Τελευταία Νέα
Οικονομία

Με νομισματικά πειράματα της ΕΚΤ θα διασώσουν Ελλάδα, Ιταλία – Έρχεται το πρώτο θετικό σοκ εθνικιστική δεξιά στην Ιταλία

Με νομισματικά πειράματα της ΕΚΤ θα διασώσουν Ελλάδα, Ιταλία – Έρχεται το πρώτο θετικό σοκ εθνικιστική δεξιά στην Ιταλία
Οι αξίες της Ευρώπης μπορούν να εκφραστούν μόνο μέσω της ΕΕ και επομένως οτιδήποτε σώσει την ΕΕ σώζει τις ευρωπαϊκές αξίες, ακόμη και εάν παραβιάζονται οι ευρωπαϊκές αξίες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι μια εικοσάχρονη ελκυστική δεσποινίδα αλλά μια ηλικιωμένη παρωχημένη κυρία που αναπολεί τα νιάτα της…
Η κρίση με την Ρωσία ήρθε να αποδείξει κάτι που όλοι γνωρίζουν το μεγάλο έλλειμμα ηγεσίας και το ακόμη μεγαλύτερο έλλειμμα κοινής στρατηγικής.
Αποτελεί ανέκδοτο το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ένωση αλλά συνονθύλευμα αντικρουόμενων συμφερόντων.
Αυτό αποδείχθηκε και στο ζήτημα της ενεργειακής κρίσης αλλά ακόμη και της διάχυσης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.
Η ενεργειακή κρίση πλήττει διαφορετικά κάθε χώρα οπότε κάθε χώρα αντιμετωπίζει διαφορετικά την Ρωσία…
Αποτελεί πολιτική παράνοια το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλει σοβαρές οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και την ίδια στιγμή εξαρτάται καθοριστικά από την ενέργεια της Ρωσίας, το φυσικό αέριο και πετρέλαιο.
Είναι διανοητικός παραλογισμός, είναι παράνοια, είναι μια άρρωστη, τοξική κατάσταση που πλήττει την συνοχή της Ευρώπης…

Στο Davos της Ελβετίας πολιτικοί και επιχειρηματίες έχουν πολλές φορές επιχειρήσει να χαράξουν την στρατηγική για το μέλλον, αλλά πότε η πανδημία, πότε η ενεργειακή κρίση, πότε ο πληθωρισμός, πότε η Ρωσία και η Κίνα χαλούν το σχέδιο…
Οι περισσότεροι πολιτικοί όπως ο Joe Biden στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη είναι ανίδεοι.

Τα νομισματικά πειράματα της ΕΚΤ η τελευταία ευκαιρία της Ευρώπης

Η ΕΚΤ τελικά αύξησε τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2011, ανεβάζοντας το επιτόκιο διευκόλυνσης καταθέσεων στο 0% από -0,50% και το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο 0,50% προφανώς λόγω των δραματικών εξελίξεων στην Ιταλία όπου υπέβαλλε την παραίτησης του ο Draghi.
Ταυτόχρονα ανακοίνωσε ένα νέο νομισματικό εργαλείο που είναι κεκαλυμμένο μνημόνιο, αφού για να αγοράσει κρατικά ομόλογα η ΕΚΤ θα πρέπει να πληρούνται βασικά οικονομικά κριτήρια με βασικότερο την δημοσιονομική πειθαρχία…
Η ΕΚΤ ανακοίνωσε επίσης ένα νέο πρόγραμμα QE «χωρίς όριο» που ονομάζεται Transmission Protection Instrument ή θα μπορούσε να ονομαστεί ένα QE για την Ιταλία και την Ελλάδα.
Ακόμη ένα νομισματικό πείραμα της ΕΚΤ ενάντια στις ευρωπαϊκές αξίες.
To ελληνικό 10ετές ομόλογο έχει απόδοση 3,55% και το Ιταλικό 3,63% οι δυο πιο προβληματικές χώρες της Ευρώπης έχουν παραπλήσια επιτόκια δανεισμού...

Η Ευρώπη βλέπει ότι κάτι αλλάζει…
Στην Ιταλία το εθνικιστικό Κίνημα Αδέρφια για την Ιταλία της Meloni μαζί με την Lega του Salvini το επίσης εθνικιστικό κίνημα θα σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση συνασπισμού.
Θα είναι η πρώτη φορά που η εθνικιστική δεξιά θα κυβερνήσει μια ισχυρή χώρα όπως η Ιταλία.
Με βάση τις δημοσκοπήσεις η Meloni λαμβάνει ποσοστά 22% και είναι πρώτο κόμμα και ο Salvini με ποσοστά 16% δηλαδή άθροισμα 38%...
Οι πρόωρες εκλογές στην Ιταλία θα πραγματοποιηθούν 25 Σεπτεμβρίου 2022.
Όμως το ίδιο φαινόμενο καταγράφεται και σε άλλες χώρες, π.χ. το VOX στην Ισπανία είναι τρίτο κόμμα με 18%, το VOX είναι εθνικιστικό κόμμα.
Το ίδιο ισχύει στην Γαλλία όπου η Le Pen ενισχύθηκε αλλά και στην Πορτογαλία με το Chega όπου από 0% έχει εκτιναχθεί στο 8,5%...

Ευρωπαϊκός παραλογισμός

Η δήλωση του «υπουργού Εξωτερικών» της ΕΕ Josep Borrell είναι ο επίτροπος για τις εξωτερικές υποθέσεις της ΕΕ είναι χαρακτηριστική.
Η Ευρώπη, τόνισε ο Borrell πρέπει να διατηρήσει την πίεση στη Ρωσία.
Δεν μπορεί να «αντέξει την κόπωση των κυρώσεων».
Πρέπει να συνεχίσει να πιέζει την οικονομία της Ρωσίας για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Πρέπει να συνεχίσουμε την πίεση κατά του ρωσικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, ανεξάρτητα από τα πλήγματα που θα δεχθούν η Ρώμη, η Αθήνα ή το Βερολίνο και όχι η Μόσχα.
Ο πραγματικός στόχος αυτών των κυρώσεων είναι να κρατήσουν την προηγμένη τεχνολογία μακριά από τα χέρια της Ρωσίας για να παράγει εγχώρια τα όπλα που θα χρειαστεί για να πολεμήσει ενάντια στο ΝΑΤΟ, όχι τον επόμενο μήνα, αλλά τον επόμενο χρόνο ή το 2024.

Υπάρχει λογική και μετά υπάρχει και η ΕΚΤ

Είναι απλώς ένα απελπισμένο αφήγημα, η ΕΚΤ προσπαθεί με νομισματικά πειράματα να κρατήσει ζωντανές ορισμένες προβληματικές χώρες, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα.
Η ΕΚΤ δεν μπορεί τον πανικό ή οι «ανεπιθύμητες και αδικαιολόγητες κινήσεις στα ομόλογα» όπως ανέφερε η Lagarde της ΕΚΤ δημιούργησε το νέο νομισματικό εργαλείο το TPI για να αποτρέψει σοκ στις οικονομίες αλλά και στην ΕΚΤ που έχει φορτωθεί ομόλογα προβληματικών κρατών.
Ωστόσο, για την ΕΕ, το ρολόι χτυπά γρήγορα.
Είναι η σειρά της Fed την επόμενη εβδομάδα και με αυτήν την αύξηση κατά 0,50%, σχεδόν πρέπει να περιμένετε 0,75% ή και 1% αυξήσεις επιτοκίων.
Οι αξίες της Ευρώπης μπορούν να εκφραστούν μόνο μέσω της ΕΕ και επομένως οτιδήποτε σώσει την ΕΕ σώζει τις ευρωπαϊκές αξίες, ακόμη και εάν παραβιάζονται οι ευρωπαϊκές αξίες.
ss3.png

ss2_1.png

ss1.jpg
ss4.jpg
www.bankngnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης