Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μίχαλος (ΚΕΕ - ΕΒΕΑ): Κρίσιμος ο ψηφιακός μετασχηματισμός στη Δικαιοσύνη, πρέπει να προχωρήσει άμεσα

Μίχαλος (ΚΕΕ - ΕΒΕΑ): Κρίσιμος ο ψηφιακός μετασχηματισμός στη Δικαιοσύνη, πρέπει να προχωρήσει άμεσα
Η αναβάθμιση της διαδικασίας απονομής δικαιοσύνης εξακολουθεί να είναι κρίσιμης σημασίας ζητούμενο, τόνισε ο κ. Μίχαλος σε εκδήλωση της ολομέλειας των ΔΣΕ
Σχετικά Άρθρα

«Η πανδημία, σε λίγο καιρό - ελπίζουμε ότι - θα είναι παρελθόν.
Όμως, η αναβάθμιση της διαδικασίας απονομής δικαιοσύνης εξακολουθεί να είναι κρίσιμης σημασίας ζητούμενο, για την επανεκκίνηση και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».
Αυτό σημείωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μίχαλος στη διαδικτυακή εκδήλωση που διοργανώνει η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας με θέμα «Οι επιπτώσεις στην κοινωνία και την οικονομία από την αναστολή απονομής της δικαιοσύνης λόγω πανδημίας».
Ο πρόεδρος υπογράμμισε ότι θα χρειαστούν βαθιές αλλαγές σε επίπεδο οργάνωσης και λειτουργίας του συστήματος, με αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία και πρόσθεσε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός πρέπει να προχωρήσει ανεξάρτητα από τις έκτακτες ανάγκες που δημιούργησε η υγειονομική κρίση.
«Πρέπει να προχωρήσει όχι για να δοθούν πυροσβεστικές λύσεις. Όχι για να ψηφιοποιήσουμε αναποτελεσματικές υφιστάμενες διαδικασίες.
Αλλά για να εφαρμοστούν καινοτομίες που θα αναβαθμίσουν συνολικά και ριζικά το σύστημα, προς όφελος κατ' αρχήν των ίδιων των λειτουργών του αλλά και των πολιτών και των επιχειρήσεων» όπως είπε ο κ. Μίχαλος.

Ενσωμάτωση τεχνολογιών

Μια από αυτές, για παράδειγμα, συνέχισε ο πρόεδρος, θα μπορούσε να είναι η ενσωμάτωση τεχνολογιών που επιτρέπουν τη φυσική αποκέντρωση των δικαστικών διαδικασιών.
Έτσι ώστε να αξιοποιούνται ορθολογικά πόροι και εγκαταστάσεις και να μειώνονται χρονοβόρες ενέργειες: τόσο για τους διαδίκους, όσο και για τους λειτουργούς του συστήματος.
Ο πρόεδρος υπογράμμισε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει προσπάθειες για την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα, όμως, πρόσθεσε, τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι κατώτερα των προσδοκιών.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η πανδημία έχει γίνει μέχρι τώρα αφορμή για να επιταχυνθεί η ψηφιοποίηση σε πολλούς τομείς.
Να ξεπεραστούν πρακτικά εμπόδια, αλλά και να εξοικειωθεί ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας.
Ανέφερε ως παράδειγμα το λιανεμπόριο, όπου ακόμα και πολύ μικρές συνοικιακές επιχειρήσεις, ανέπτυξαν λειτουργίες ηλεκτρονικού καταστήματος, προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους, στο πλαίσιο του click-away.
Οπότε, συνέχισε ο ίδιος, μπορεί και στο χώρο της Δικαιοσύνης να λειτουργήσει η κρίση αυτή ως ευκαιρία: για να επιταχυνθούν και να ολοκληρωθούν τα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού.
Αλλά και για να προχωρήσουν μια σειρά από άλλες απαραίτητες κινήσεις: για την αντιμετώπιση του κτιριακού προβλήματος που υπάρχει σήμερα.
Για την αναβάθμιση της διοίκησης του συστήματος, σε θέματα διαχείρισης πόρων και ανθρώπινου δυναμικού, αξιολόγηση κ.ά.
Επιπλέον, μπορεί να υπάρξει επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό, με προγράμματα για την ενδυνάμωση του δικηγορικού κλάδου, με εκσυγχρονισμό των προγραμμάτων σπουδών στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών και αναμόρφωση του Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης