Τελευταία Νέα
Οικονομία

Εφορία: Στέλνει email σε 20.000 φορολογούμενους ύποπτους για φοροδιαφυγή

Εφορία: Στέλνει email  σε 20.000 φορολογούμενους ύποπτους για φοροδιαφυγή
Οι δαπάνες διαβίωσης είναι υψηλές και δυσανάλογες με το εισόδημα
Στο ελεγκτικό «κάδρο» της ΑΑΔΕ μπαίνουν 20.000 «ύποπτες» περιπτώσεις φορολογουμένων για φοροδιαφυγή μετά το συναγερμό για το υψηλό κόστος διαβίωσης που σήμανε το σύστημα σε σχέση με τα χαμηλά δηλωθέντα εισοδήματα.
Οι εν λόγω φορολογούμενοι θα κληθούν το επόμενο διάστημα να δοθούν εξηγήσεις στην εφορία για τα χρήματα που ξόδεψαν με βάση τις πιστωτικές ή τις χρεωστικές κάρτες, καθώς πρόκειται για έξτρα δαπάνες που δεν δικαιολογούνται από το εισοδηματικό τους προφίλ. Αρμόδιες πηγές αφήνουν ένα παράθυρο κάλυψης του κόστους από τα υπόλοιπα των τραπεζικών καταθέσεων αλλά μόνο για τις περιπτώσεις που το χάσμα είναι μικρό διαφορετικά θα ακολουθήσει εξονυχιστικός έλεγχος και όπου υπάρχουν μεγάλες διαφορές θα επιβληθούν τα προβλεπόμενα από την φορολογική νομοθεσία πρόστιμα.
Πρόκειται για τα πρώτα αποτελέσματα των διασταυρώσεων που ολοκληρώνει η ΑΑΔΕ στις φορολογικές δηλώσεις 3,8 εκατ. νοικοκυριών με εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Οι διασταυρώσεις στοιχείων γίνονται στο πλαίσιο μίας βάσης στην οποία «τρέχουν» 80 εκατομμύρια δεδομένα. Μάλιστα όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής αξιοποιήθηκαν στοιχεία από εμβάσματα, τραπεζικές καταθέσεις αλλά και πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν σε βάθος χρόνου και για διάφορες υπηρεσίες, ώστε να διαπιστωθεί εάν οι συνολικές δαπάνες του υπόχρεου σε ατομικό ή οικογενειακό επίπεδο είναι υψηλές και δυσανάλογες σε σχέση με το εισόδημα.
Σύμφωνα με τον ίδιο στην πορεία της διασταύρωσης το σύστημα χτύπησε «κόκκινο» σε 440.000 περιπτώσεις με τις μεγαλύτερες διαφορές να εντοπίζονται σε 15.000 - 20.000 για τις οποίες θα υπάρξουν «κλήσεις» το επόμενο διάστημα σε φορολογούμενους για να δώσουν εξηγήσεις.
Ωστόσο για τη μεγάλη πλειοψηφία η απόκλιση μεταξύ δαπανών και εισοδημάτων ήταν μικρή καθώς δεν ξεπερνούσε τα 10 με 15 ευρώ, με αποτέλεσμα να μην συντρέχει λόγος για περαιτέρω κινητοποίηση του μηχανισμού.
Αναλυτικότερα, αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμη πληροφορία, η ΑΑΔΕ προχώρησε στις εξής διασταυρώσεις:

- Των αρχείων του Taxisnet, με ποσά των τόκων των καταθέσεων και των repos που απέκτησε το φυσικό πρόσωπο κατά το προηγούμενο έτος, και του φόρου που παρακρατήθηκε.

-Αγορές που έγιναν σε καταστήματα λιανικής και σούπερ μάρκετ

– Τραπεζικούς λογαριασμούς που αθροιστικά εντός του έτους εμφάνισαν κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ.

– Τα χρηματικά ποσά που καταβλήθηκαν για τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων (στεγαστικά, καταναλωτικά κ.λπ.).

– Τις δαπάνες για ασφαλιστικά συμβόλαια ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας

– Το κόστος των νοσηλίων σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.

– Το κόστος των διδάκτρων σε ιδιωτικά σχολεία.

– Το κόστος της σταθερής και της κινητής τηλεφωνίας, του ηλεκτρικού ρεύματος και της ύδρευσης όταν υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ

-Πληροφορίες από αλλοδαπές αρχές, μέσω της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας (DAC1), για μισθούς, συντάξεις, διοικητικές αμοιβές και εισόδημα από ακίνητα, με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

-Πληροφορίες από αλλοδαπές αρχές, μέσω της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας (FATCA), για τόκους και μερίσματα αλλοδαπής με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης