Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι 26 κερδοφόροι κλάδοι που πανηγυρίζουν από το κούρεμα της προκαταβολής του φόρου

Οι 26 κερδοφόροι κλάδοι που πανηγυρίζουν από το κούρεμα της προκαταβολής του φόρου
Επιχειρήσεις που διατήρησαν ή αύξησαν την κερδοφορία τους μέσα στην καραντίνα αλλά και επαγγελματίες που θα δηλώσουν καθαρό εισόδημα 10.000 ευρώ
Σχετικά Άρθρα

Επιχειρήσεις που διατήρησαν ή αύξησαν την κερδοφορία τους μέσα στην καραντίνα αλλά και επαγγελματίες που θα δηλώσουν καθαρό εισόδημα 10.000 ευρώ στις φετινές δηλώσεις είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι από τα οριζόντια κουρέματα φόρων και προκαταβολών.
Από το σύνολο των 87 κλάδων οικονομικής δραστηριότητας που παρακολουθεί η ΑΑΔΕ 23 είναι αυτοί που ανέβασαν στροφές μέσα στο lockdown σε σχέση με τους υπόλοιπους 64 της αγοράς, οι οποίοι είτε μειώθηκε δραστικά ο τζίρος τους είτε πέρασαν σε ζημιές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία βεβαίωσης ΦΠΑ αύξηση στις δηλωθείσες φορολογητέες εκροές το 2020 σε σχέση με το 2019 εμφάνισαν οι εταιρίες παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων, τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία, οι υπηρεσίες ταχυμεταφορών, δραστηριότητες σχετικές με τον προγραμματισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών, υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών σε κτίρια και εξωτερικούς χώρους, εταιρίες προϊόντων καπνού, κ.ά.
Οι προηγούμενοι κλάδοι που βγήκαν αλώβητοι από την πανδημική κρίση ευνοούνται από το ψαλίδισμα της προκαταβολής του φόρου κατά 30% καθώς επιβαρύνονται λιγότερο σε σχέση με πέρυσι που πλήρωσαν το 100%. Φέτος θα προπληρώσουν το 70% του φόρου εισοδήματος με βάση τα κέρδη που είχαν το 2020 διατηρώντας έτσι ένα σημαντικό κομμάτι της ρευστότητας στα ταμεία τους.

Στον αντίποδα επιχειρήσεις με πτώση τζίρου έως 35% και με μηδενική ή με προκαταβολή φόρου ώς 30% το 2021 είναι οι μεγάλοι ηττημένοι του μέτρου, καθώς προκύπτει μεγαλύτερη υποχρέωση πληρωμής. Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι τη μεγαλύτερη συντριβή είχε ο κλάδος των καταλυμάτων με πτώση 64,5% αλλά και δραστηριότητες που προϋποθέτουν υψηλό βαθμό ανθρώπινης επαφής και ελευθερία μετακινήσεων-μεταφορών.
Δεδομένου ότι οι εν λόγω κλάδοι συμμετέχουν καθοριστικά στην προσφορά του τουριστικού προϊόντος στην Ελλάδα, γίνεται εύκολα αντιληπτός ο αρνητικός αντίκτυπος της πανδημίας στη βιομηχανία του ελληνικού τουρισμού.
Κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2020 η Ελλάδα κατατασσόταν 1η σε ποσοστό απώλειας αριθμού διανυκτερεύσεων στην ΕΕ, καθώς κατέγραφε μείωση στις διανυκτερεύσεις άνω του 80%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Το ποσοστό μείωσης στις διανυκτερεύσεις που αναλογούν στις αφίξεις εξωτερικού, διαμορφώνεται σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα, περίπου 90% την ίδια περίοδο.
Η ίδια εικόνα επιβεβαιώνεται και από αντίστοιχη μελέτη του πλήθους των αξιολογήσεων της πλατφόρμας βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων Airbnb.
Άλλοι κλάδοι με ισχυρό χτύπημα στην κερδοφορία τους το 2020 ήταν ταξιδιωτικά πρακτορεία (πτώση 62,6%) αεροπορικές και πλωτές μεταφορές (πτώση 42,5% και 28,2% αντίστοιχα), εταιρίες διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (-58,8%) χονδρικό και λιανικό εμπόριο (-7%), χερσαίες μεταφορές (-19,6%).
Το πακέτο με τα μόνιμα «κουρέματα» φόρων για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις και επέκτασης των ελαφρύνσεων για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα το 2022 φθάνει σε δημοσιονομικό κόστος τα 2,7 δις. ευρώ για φέτος και το επόμενο έτος.

Οι πάγιες μειώσεις στις προκαταβολές φόρου εισοδήματος θα ισχύσουν από τα κέρδη του 2020 που θα δηλωθούν φέτος στην εφορία ενώ η πτώση του φορολογικού συντελεστή στο 22% από 24% για τις επιχειρήσεις θα εφαρμοστεί στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2022.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέτρα στοχεύουν στη στήριξη επαγγελματιών και επιχειρήσεων για την επόμενη ημέρα μετά την πανδημία προκειμένου να κάνουν το νέο ξεκίνημα.

Αναλυτικότερα το πακέτο με τις νέες παρεμβάσεις περιλαμβάνει:

  • Μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από 100% στο 55% από το 2021 και μετά για τα φυσικά πρόσωπα. Το «ψαλίδι» στην προκαταβολή γίνεται μόνιμο και ισχύει από φέτος. Θα αποτυπωθεί δηλαδή στα εκκαθαριστικά των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Αυτό σημαίνει ότι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, ατομικές επιχειρήσεις και αγρότες που κατάφεραν να εμφανίσουν κέρδη το 2020 ελαφρύνονται ενώ σε πολλές περιπτώσεις η επιβάρυνση που προκύψει φέτος θα είναι μηδενική. Όσοι μάλιστα επιβαρύνθηκαν το 2020 με προκαταβολή φόρου, η οποία είχε μειωθεί έως και 100% ανάλογα με τη μείωση του τζίρου, δεν αποκλείεται να δουν φέτος το εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωση να γράφει επιστροφή φόρου. Και αυτό γιατί έχει ενεργοποιηθεί η νέα φορολογική κλίμακα που προβλέπει μειωμένο συντελεστή 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, έχει «καταργηθεί» η εισφορά αλληλεγγύης και «κουρεύεται» η προκαταβολή φόρου.
  • Μείωση προκαταβολής φόρου από 100% στο 70% για το 2021 και στο 80% από το 2022 και μετά για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες. Οι επιχειρήσεις που θα εμφανίσουν καθαρά κέρδη στις φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος θα έχουν μικρότερη φορολογική επιβάρυνση λόγω της μείωσης της προκαταβολής φόρου στο 70% από 100%. Σημειώνεται πάντως, ότι ο αριθμός των επιχειρήσεων που παρουσίασαν το 2020 κέρδη είναι μικρότερος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια λόγω της πανδημίας και των δυο lockdown που άφησαν βαρύ αποτύπωμα στην αγορά.
  • Μείωση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών από 24% σε 22% για όλες τις επιχειρήσεις. Το μέτρο θα εφαρμοστεί για τα κέρδη του 2021 και σε συνδυασμό με την «ψαλιδισμένη» προκαταβολή φόρου 80% θα δώσει φορολογική ανάσα στις επιχειρήσεις που επιστρέφουν σταδιακά στην κανονικότητα.
  • Διατήρηση της μείωσης κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και το 2022.
  • «Πάγωμα» της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και το 2022. Το μέτρο αγγίζει 1,2 εκατ. φορολογούμενους. Ουσιαστικά η φοροελάφρυνση αυτή, μονιμοποιείται και το 2023 η εισφορά αλληλεγγύης αναμένεται να καταργηθεί οριστικά και για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους οι οποίοι έχουν εξαιρεθεί από την προσωρινή αναστολή.

Έτσι, και το 2022 δεν θα επιβληθεί εισφορά αλληλεγγύης:

  • Στα εισοδήματα από μισθωτή εργασία στον ιδιωτικό τομέα με την απαλλαγή να μην ισχύει για τους φορολογούμενους οι οποίοι τα δυο προηγούμενα έτη πιάστηκαν στην παγίδα των τεκμηρίων.
  • Στα εισοδήματα από «επιχειρηματική δραστηριότητα», από «κεφάλαιο» (μερίσματα, τόκοι, δικαιώματα και ακίνητη περιουσία) καθώς και από «υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου».
13.JPG
Πηγή: ΑΑΔΕ

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης