Τελευταία Νέα
Οικονομία

Παράγουν ακριβά και πουλάνε φθηνά - Οι αγρότες δίνουν υπεραξίες σε όλους εις βάρος των συμφερόντων τους

Παράγουν ακριβά και πουλάνε φθηνά - Οι αγρότες δίνουν υπεραξίες σε όλους εις βάρος των συμφερόντων τους
Που χάνεται το παιχνίδι στην εσωτερική και τη διεθνή αγορά τροφίμων για τους Έλληνες αγρότες
Σχετικά Άρθρα
Παράγουν ακριβά και πουλάνε φθηνά οι αγρότες και κτηνοτρόφοι διότι η ελληνική πολιτεία δεν έχει στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης για τον αγροτικό πληθυσμό.
Επιπλέον, η κρατική μηχανή βρίσκεται σε «βαθύ ύπνο» αφού επιτρέπει εισαγωγές χωρίς ελέγχους σε ότι αφορά τα υπολείμματα φαρμάκων και την ίδια στιγμή δεν πραγματοποιεί κανέναν έλεγχο για τα «βαφτίσια» των ελληνοποιήσεων.
Αυτά τα μηνύματα έστειλαν μεταξύ άλλων οι εκπρόσωποι αγροτών, κτηνοτρόφων και καλλιεργητών γης από την ημερίδα που διοργάνωσε η ΓΣΕΕ θίγοντας τα θέματα της ακρίβειας, οι τιμές του παραγωγού, τι πληρώνει ο καταναλωτής και πώς τα κέρδη της απληστίας πολλαπλασιάζουν τις τιμές από το χωράφι στο ράφι.

Οι παγίδες του χαμηλού ΦΠΑ αγοράς σε σχέση με το υψηλό ΦΠΑ πώλησης
 
Ωστόσο, η αναφορά που έκανε αίσθηση και διατυπώθηκε από τον κ. Δημήτρη Μόσχο αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), ήταν ότι η μείωση του ΦΠΑ στο 6% για την αγορά αγροτοεφοδίων όπως λιπάσματα και άλλα ομοειδή προϊόντα, η ταμειακή διευκόλυνση στο στάδιο της αγοράς τους επιστρέφεται στο τρίμηνο με την υποβολή του ΦΠΑ, αφού οι αγρότες καλούνται πληρώνουν στην εφορία τη «διευκόλυνση» διότι τα τελικό προϊόν έχει ΦΠΑ 13%.
Έτσι, η αγορά λιπασμάτων συνολικής αξίας με ΦΠΑ που φτάνει τα 106 ευρώ και στη συνέχεια  ο παραγωγός πουλά το τελικό προϊόν με ΦΠΑ προς 13% και η τελική τιμή του διαμορφώνεται στα 113 ευρώ. Με τη δήλωση του ΦΠΑ ανά τρίμηνο η εφορία τους λέει δώσε μας τη διαφορά του ΦΠΑ που αντιστοιχεί στη συνολική αξία πώλησης του προϊόντος με την αφορά να ζητά να πληρωθεί η διαφορά του 7% σε  ΦΠΑ.
Δηλαδή ο αγρότης διευκολύνθηκε στην αρχή της συναλλαγής για να τα πληρώσει στη συνέχεια τη διαφορά ανάμεσα στην αγορά με συντελεστή 6% και στην πώληση που είναι με 13%.

Οι αγρότες θέλουν στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης

Από την πλευρά  του, ο κ. Πρίαμος Ιερωνυμάκης, πρόεδρος Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιουργών Κρήτης, προσδιόρισε την απουσία στρατηγικού σχεδιασμού του αγροτικού τομέα με τη διεθνή αγορά να προσφέρει πολλές ευκαιρίες για εξαγωγές αλλά η Ελλάδα  δεν διαθέτει το παραμικρό υπόβαθρο. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθεί μία εξαγωγική εταιρεία με σκοπό την προώθηση των προϊόντων.
Ο κ. Ιερωνυμάκης υποβάθμισε το κίνητρο των φοροαπαλλαγών για τη συνένωση των Συνεταιρισμών, σημειώνοντας ότι σήμερα λειτουργούν 1157 εκ των οποίων οι 660  εμφανίζουν κύκλο εργασιών κάτω από 200.000 ευρώ που σημαίνει ότι δεν έχουν καμία διαπραγματευτική ισχύ.
Σύμφωνα με τον ίδιο οι Έλληνες παραγωγοί πληρώνονται προς 561 ευρώ ανά τόνο  πορτοκαλιών όταν οι αγρότες της Αιγύπτου , της Ιταλίας και των ΗΠΑ αμείβονται από 853 έως 1412 ευρώ  τον τόνο. Οι εγχώριοι καλλιεργητές για τα μήλα πληρώνονται προς 348 ευρώ ο τόνος όταν οι Πολωνοί, οι Ιταλοί , οι Γάλλοι και οι αγρότες των ΗΠΑ πληρώνονται από 413 έως 1213 ευρώ τον τόνο. Η Ελλάδα διαθέτει περίπου 120 εξαγωγικές εταιρείες   όταν άλλες διαθέτουν μικρότερο αριθμό αλλά με αρκετή διαπραγματευτική δύναμή η  οποία συμβάλει στην άνοδο των τιμών για τους παραγωγούς.
 
Το καυτό θέμα η έλλειψη αγροτών γης
 
Από το Βιετνάμ  περιμένουν  οι αγρότες για την συγκομιδή της παραγωγής  καθώς οι Αλβανοί , με αρκετή εμπειρία  σε γεωργικές  καλλιέργειες  μετακομίζουν  κατά εκατοντάδες  σε  ευρωπαϊκές χώρες  όπως  την Γαλλία την Ιταλία  και τη Γερμανία  διότι οι μηνιαίες αποδοχές είναι διπλάσιες σε σχέση με αυτές που παίρνουν στην Ελλάδα. Οι αποδοχές  των 800  ευρώ με έξοδα  διαμονής  ση χώρα  μας  θεωρείται μη αποδοτική απασχόληση αφού η Ιταλία η Γαλλία δίνει 2000 ευρώ το μήνα με τη διαμονή δωρεάν. Επιπλέον η ελληνική νομοθεσία για την καταβολή επιδόματος ανεργίας για τους εργάτες γης έχει πιο αυστηρά κριτήρια με αποτέλεσμα να κάνει πιο δυσχερής τη συνεργασία καθώς η απασχόληση είναι μικρότερης διάρκειας από αυτό που απαιτεί το υπουργείο Εργασίας.
 
Γιατί οι αγρότες δεν μπορούν να κάνουν συμφωνίες με τα ΣΜ

Οι εκπρόσωποι των αγροτών λένε ότι είναι  τέσσερις φορές πιο υψηλές. Ωστόσο όταν τέθηκε το ερώτημα από το ΒΝ γιατί δεν συνεργάζονται οι παραγωγοί απευθείας μετά σουπερ μάρκετ για να πάρουν μερίδιο από την υπεραξία, ο κ. Πρίαμος Ιερωνυμικής είπε ότι δεν μπορούν να κάνουν συμφωνίες διότι οι ζητούμενες ποσότητες που θέλουν τα σούπερ μάρκετ δεν μπορεί να ικανοποιηθεί από μία ομάδα αγροτών με αποτέλεσμα να απευθύνονται στους προμηθευτές που μπορούν να υπογράψουν με συμβάσεις τις ποσότητες που θέλουν οι αλυσίδες.
Η πλειονότητα των αγροτών που μίλησε στην εκδήλωση έβαλε θέματα υλοποίησης  στρατηγικού σχεδιασμού της αγροτικής παραγωγής  διότι σε αντίθετη περίπτωση  θα εισέλθει σε μία φθίνουσα πορεία ο αγροτικός κλάδος.
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr  
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης