 5 δισεκατομμύρια ευρώ δανειακών υποχρεώσεων έως το 2024.

Ωρίμαση

Με αυτό τον τρόπο η Αθήνα μειώνει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, επειδή τα δάνεια του ΔΝΤ έχουν υψηλότερο τόκο από ό,τι η αγορά προσφέρει αυτή τη στιγμή στα ελληνικά ομόλογα
«Αυτά είναι δάνεια που λήγουν το 2021 και το 2022», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους που επικαλείται ως πηγή το δημοσίευμα του Reuters.

Κόστος εξυπηρέτησης

Σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος διάσωσης, η αποπληρωμή του ΔΝΤ νωρίτερα επάγεται την κατ’ αναλογία πληρωμή μέρους των δανειακών υποχρεώσεων στον ESM, ο οποίος είναι πιθανό να παραιτηθεί από την άσκηση αυτού του δικαιώματος, σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται το δημοσίευμα.
Η Αθήνα προχώρησε σε πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ τον Νοέμβριο του 2019.
Διαθέτει «μαξιλάρι» ρευστότητας περίπου 32 δισεκατομμυρίων ευρώ, επαρκές για την κάλυψη των αναγκών εξυπηρέτησης του χρέους που ωριμάζει στην επόμενη διετία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης