Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι 9 νέοι κωδικοί που προστίθενται λόγω πανδημίας στα έντυπα Ε1, Ε2, Ε3

Οι 9 νέοι κωδικοί που προστίθενται λόγω πανδημίας στα έντυπα Ε1, Ε2, Ε3
Eννέα οι αλλαγές στα έντυπα των φετινών φορολογικών δηλώσεων
Σχετικά Άρθρα

Με εννέα αλλαγές στα έντυπα των φετινών δηλώσεων που θα ξεκινήσουν να υποβάλλονται τις επόμενες ημέρες θα έρθουν φέτος αντιμέτωποι περίπου 8,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι.
Η πτώση των εθνικών εισοδημάτων από την πανδημία σε συνδυασμό με τα μέτρα στήριξης που ελήφθησαν για τον σκοπό αυτό καθιστά αναγκαία την τροποποίηση των φετινών εντύπων.
Για τους φορολογούμενους που έλαβαν το προηγούμενο έτος την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ καθώς και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που αποζημιώθηκαν από το κράτος για τα ενοίκια που έχασαν στην διάρκεια των μηνών της καραντίνας τα ποσά θα είναι προσυμπληρωμένα, τα οποία ωστόσο θα είναι αφορολόγητα.
Σε τεχνικό επίπεδο οι αλλαγές τείνουν να ολοκληρωθούν από την ΑΑΔΕ που έχει προσθέσει εννέα νέους κωδικούς όχι μόνο στο βασικό έντυπο Ε1 αλλά και στα υπόλοιπα, όπως το Ε2 που υποβάλλουν όσοι εκμισθώνουν ακίνητα και το Ε3 που υποβάλλεται από τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.
Ειδικότερα:
α.Τεκμήρια: Στον πίνακα 1 του εντύπου Ε1 που αφορά στα πληροφοριακά στοιχεία προστίθεται ερώτημα εάν ο φορολογούμενος δικαιούται απαλλαγή από τα τεκμήρια.
Σημειώνεται ότι με απόφαση της κυβέρνησης απενεργοποιούνται τα τεκμήρια διαβίωσης για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία, εφόσον όμως σε ένα από τα δύο προηγούμενα φορολογικά έτη δεν υπήρξε εφαρμογή του εναλλακτικού τρόπου υπολογισμού της ελάχιστης φορολογίας.
Προϋπόθεση δηλαδή είναι να μην τους έχουν πιάσει τα τεκμήρια σε ένα από τα δύο προηγούμενα φορολογικά έτη.
Πιο συγκεκριμένα απαλλάσσονται πλήρως από τα τεκμήρια οι εξής κατηγορίες:

  • Όσοι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα που εντός του 2020 χαρακτηρίστηκε ως πληττόμενη
  • Όσοι έκλεισαν με κρατική εντολή ανεξαρτήτως χρονικού διαστήματος.
  • Οι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης εργασίας για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα εντός του έτους 2020.
  • Οι ναυτικοί των οποίων η σύμβαση ναυτολόγησης ανεστάλη κατά τη διάρκεια οποιοσδήποτε διαστήματος εντός του 2020
  • Όσοι εντάχθηκαν στον μηχανισμό ενίσχυσης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» ανεξαρτήτως χρονικού διαστήματος εντός του 2020
  • Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, που έλαβαν μειωμένο μίσθωμα εντός του 2020, για το οποίο έχει υποβληθεί έστω και μία εγκεκριμένη δήλωση COVID -19.

β.Δαπάνες ανακαινίσεις: Προστίθεται νέος κωδικός στον πίνακα 7 του εντύπου Ε1 στον οποίο θα δηλωθούν οι δαπάνες για την αναβάθμιση των κτιρίων.
Σύμφωνα με το νόμο οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν για τη λήψη υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτηρίων, τα οποία δεν έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα αναβάθμισης κτιρίων, μειώνουν ισόποσα κατανεμημένες σε περίοδο τεσσάρων ετών, σε ποσοστό 40% του ύψους τους, τον φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων, μέχρι του αναλογούντος για κάθε φορολογικό έτος φόρου, με ανώτατο συνολικά όριο δαπάνης τις 16.000 ευρώ.
Η έκπτωση που μπορεί να κερδίσει ο φορολογούμενος ανέρχεται κατ’ έτος στο ποσό των 1.600 ευρώ.
γ.Επενδυτικοί Άγγελοι: Προστίθεται νέος κωδικός στον πίνακα 7 προκειμένου του εντύπου Ε1 στον οποίο θα δηλωθεί το ύψος των ποσών για όσους εισέφεραν κεφάλαια σε κεφαλαιουχική εταιρεία που είναι εγγεγραμμένη στο Εθνικό Μητρώο νεοφυών Επιχειρήσεων.
Πρόκειται για την έκπτωση φόρου που προβλέπει ο νόμος για τους λεγόμενους «επενδυτικούς αγγέλους».
Ο νόμος ορίσει ότι στην περίπτωση που φορολογούμενος - φυσικό πρόσωπο εισφέρει κεφάλαιο (angel investor) σε κεφαλαιουχική εταιρεία που είναι εγγεγραμμένη στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων ποσό έως 300.000 ευρώ εκπίπτει το 50% του ποσού της εισφοράς από το φορολογητέο εισόδημά .
δ.Μετοχές - stock options: Προστίθεται νέος κωδικός στον πίνακα 6 του εντύπου Ε1 για τα stock options.
Σύμφωνα με το νόμο το εισόδημα που προκύπτει για εργαζόμενο ή εταίρο ή μέτοχο από νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα με τη μορφή δικαιωμάτων προαίρεσης απόκτησης μετοχών, όπως αυτά προσδιορίζονται κατά τον χρόνο άσκησης του δικαιώματος προαίρεσης και ανεξαρτήτως εάν συνεχίζει να ισχύει η εργασιακή σχέση, αποτελεί εισόδημα από υπεραξία, εφόσον μεταβιβαστούν οι μετοχές μετά από τη συμπλήρωση είκοσι τεσσάρων μηνών από την απόκτηση των δικαιωμάτων προαίρεσης και υπόκειται σε φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων.
ε.Ηλεκτρικά οχήματα: Ενεργοποιείται ο μειωμένος φορολογικός συντελεστής για όσους ασχολούνται με την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων, αγαθών ή ειδών σχετικά με τα ηλεκτρικά οχήματα.
Σύμφωνα με το νόμο τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων και αγαθών ή ειδών σχετικών με τα ηλεκτρικά οχήματα, ο φορολογικός συντελεστής κάθε κλιμακίου μειώνεται κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες μόνο στο εισόδημα που αποκτάται από τη δραστηριότητα αυτήν, αρχής γενομένης από το φορολογικό έτος μέσα στο οποίο πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά κέρδη από την παραγωγή αυτήν και έως τη συμπλήρωση πέντε κερδοφόρων φορολογικών ετών
στ.Φορολογική κατοικία. Προστίθεται νέος κωδικός στο Ε1 για τους συνταξιούχους που μετέφεραν τη φορολογική τους έδρα στην Ελλάδα και θα φορολογηθούν με συντελεστή 7% για το σύνολο του εισοδήματος τους.
ζ.Δωρεές: Οι κάθε είδους δωρεές, επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις, χορηγίες, χρηματικές παροχές ή παροχές σε είδος προς την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» και υπέρ αυτής, που πραγματοποιήθηκαν από φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, αναγνωρίζονται φορολογικά ως εκπιπτόμενες δαπάνες αφαιρούμενες του συνολικού εισοδήματός τους. Στο πλαίσιο αυτό θα προστεθεί ειδικός κωδικός.
η.Έντυπο Ε3: Προστίθεται νέος πίνακας στο έντυπο Ε3 στον οποίο θα συμπληρωθούν τα ποσά των δανείων από τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές το 2020.
θ. Έντυπο Ε2: Προσυμπληρωμένο θα είναι εκτός απροόπτου φέτος το έντυπο για τα μισθώματα από ακίνητα.
Η ΑΑΔΕ έχει επιδοθεί σε ένα αγώνα δρόμου προκειμένου στο φετινό Ε2 να είναι τα στοιχεία με τα εισοδήματα από τα ενοίκια προσυμπληρωμένα από την ίδια την υπηρεσία.
Δεξαμενή για την άντληση των στοιχείων, με βάση τα οποία η ΑΑΔΕ θα προσυμπληρώνει τα μισθώματα στο E2, είναι οι δηλώσεις των πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης που υποβάλλονται μέσω της σχετικής διαδικτυακής εφαρμογής αλλά και οι «δηλώσεις COVID» για τα «κουρεμένα» ενοίκια.
Οι ελεγκτικές υπηρεσίες έχουν καταγράψει στους αντίστοιχους κωδικούς του εντύπου τα ποσά που εισέπραξαν οι εκμισθωτές ακινήτων, οι οποίοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα αλλαγών ή παρεμβάσεων όπως συμβαίνει με τους μισθωτούς ή τους συνταξιούχους παρά μόνο μέσω της υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων ή της προσκόμισης των ανάλογων παραστατικών και εγγράφων.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης