Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μητσοτάκης στο Bloomberg: Το 2024 θα είναι μια πολύ καλή χρονιά για την οικονομία - «Σύντομα» εξελίξεις για την Τρ. Πειραιώς

Μητσοτάκης στο Bloomberg: Το 2024 θα είναι μια πολύ καλή χρονιά για την οικονομία - «Σύντομα» εξελίξεις για την Τρ. Πειραιώς
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς τις επόμενες μέρες
Σχετικά Άρθρα
Την εκτίμηση ότι το 2024 θα είναι μια πολύ χρονιά για την ελληνική οικονομία εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι αναπτύσσεται ταχύτερα από το μέσο όρο της ευρωζώνης κι αυτό μπορεί να προσελκύσει περισσότερες ξένες επενδύσεις.
«Αν δούμε τα ελληνικά spread και τα ομόλογα σε σχέση με των άλλων χωρών, διαπιστώνουμε ότι είναι σε καλύτερη θέση. Νομίζω ότι αν και υπάρχουν ανησυχίες, το κόστος διαβίωσης είναι υψηλό αλλά είμαι αισιόδοξος», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας από το Davos στην τηλεόραση του Bloomberg.
Και πρόσθεσε: «Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε να παράγουμε πλεόνασμα με τη βιώσιμη ανάπτυξη. Πιστεύουμε ότι αυτό είναι εφικτό. Μειώσαμε τους φόρους κατά την πρώτη μας θητεία, βελτιώσαμε το επιχειρηματικό περιβάλλον, βελτιώσαμε την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό που ήταν αρνητική στο παρελθόν ενώ αντίθετα σήμερα είναι μία ευημερούσα οικονομία».

Η είσοδος του Ελ. Βενιζέλος στο ΧΑ

Σε ερώτηση σχετικά με το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει μέσα στους πρώτους μήνες του 2024. «Έχουμε σημαντικές συμμετοχές και ενδιαφέρον μέχρι τώρα και πιστεύω ότι το ελληνικό χρηματιστήριο (η IPO) θα πρέπει να αυξήσει τις συμμετοχές. Νομίζω ότι και το αεροδρόμιο επωφελείται από την αύξηση του τουρισμού. Έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις σε επίπεδο υποδομών στην Αθήνα και την Ελλάδα. Στηρίζουμε ό,τι οικοδομείται στην Ελλάδα ώστε να είναι βιώσιμο. Εστιάζουμε στο βιώσιμο τουρισμό και νομίζω ότι η Ελλάδα είναι ένας ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις».

Οι ελληνικές τράπεζες και οι... εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στη διάθεση μεριδίων στις ελληνικές τράπεζες. «Η διάθεση μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, η οποία πραγματοποιήθηκε πέρυσι, υπερκαλύφθηκε οκτώ φορές. Θα υπάρξει ένα σημαντικό ποσοστό της Τράπεζας Πειραιώς που θα πωληθεί. Και αυτό που περιμένω, είναι επίσης νέες δημόσιες εγγραφές στο ελληνικό χρηματιστήριο. Εννοώ ότι οι ελληνικές εταιρείες πρέπει να αντλήσουν κεφάλαια. Και για πρώτη φορά, το Ελληνικό Χρηματιστήριο αποτελεί μια ελκυστική εναλλακτική λύση» είπε χαρακτηριστικά.
«Λοιπόν, θα περιμένετε ειδήσεις για την Τράπεζα Πειραιώς σύντομα. Και πάλι, θα πρέπει να κάνουμε έναν απολογισμό της προόδου που σημειώθηκε πέρυσι με την πλήρη ιδιωτικοποίηση της Eurobank. Η διάθεση μετοχών της Εθνικής Τράπεζας ήταν εξαιρετικά επιτυχής. Μια μεγάλη ιταλική τράπεζα επενδύει στην Alpha Bank. Αυτό αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στον τραπεζικό τομέα και στην ελληνική οικονομία. Αλλά θυμηθείτε μόνο, όταν κάναμε αυτές τις συζητήσεις πριν από τέσσερα χρόνια, πολλοί είχαν ανησυχίες για τον τραπεζικό τομέα, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs), τα οποία μειώσαμε σημαντικά. Τώρα όλοι φαίνεται να είναι πολύ αισιόδοξοι για τις ελληνικές τράπεζες και, ειλικρινά, χρειαζόμαστε περισσότερο ανταγωνισμό στον ελληνικό τραπεζικό τομέα. Χρειαζόμαστε τις τράπεζες να χορηγήσουν μεγαλύτερες πιστώσεις στην πραγματική οικονομία» επεσήμανε σε άλλο σημείο της συνέντευξης του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης