Τελευταία Νέα
Οικονομία

Jay Pelosky (TPW advisory) : Μετά τον πόλεμο η Ευρώπη θα είναι πιο ισχυρή στα ομόλογα και το ευρώ

Jay Pelosky (TPW advisory) : Μετά τον πόλεμο η Ευρώπη θα είναι πιο ισχυρή  στα ομόλογα και το ευρώ
Φθηνές οι ευρωπαϊκές τράπεζες έναντι των αμερικανικών
Σχετικά Άρθρα

Mια ημέρα μετά την καταστροφική ρωσική εισβολή στην Ουκρανία για τον Αμερικανό επενδυτή κ. Jay Pelosky της TPW advisory, η ιεράρχηση στις προτεραιότητες των επενδυτών κατά την γνώμη του, έπρεπε να ήταν: η ύφεση του Covid-19, η Fed, η Ρωσία – και όχι η ανάποδη σειρά.
Με επενδυτική εμπειρία δεκαετιών στην Morgan Stanley, ο κ. Jay Pelosky, από τις πρώτες ημέρες του πολέμου, πρότεινε στο Bloomberg τις ευρωπαϊκές μετοχές (κυρίως τράπεζες) καθώς πιστεύει ότι, μετά τον πόλεμο η Ευρώπη, θα αναδυθεί πιο ισχυρή αφενός νομισματικά (ευρώ) και στις αγορές ομολόγων και αφετέρου εξαιτίας της ενεργειακής απεξάρτησης που ήδη ξεκίνησε.
Ο διευθύνων σύμβουλος της TPW Advisory απάντησε στις ερωτήσεις του bankingnews και εξήγησε γιατί υπάρχει υψηλότερη αξία στην Ευρώπη. Γιατί, προτιμά τις ευρωπαϊκές μετοχές ; Όπως εξηγεί, η απότομη άνοδος στην καμπύλη απόδοσης των ομολόγων ευνοεί την στροφή προς την αξία και σε μη αμερικανικές μετοχές.
“ Η Ευρώπη είναι πολύ, πολύ φθηνή μετά το ξεπούλημα μετοχών που σχετίζονται με την Ουκρανία – οι τράπεζες, για παράδειγμα, διαπραγματεύονται στο μισό της λογιστικής τους αξίας έναντι των αμερικανικών που διαπραγματεύονται 1,5 -2 φορές την λογιστική τους αξία. Η Ευρώπη είναι μια αγορά με μεγαλύτερη αξία και κυκλική, επομένως θα πρέπει να επωφεληθεί από το παγκόσμιο άνοιγμα καθώς ο Covid υποχωρεί. Η ανάπτυξή της και η αύξηση των κερδών της θα είναι καλύτερη από τις ΗΠΑ τα επόμενα χρόνια, καθώς έχει ένα πολύ φθηνό νόμισμα, έχει περισσότερο δημοσιονομικό προϋπολογισμό και η ΕΚΤ θα καθυστερήσει πολύ να αυξήσει τα επιτόκια. Οι ΗΠΑ από την άλλη πλευρά έχουν μεγάλη δημοσιονομική οπισθοδρόμηση και η Fed είναι πιθανό να αυξήσει τα επιτόκια 2 -3 φορές φέτος.”
Όπως προαναφέρθηκε, από την ημέρα της εισβολής η ΤPW δεν επικεντρώθηκε στον πόλεμο και την Ρωσία ως πρώτη προτεραιότητα. Εν μέρει, δικαιώθηκε από την ανοδική αντίδραση της αγοράς. Άλλωστε, μετά τις αποτυχίες της Ρωσίας στο πεδίο, ο χρόνος δεν λειτουργεί υπέρ του Πουτίν, όπως έγραψε σε σημείωμα του πρός τους επενδυτές.
“ Οι αγορές επικεντρώνονται στη Ρωσία, μετά στη Fed, μετά στον πληθωρισμό και στην ανάπτυξη. Νομίζω ότι η ύφεση του Covid είναι το μοναδικό, πιο σημαντικό ζήτημα, γιατί σημαίνει ένα παγκόσμιο άνοιγμα που δεν είχαμε από τις αρχές του 2020. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία βοήθησε τους επενδυτές με δύο τρόπους – πρώτον σήμαινε ότι η Fed δεν θα αυξήσει επιθετικά τα επιτόκια και δεύτερο επειδή, εξαφάνισε αμέσως από τα πρωτοσέλιδα την υποχώρηση του Covid , οπότε κανείς δεν δίνει σημασία.”

Γιατί η Ευρώπη αποτελεί στρατηγική και τακτική επενδυτική ευκαιρία

Ο Αμερικανός επενδυτής δεν έχει ασχοληθεί με τις ελληνικές τράπεζες, ως εκ τούτου, δεν θέλησε να εκφέρει γνώμη.Η απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας, πάντως, κατά τον κ. Pelosky, θα οδηγήσει πιο γρήγορα στην ολοκλήρωση της Ευρώπης και θα δώσει βάθος στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων και συνεπακόλουθα στην ενίσχυση του ευρώ. “Πιστεύω ότι η Ευρώπη είναι τόσο τακτική επενδυτική ευκαιρία όσο και στρατηγική ευκαιρία. Η τακτική είναι επειδή εξαιτίας της ρωσικής εισβολής όλα τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΕ είναι φθηνά – μετοχές, ομόλογα, ευρώ κ.λπ. Στρατηγικά επειδή η εισβολή της Ρωσίας θα σημαίνει μια πολύ πιο ενοποιημένη και ολοκληρωμένη ΕΕ με περισσότερη προθυμία να χρηματοδοτήσει πράγματα από κοινού – πρώτα Covid, τώρα Άμυνα και ενεργειακή ασφάλεια. Αυτό έχει τα παράπλευρα πλεονεκτήματα της εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής αγοράς ομολόγων και, ως εκ τούτου, της ενίσχυσης του ευρώ καθώς οι άνθρωποι προσπαθούν να διαφοροποιηθούν μακριά από το USD, και το ευρώ θα είναι έτοιμο να καλύψει αυτή τη ζήτηση. Νομίζω ότι σε 3-5 χρόνια η Ευρώπη θα θεωρείται μια πολύ πιο ισχυρή, ενοποιημένη περιοχή από ό,τι είναι σήμερα και μπορεί κανείς να την αγοράσει σήμερα με τεράστια έκπτωση εξαιτίας του πολέμου. Είναι μια ευκαιρία από μια επενδυτική προοπτική”.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης