Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σε συμπληγάδες ακρίβειας το Eurogroup - Πάνω από 3,6 δισ. το κόστος του πολέμου για την Ελλάδα

Σε συμπληγάδες ακρίβειας το Eurogroup - Πάνω από 3,6 δισ. το κόστος του πολέμου για την Ελλάδα
Στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί συναγερμός καθώς οι εξελίξεις προκαλούν ανατροπές στον σχεδιασμό
Σχετικά Άρθρα
Το «καυτό» θέμα των ανατιμήσεων και του πληθωρισμού που επιβραδύνει την ανάπτυξη στην ευρωζώνη μπαίνει σήμερα στο τραπέζι του Eurogroup με τους υπουργούς Οικονομικών να αναζητούν μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία ασκεί ισχυρές πιέσεις στις οικονομίες, όπως και στην ελληνική με το κόστος για την Ελλάδα να ανεβαίνει πάνω από 3,6 δις. ευρώ και τον προϋπολογισμό να μπαίνει σε τροχιά δυσμενούς αναθεώρησης.
Σύμφωνα με τις νέες επί τα χείρω εκτιμήσεις που αναμένεται να αποτυπωθούν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα σταλεί τον Απρίλιο στη Κομισιόν ο πήχης της ανάπτυξης χαμηλώνει στην περιοχή του 2,5% έναντι αρχικής εκτίμησης για 4,5%, το δημοσιονομικό έλλειμμα ανεβαίνει κατά περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα στο 1,7% - 1,8% του ΑΕΠ ενώ ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός εκτινάσσεται σε πάνω από 6%.

Συναγερμός στο οικονομικό επιτελείο

Στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί συναγερμός καθώς οι εξελίξεις προκαλούν ανατροπές στον σχεδιασμό ενώ η έκταση της ζημιάς στην πραγματική οικονομία μπορεί να γίνει πολύ μεγαλύτερη. Ήδη η εκρηκτική κατάσταση στο μέτωπο της ενεργειακής ακρίβειας και η δυνατότητα για παρεμβάσεις στις τιμές, μέσω της μείωσης του ΦΠΑ, σε βασικά είδη διατροφής αναγκάζουν το υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει σε διεύρυνση των δαπανών κατά 2 δισ. ευρώ με την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα.
Τα λεφτά θα αντληθούν από το «μαξιλάρι» των εσόδων που έχει φουσκώσει στα 40 δισ. ευρώ και με αυτά τα δεδομένα επαρκεί για να καλύψει τις φετινές ανάγκες ακόμα κι αν δεν υπάρξουν νέες εκδοτικές κινήσεις από την πλευρά του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). Ωστόσο σε ένα σενάριο ραγδαίας κλιμάκωσης των ταμειακών πιέσεων τα περιθώρια για τη χρήση του «μαξιλαριού» θα είναι μάλλον περιορισμένα, καθώς η στάθμη της δεξαμενής δεν πρέπει να πέσει κάτω από ένα επίπεδο, διότι κάτι τέτοιο θα κλόνιζε την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών.
Τις ελληνικές κινήσεις θα περιγράψει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας στη συνάντηση που θα έχει με τον εκτελεστικό διευθυντή τού ESM Κλάους Ρέγκλινγκ και αυτό που αναμένεται να υποστηρίξει είναι ότι κανένα κράτος μέλος δεν μπορεί να απορροφήσει από μόνο του τις πιέσεις της νέας κρίσης επιμένοντας στην ανάγκη της ευρωπαϊκής παρέμβασης. Ενδεχομένως σήμερα στο Eurogroup να τεθεί επί τάπητος το θέμα για αλλαγής της κατεύθυνσης των κονδυλίων του ταμείου ανάκαμψης.
Στη συνέχεια, ο κ. Σταϊκούρας θα λάβει μέρος στη συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία θα συζητηθούν η μακροοικονομική κατάσταση και οι προοπτικές της ευρωζώνης και ο βραχυπρόθεσμος και μεσοπρόθεσμος αντίκτυπος του πολέμου της Ουκρανίας στην ευρωζώνη.

Η ατζέντα

Η ημερήσια διάταξη της συνόδου περιλαμβάνει ακόμα την προετοιμασία διεθνών συναντήσεων, συζήτηση με θέμα «Συμβιβασμοί κατά τον σχεδιασμό του ψηφιακού ευρώ ανάμεσα στην ιδιωτική ζωή και άλλους στόχους πολιτικής», καθώς και θεματική συζήτηση γύρω από τις εξελίξεις στη στεγαστική αγορά της ευρωζώνης και τις επιπτώσεις στις πολιτικές.
Το Eurogroup θα συνεδριάσει επίσης με σύνθεση τραπεζικής ένωσης, ώστε να πραγματοποιηθεί ενημέρωση για την τραπεζική ένωση, να διεξαχθεί η 15η ακρόαση του προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου και να υποβληθούν στοιχεία σχετικά με τις πρόσφατες δραστηριότητες του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης.
Αυριο ο υπουργός Οικονομικών θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Ecofin, η οποία, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, περιλαμβάνει συζήτηση προσανατολισμού σχετικά με την πρόταση να μεταφερθεί στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης η παγκόσμια συμφωνία που επετεύχθη σε επίπεδο ΟΟΣΑ και προβλέπει να υπόκεινται οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες σε ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15% σε όλο τον κόσμο. Στόχος είναι να καθοριστεί η θέση του Συμβουλίου όσον αφορά στην πρόταση.
Οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών θα συζητήσουν, παράλληλα, σχετικά με τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές συνέπειες των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά τη στρατιωτική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, ενώ θα ανταλλάξουν απόψεις για την εφαρμογή των συμπερασμάτων του Συμβουλίου αναφορικά με την ενίσχυση της ευρωπαϊκής χρηματοοικονομικής αρχιτεκτονικής για την ανάπτυξη (EFAD), φέρνοντας ως παράδειγμα την ανταπόκριση στις ανάγκες που εξέφρασε η Ουκρανία. Επιπλέον, οι υπουργοί αναμένεται να εκδώσουν συμπεράσματα σχετικά με τη στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε οικονομικά και δημοσιονομικά θέματα.
Η ατζέντα της συνεδρίασης περιλαμβάνει προετοιμασία της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της G20, καθώς και ενημέρωση για την πορεία των εργασιών αναφορικά με τις τρέχουσες νομοθετικές προτάσεις στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης