Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ακίνητα: Κατάργηση υποβολής ΤΑΠ στις μεταβιβάσεις - Χιλιάδες πολίτες όμηροι του πιστοποιητικού

Ακίνητα: Κατάργηση υποβολής ΤΑΠ στις μεταβιβάσεις - Χιλιάδες πολίτες όμηροι του πιστοποιητικού

Ηλεκτρονικά και οι δηλώσεις φόρου κληρονομιών

Σχετικά Άρθρα

Πλώρη για κατάργηση του πιστοποιητικού ΤΑΠ (Τέλος Ακίνητης Περιουσίας) βάζει η κυβέρνηση για να ξεμπλοκάρει χιλιάδες μεταβιβάσεις ακινήτων που έχουν κολλήσει στην σχετική βεβαίωση καθώς η έκδοση της από τους Δήμους φθάνει μέχρι τους εννέα μήνες.

Την ίδια ώρα νέες ψηφιακές εφαρμογές με επίκεντρο τις μεταβιβάσεις προωθεί η ΑΑΔΕ.
Πρόκειται για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φόρου κληρονομιάς και άτυπων δωρεών μέσω του κόμβου «myΡroperty» που εξυπηρετεί ήδη τις γονικές παροχές και τις δωρεές με την κινητικότητα στην πλατφόρμα να παρουσιάζει κατακόρυφη άνοδο μετά την αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 800.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής στο συνέδριο Ιδιοκτητών Ακινήτων της ΠΟΜΙΔΑ το 2021η πλατφόρμα myΡroperty υποδέχθηκε 105.000 ηλεκτρονικές δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, δωρεών και γονικών παροχών ενώ μόνο το τελευταίο 10ήμερο υπεβλήθησαν ηλεκτρονικά πάνω από 20.000 δηλώσεις.

Επίσης, μέσα στο 2022 θα υλοποιηθεί η ψηφιοποίηση της έκδοσης φορολογικής ενημερότητας και βεβαίωσης οφειλής που αναμένεται να λύσει τα χέρια των φορολογούμενων που πωλούν ακίνητα.
Στην ψηφιακή εποχή θα περάσουν οι δηλώσεις φόρου κληρονομιάς και δηλώσεις φόρου γονικών παροχών και δωρεών, οι οποίες υποβάλλονται σήμερα χειρόγραφα στις ΔΟΥ .

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ηλεκτρονικά θα υποβάλλονται δηλώσεις που αφορούν οποιαδήποτε περίπτωση επιβολής φόρου δωρεάς ή γονικής παροχής για κτήση ακινήτων ή κινητών, αξιών, χρηματικών ποσών κ.λπ., για τις οποίες συντάσσεται συμβολαιογραφικό έγγραφο, αλλά και πλήθος άλλες.

Μεγάλο βήμα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που ταλαιπωρούνται θα είναι η κατάργηση του πιστοποιητικού περί μη οφειλής Τέλους Ακίνητης περιουσίας για τις μεταβιβάσεις ακινήτων, που προανήγγειλε ο Στέλιος Πέτσας.
Το πιστοποιητικό ΤΑΠ εκδίδεται από τους δήμους και δοκιμάζει την υπομονή των φορολογουμένων καθώς για να το πάρουν στα χέρια είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν ακόμη και πάνω από ένα μήνα με αποτέλεσμα να καθυστερεί η υπογραφή των συμβολαίων.

Μάλιστα όπως ανέφερε ο πρόεδρος των Συμβολαιογράφων Γιώργος Ρούσκας μιλώντας στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ, στη Θεσσαλονίκη εκκρεμεί η έκδοση 4.000 βεβαιώσεων ΤΑΠ για να προσθέσει ότι για να ολοκληρωθούν απλές περιπτώσεις μεταβιβάσεων χρειάζεται ένας μήνας ενώ για τις πιο σύνθετες από 3- 9 μήνες.

Την πλήρη κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ ώστε να αποτραπούν επιβαρύνσεις από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών ζήτησε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς ώστε να αποτραπούν επιβαρύνσεις από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών ενώ πρότεινε τη στοχευμένη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των μισθωμάτων κατοικιών κατά 10 μονάδες σε σχέση με τα μισθώματα των βραχυχρόνιων και των εμπορικών κλπ. μισθώσεων με στόχο την αύξηση της προσφοράς κατοικιών στην αγορά των μισθώσεων κύριας κατοικίας και τη σταθεροποίηση των μισθωμάτων.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης