Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στην Διεθνή Συνδιάσκεψη Επενδυτών στο Bled της Σλοβενίας η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών

Στην Διεθνή Συνδιάσκεψη Επενδυτών στο Bled της Σλοβενίας η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών

Η Συνδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί 11-14 Σεπτεμβρίου 2021 με θέμα: "Ευρωπαϊκές Κεφαλαιαγορές για τους Ιδιώτες Επενδυτές"

Λίγες ημέρες αφ’ ότου διεξήχθη το 16ο Strategic Forum στο Bled της Σλοβενίας με θέμα «Το Μέλλον της Ευρώπης» στο οποίο συμμετείχε και ο πρωθυπουργός της Χώρας Κ. Μητσοτάκης, στην ίδια πόλη της Σλοβενίας διεξάγεται στις 11-13 Σεπτεμβρίου ένα συνέδριο με ιδιαίτερη σημασία για την πορεία των Κεφαλαιαγορών σε συνάρτηση όμως ιδιαίτερα με τα δικαιώματα των μικροεπενδυτών και των κατόχων ασφαλιστηρίων συμβολαίων.

Σε αυτό το συνέδριο συμμετέχει και η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενώσεων Επενδυτών (The European federation of Investors and Financial Services Users) με την επωνυμία «BETTER FINANCE”.

Ποια είναι η Better Finance

Η BETTER FINANCE και τα 50 μέλη μέλη της – ενώσεις επενδυτών και μικρομετόχων από όλη την Ευρώπη και άλλες χώρες του κόσμου, έχει ως σκοπό την προώθηση των δικαιωμάτων των μικροεπενδυτών, έναντι καταχρηστικών συμπεριφορών των εκδοτών χρηματοπιστωτικών μέσων, των εταιρειών επενδύσεων κλπ, κάνοντας “lobbying” υπέρ των δικαιωμάτων τους στα αρμόδια θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τις Εποπτικές Αρχές (ESMA & EIOPA), την Γ.Δ. Ανταγωνισμού, τις Ενώσεις Εισηγμένων Εταιριών αλλά και προάγοντας την εκπαίδευση με σκοπό την καταπολέμηση του Χρηματοοικονομικού Αναλφαβητισμού.
Διάσημες για τον μετοχικό ακτιβισμό τους είναι η Ένωση Σλοβένων Επενδυτών (www.vzmd.si-ZMD) που διοργανώνει το Συνέδριο και η Ένωση Προστασίας Γερμανών Επενδυτών (https://www.dsw-info.de/en/ DSW, η οποία έχει οργανώσει ομαδικές αγωγές για την υπόθεση της WireCard.
Αυτή την φορά, το Συνέδριο που γίνεται υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας της Σλοβενίας και με την ιδιότητά της ως προεδρευούσης του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτό το διάστημα, εντοπίζει την θεματολογία του στα εξής μείζονα ζητήματα:
Α. Την βελτίωση της συμμετοχής των μικρομετόχων στις Αγορές με πρόταγμα την «επιστροφή» των Ευρωπαϊκών Κεφαλαιαγορών εκεί που «ανήκουν» δηλαδή στους τελικούς χρήστες
Β. Την ψηφιακή μετάβαση των Αγορών και την Κυβερνοπροστασία
Γ. Την τρέχουσα κατάσταση των Συνταξιοδοτικών Αποταμιεύσεων στην Ευρώπη
Δ. Την ενσωμάτωση στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο διατάξεων που θεσμοθετούν τις «συλλογικές αγωγές», όπως ακριβώς ισχύουν στις ΗΠΑ και την Μ. Βρετανία.
Συμμετέχουν ανώτατα στελέχη Εθνικών Εποπτικών Αρχών, της EIOPA (Ευρωπαϊκής Εποπτικής Αρχής Ιδιωτικής και Επαγγελματικής Ασφάλισης https://www.eiopa.europa.eu/), Πρόεδροι Χρηματιστηριακών Αρχών, Πρόεδροι Ενώσεων Επενδυτών κλπ.

Η μεγάλη πρόκληση της Ελλάδος

Ήδη, δεδομένου ότι η Χώρα μας βρίσκεται ενώπιον μια εξαιρετικά μεγάλης πρόκλησης, της βέλτιστης κατά το δυνατόν αξιοποίησης των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης που, συνολικά, μπορεί να φθάσουν τα 77 δις ευρώ, η συμμετοχή της Ενώσεως Ελλήνων Επενδυτών έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων, καθώς η Ελληνική Κεφαλαιαγορά, αλλά και η Ελληνική Οικονομία ευρύτερα, αποτελεί ένα ίσως μοναδικό επενδυτικό “story” παγκοσμίως.
Οι οιωνοί είναι πράγματι εξαιρετικοί, αλλά οι προκλήσεις παραμένουν, όσον αφορά την θεσμική και δικαστική προστασία των επενδυτών, γι’ αυτό και η Ένωσή μας έχει γίνει δεκτή με ενθουσιασμό από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Επενδυτών, αφού έχει διεξάγει παρόμοιους αγώνες υπέρ των επενδυτών, ιδιαίτερα στην υπόθεση της Folli-Follie αλλά και στο ζήτημα της πώλησης συνθέτων-υβριδικών ομολόγων όπου έχουμε βοηθήσει στην εμπέδωση παγιωμένης νομολογίας.
Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Επενδυτών θα σταθεί στο πλευρό μας, στην προσπάθεια που κάνουμε η Ελληνική Κεφαλαιαγορά να γίνει πιο ισχυρή, πιο διαφανής και πιο «δίκαιη» για τους μικροεπενδυτές, ώστε να αυξηθεί η ελκυστικότητά της προς όλους, και ιδιώτες και επαγγελματίες-θεσμικούς, και την επακόλουθη ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης