Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ελληνικό προκλητικό φαινόμενο - Το πλαφόν στο 7% στο βρεφικό γάλα έφερε αυξήσεις έως 6% στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Ελληνικό προκλητικό φαινόμενο - Το πλαφόν στο 7% στο βρεφικό γάλα έφερε αυξήσεις έως 6% στα ράφια των σούπερ μάρκετ
Μόλις ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης τι θα κάνει, οι τιμές κινήθηκαν ψηλότερα
Αύξηση κατά 2 ευρώ και 30 λεπτά το κιλό σε βρεφικό γάλα κατέγραψε ο «φακός» του ΒΝ σε ράφι σούπερ μάρκετ.
Χθες η τιμή στο ράφι στο γάλα ΝΑΝ OPTIPRO των 400 γραμμαρίων ήταν στα 13,85 ευρώ και η τιμή ανά κιλό στα 34,63 ευρώ.

1_529.JPG
23 Ιανουαρίου

Πριν από 12 ημέρες στο ίδιο σούπερ μάρκετ, στο ίδιο προϊόν η τιμή του κιλού ήταν στα 32,93 ευρώ και η τιμή των 800 γραμμαρίων ήταν στα 26,34 ευρώ με την αξία των 400 γραμμαρίων να διαμορφώνεται σε 13,17 ευρώ.

2_381.JPG
10 Ιανουαρίου

Η ανατίμηση του βρεφικού γάλακτος στα 400 γραμμάρια σε ευρώ είναι 0,68 λεπτά του ευρώ και σε ποσοστό 5,16%.
Στο 1 κιλό η διαφορά σε ευρώ είναι 1,7 ευρώ.
Η αύξηση της τιμής στα επίπεδα των 5,16% έχει σημαντική αξία για τους γονείς που μεγαλώνουν τα μωρά παιδιά τους.

Το πλαφόν στο 7% έφερε ανατιμήσεις στο βρεφικό γάλα

Οι ανατιμήσεις στο βρεφικό γάλα παίρνουν άλλη διάσταση όταν οι πολυεθνικοί όμιλοι τις αποφάσισαν μετά τη συνέντευξη του υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα που ήταν την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου.
Ο υπουργός έκανε γνωστή την απόφαση της κυβέρνησης ότι θα βάλει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους έως 7% στο βρεφικό γάλα με σκοπό να συγκλίνουν οι τιμές των προϊόντων της εγχώριας με τη ευρωπαϊκή αγορά.
Τα επιτελεία των πολυεθνών δεν πτοήθηκαν από τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης και του υπουργού Ανάπτυξης στέλνοντας νέους τιμοκαταλόγους.
Η εγχώρια αγορά τρέχει κόντρα στις προσδοκίες του υπουργού Ανάπτυξης που αναμένει την τιμών στο βρεφικό γάλα αλλά αυτοί προχωρούν σε ανατιμήσεις.
Η επιχείρηση συγκράτησης ή μείωσης των τιμών φαίνεται ότι δεν θα ευοδωθεί διότι οι εγχώριες επιχειρήσεις δίνουν λόγο στην μητρική εταιρεία που έχει έδρα μια άλλη χώρα και λαμβάνουν αντίστοιχες εντολές σε ότι αφορά την τιμολογιακή πολιτική.
Βέβαια οι πολυεθνικοί όμιλοι πειθαρχούν σε κυβερνητικές αποφάσεις.

Το πρόστιμο στη ΝΟΥΝΟΥ

Χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε πρόστιμο ύψους 561.000 ευρώ στην ΦΡΗΣΛΑΝΤΚΑΜΠΙΝΑ ΕΛΛΑΣ Α.Ε. (FrieslandCampina Hellas) εταιρεία γαλακτοκομικών προϊόντων, για παράβαση του άρθρου 54 του ν. 5045/29-07-2023 σχετικά με την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας, έπειτα από ελέγχους που διενήργησε η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ).
Μετά από τους σχετικούς ελέγχους σε πλήθος κωδικών, διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία σε εννέα (9) από αυτούς, μεταξύ αυτών και κωδικοί που αντιστοιχούν σε προϊόντα βρεφικού γάλακτος πέτυχε μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους από όσα επιτρέπει η ελληνική νομοθεσία.
Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε σχετικά: «Ό,τι λέμε, το εννοούμε. Σήμερα ανακοινώσαμε υψηλό πρόστιμο σε μία από τις πιο γνωστές εταιρείες που ειδικεύονται, μεταξύ άλλων, και στο βρεφικό γάλα.

Τα πρόστιμα ανεβάζουν τα κόστη των εταιρειών

Ο «κουμπαράς» των προστίμων μπορεί να γεμίζει αλλά τα αποτελέσματα μείωσης των τιμών δεν είναι εφικτός στόχος, διότι οι επιχειρήσεις ακολουθούν άλλο «μονοπάτι» που οδηγεί στα ράφια των σούπερ μάρκετ με προϊόντα που οι τιμές τους αυξάνονται .
Στελέχη της αγοράς υποστηρίζουν ότι ο κύκλος των προστίμων δημιουργεί ανησυχία στις διοικήσεις των επιχειρήσεων, καθιστώντας την εγχώρια αγορά πιο περίπλοκη σημειώνοντας ότι στο τέλος τα πρόστιμα θα …βγουν από τις καταναλωτές διότι το ρίσκο αυξάνεται εξαιτίας των κυβερνητικών «διαταγών» που ανεβάζουν τα κόστη.
Πάντως, το υπουργείο Ανάπτυξης αναμένει τη συνολική εικόνα που θα διαμορφωθεί από τις αρχές Μαρτίου στο βρεφικό γάλα.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης