Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πατέλης (σύμβουλος πρωθυπουργού) στο CNBC: Θεμελιώδης μετασχηματισμός της οικονομίας με 175 μεταρρυθμίσεις

Πατέλης (σύμβουλος πρωθυπουργού) στο CNBC: Θεμελιώδης μετασχηματισμός της οικονομίας με 175 μεταρρυθμίσεις

Ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης επισήμανε ότι η εισροή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης θα μπορούσε να προσθέσει στο ΑΕΠ έως και 7% στο ΑΕΠ της σε διάστημα 6ετίας

Στο εγχείρημα ενός θεμελιώδούς μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκε ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, ο οποίος μιλώντας στην τηλεόραση του CNBC την Τετάρτη 28 Απριλίου 2021 περιέγραψε το σχέδιο της Ελλάδας για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Αναφέρθηκε στο έκτασης 4.104 σελίδων, ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης που εστάλη στην Κομισιόν (στις 27 Απριλίου), τονίζοντας ότι διαθέτει αναλυτική κοστολόγηση με 175 μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, ενώ θα μπορούσε να προσθέσει έως και 7% στο ΑΕΠ της Ελλάδας, σε διάστημα 6ετίας.

Οι άξονες

Όπως τόνισε, το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης περιλαμβάνει άξονες όπως «τα big data, η χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η ψηφιοποίηση των αρχείων του κράτους, η ηλεκτροκίνηση και οι σταθμοί φόρτισης, οι οπτικές ίνες διασύνδεσης, η ηλεκτρική διασυνδεσιμότητα των νησιών, η ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων, η αξιολόγηση και αναβάθμιση των εργασιακών δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού, η επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, η διευκόλυνση έναρξης επιχειρήσεων στην Ελλάδα, η εκπαίδευση έναντι των διακρίσεων και άλλες συναφείς δράσεις η λίστα των οποίων είναι μεγάλη.
Πιστεύουμε ότι πρόκειται για μια διαρθρωτική μεταμόρφωση της ελληνικής οικονομίας», επισήμανε ο κ. Πατέλης.

Οικονομικός έλεγχος

Θέλοντας να προκαταλάβει στις όποιες αμφισβητήσεις γύρω από τη δυνατότητα υλοποίησης του σχεδίου, κ. Πατέλης επισήμανε πως το σχέδιο που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση θα υπαχθεί σε οικονομικό έλεγχο από ανεξάρτητη εταιρεία, για να διασφαλιστεί πως οι τιμολογήσεις οι οποίε περιλαμβάνονται και το χρονοδιάγραμμα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Την ίδια ώρα αναφέρθηκε και στην αναβάθμιση της χώρας από την S&P, η οποία διατήρησε θετικό το outlook της αξιολόγησης «και βέβαια το ζητούμενο μας είναι η επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας και ευελπιστούμε ότι θα την κατακτήσουμε».

Τραπεζικό σύστημα

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ποιότητα των τραπεζικών assets, ο κ. Πατέλης σημείωσε πως την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε μία εξαιρετικά σημαντική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από την Τράπεζα Πειραιώς, με υπερκάλυψη του βιβλίου προσφορών από διεθνείς επενδυτές, καθώς έφτασε τα 1,4 δισ. ευρώ ενώ ο αρχικός στόχος ήταν το 1 δισ. ευρώ.
Πρόσθεσε απίσης πως κάποιοι θεσμικοί επενδυτές στην πραγματικότητα απογοητεύτηκαν καθώς δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν το μέγεθος της συμμετοχής που επιθυμούσαν.
«Έχουμε πολλούς επενδυτές που πλέον κοιτάνε την Ελλάδα» και θα πρέπει να αναγνωρίσουμε πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μετατρέπεται από «πηγή συστημικού ρίσκου» σε «όχημα ανάπτυξης», τόνισε.

Επενδύσεις

Ο κ. Πατέλης υπογράμμισε ότι το «Ελλάδα 2.0» περιλαμβάνει δάνεια 13 δισ. ευρώ στον ιδιωτικό τομέα που θέλει να επενδύσει σε τομείς της πράσινης ενέργειας, των ψηφιακών έργων και σε οικονομίες κλίμακας, μεταξύ άλλων.

Ο σχεδιασμός

Νωρίτερα, ο επικεφαλής Οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού προανήγγειλε επίσης με tweet το σχέδιο 4.104 σελίδων, αν περιληφθούν και 1.383 σελίδες αναλυτικής κοστολόγησης με 175 μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις.
Το «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0», όπως ονομάζεται , αναμένεται να κατατεθεί και σε «φυσική μορφή» στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης