Τελευταία Νέα
Οικονομία

Με καθυστέρηση 12 μηνών υποβλήθηκε η πρώτη αίτηση για άδεια χορήγησης μικροπιστώσεων

Με καθυστέρηση 12 μηνών υποβλήθηκε η πρώτη αίτηση για άδεια χορήγησης μικροπιστώσεων
Ποια είναι η εταιρία που πήγε κόντρα στα νομοθετικά και γραφειοκρατικά γρανάζια
Σχετικά Άρθρα

«Παροπλισμένος» ο νόμος για τις μικροπιστώσεις ,όταν ο σχετικός νόμος 4701/2020 είχε ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων στις 30 Ιουνίου 2020, δίνοντας κάποιες προσδοκίες σε πολύ μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες – βιοπαλαιστές να αποκτήσουν μια μικρή ροή χρηματοδότησης που μπορεί να φτάνει έως τις 25.000 ευρώ.
Μετά από 12 μήνες ο νόμος δεν έχει εφαρμοστεί στην πράξη με τους μικρούς κρουνούς χρηματοδότησης να παραμένουν ακόμη στεγνοί…
Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο εκτιμούν οι πιο αισιόδοξοι να έχει δοθεί η πρώτη άδεια και οι πιο απαισιόδοξοι λένε ότι θα χρειαστεί και το δεύτερο εξάμηνο του 2021 για την υλοποίηση του νομοθέτη που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι το υπουργείο Οικονομικών.
Η καθυστέρηση αποδίδεται εν μέρει στην έξαρση της πανδημίας αλλά και στα γραφειοκρατικά γρανάζια της Τράπεζας της Ελλάδος που έχει αναλάβει την εποπτεία χορήγησης αδειών προς τις εταιρείες.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο πρώτο 15νθήμερο του Ιουλίου θα κατατεθεί η πρώτη αίτηση αδειοδότησης μικροπιστώσεων.

Η Action Finance Initiative η πρώτη εταιρεία που καταθέτει αίτηση

Σχετική αίτηση θα υποβληθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος η εταιρεία Action Finance Initiative.
Η γενική διευθύντρια της εταιρείας Αναστασία Τσιλόγλου αναγνώρισε ότι η γραφειοκρατία παραμένει στο προσκήνιο και η συμπλήρωση της αίτησης δεν είναι μια απλή υπόθεση.
Η ίδια εκτιμά ότι με την χορήγηση της άδειας η Action Finance Initiative θα εισέλθει πιο δυναμικά στην αγορά ενώ να σημειωθεί ήδη έχει στο ενεργητικό της εμπειρία πέντε ετών.
Μέχρι πρότινος το καθεστώς μικροπιστώσεων είχε ως βασικό μοχλό τις τράπεζες ενώ με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, ο ρόλος των τραπεζών αντικαθίσταται από ιδιώτες επενδυτές , Fund όπως και Ιδρύματα αφού ο θεσμός των μικροπιστώσεων έχει χαρακτηριστικά μη κερδοσκοπικού οργανισμού.
Η κα Αναστασία Τσιλόγλου λέει ότι σε αντίστοιχες αδειοδοτημένες εταιρείες μπορούν να συμμετέχουν και εταιρείες μέσα από τα προγράμματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.
Αναφερόμενη στο ύψος του επιτοκίου το προσδιόρισε σε μονοψήφιο ποσοστό ενώ στην Ευρώπη οι μικροπιστώσεις τρέχουν με επιτόκια στα επίπεδα του 20%.
Ο θεσμός των μικροπιστώσεων για την Τράπεζα της Ελλάδος προσδιορίζονται ως ιδρύματα Μικροχρηματοδοτήσεων καθώς τα έσοδα τους σκοπό έχουν να καλύψουν τα έξοδα τους.
Οι εταιρείες που επιλέξουν να λειτουργήσουν ως νομική οντότητα με τα διακριτικά Ανώνυμης Εταιρείας δεν προβλέπεται η προοπτική διανομής μερισμάτων στους μετόχους.

Η χαρτούρα της αίτησης

Η υποβολή της αίτησης περιλαμβάνει 11 ενότητες που απαιτούν την κατάθεση των αντίστοιχων εγγράφων.
Γενικές πληροφορίες της εταιρείας, το καταστατικό της εταιρείας , το αρχικό κεφάλαιο, επιχειρηματικό σχέδιο ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις , η δομή και χρηματοοικονομική κατάσταση του ομίλου στον οποίο ανήκει ο αιτών, μέτοχοι και ειδικές συμμετοχές , το διοικητικό συμβούλιο και τα υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας , η αίτηση συνοδεύεται από τα παραρτήματα αι ο κύκλος ολοκληρώνεται με την υποβολή της δήλωσης.
Η Τράπεζα της Ελλάδος σε διάστημα τριών μηνών πρέπει να έχει οριστικοποιήσει την απόφαση της για την χορήγηση της άδειας ή την απόρριψη τους αιτήματος.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης