Τελευταία Νέα
Πολιτική

Deutsche Welle – Στην Ευρωβουλή οι γερμανικές αποζημιώσεις; - Το θέμα θα θέσει μετά το καλοκαίρι η πολιτική ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς

tags :
Deutsche Welle – Στην Ευρωβουλή οι γερμανικές αποζημιώσεις; - Το θέμα θα θέσει μετά το καλοκαίρι  η πολιτική ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς
«Υπάρχει σχέδιο» αναφέρει σε δηλώσεις του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μανόλης Γλέζος
Το ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων αναμένεται να τεθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμα της η Deutsche Welle, επικαλούμενη δηλώσεις του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μανόλη Γλέζου.
Σε δηλώσεις του στην Deutsche Welle ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι το θέμα θα το θέσει η πολιτική ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς μετά το καλοκαίρι.
«Κατ’ αυτόν τον τρόπο η διεκδίκηση δεν περιορίζεται σε στενό «ελληνικό» πολιτικό πλαίσιο, τονίζει ο Μανόλης Γλέζος, ο οποίος ωστόσο δεν αποκαλύπτει περισσότερες λεπτομέρειες.
«Έχουμε ένα σχέδιο, φυσικά δεν πρόκειται να το παρουσιάσουμε τώρα γιατί εμπλουτίζεται από διάφορες πλευρές και δεν θέλω να το θέσω υπόψη ακόμη. Ένα στοιχείο είναι ότι θα γίνει κτήμα της «όλης Αριστεράς» που είναι στο Κοινοβούλιο και αύξησε τη δύναμή της: από 35 ευρωβουλευτές έχουμε γίνει 52. Είναι σημαντικό» δηλώνει ο Έλληνας ευρωβουλευτής, ο οποίος κάνει λόγο για «οφειλές» και όχι για «αποζημιώσεις».
«Ο όρος «αποζημιώσεις» είναι αδόκιμος, γιατί δίνει την εντύπωση ότι η διεκδίκηση αφορά απλώς τη στιγμή της ένοπλης σύγκρουσης, ενώ στην πραγματικότητα επεκτείνεται και στα επόμενα χρόνια της κατοχής» υπογραμμίζει ο κ.Γλέζος, κάνοντας λόγο για «οφειλές» προς ιδιώτες, καθώς και για τρία διαφορετικά είδη «οφειλών» προς το ελληνικό κράτος.
«Μία οφειλή: η επιστροφή των αρπαχθέντων αρχαιολογικών θησαυρών και έργων τέχνης. Τελευταία έμαθα ότι άρχισε η επιστροφή. Δεν ξέρω τί είδους επιστροφή είναι αυτή, δεν το γνωρίζω ακόμα, αλλά λέω ότι είναι μία καλή αρχή. Το δεύτερο θέμα είναι αυτό που κατελόγισε η 19μελής διασυμμαχική επιτροπή στο Παρίσι το 1946. Για την Ελλάδα κατελόγισαν ένα ποσόν 7 δις 100 εκατ. δολαρίων χωρίς τους τόκους. Αυτό σήμερα με στοιχεία που μας έδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος ανέρχεται σε 108 δις χωρίς τους τόκους, για την καταστροφή στην εθνική οικονομία. Επίσης, το τρίτο προς το Δημόσιο είναι το αναγκαστικό δάνειο» υπογραμμίζει ο κ.Γλέζος.
Ωστόσο, η Deutsche Welle σπεύδει να υπενθυμίσει την επίσημη γραμμή της κυβέρνησης της Γερμανίας και ειδικά του υπουργού Οικονομικών, Wolfgang Schaueble, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει το θέμα λήξαν.
Αλλά ο ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι οι δηλώσεις αυτές δεν «κλείνουν»  το θέμα.
«Λέει ο Σόιμπλε δύο πράγματα. Το πρώτο: το θέμα θεωρείται λήξαν. Άρα ομολογεί ότι υπήρχε κι έχει λήξει και μένει να μας πει πώς έληξε και πότε έληξε. Το δεύτερο θέμα που θέτει είναι: ας αφήσουμε το παρελθόν και ας δούμε το μέλλον. Απάντηση: Πριν από τρία χρόνια πέτυχαν οι Γερμανοί και η Τσεχία αποζημίωσε όλους τους Σουδήτες Γερμανούς της Σουδητίας που τους είχε κατασχέσει τις περιουσίες. Είναι παρελθόν ή παρόν αυτό;» διερωτάται ο κ.Γλέζος.
Όπως μεταδίδει η DW, στον γερμανικό Τύπο έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς σοβαρές αντιρρήσεις στις αξιώσεις περί αποζημιώσεων, με κύρια επιχειρήματα ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται η αναμόχλευση του παρελθόντος επί 70 χρόνια μετά τη λήξη του πολέμου και ότι το 1990, πριν από την επανένωση της Γερμανίας υπεγράφη η συνθήκη «2+4» από τα δύο γερμανικά κράτη και τις τέσσερεις νικήτριες δυνάμεις του πολέμου (ΗΠΑ, Σοβιετική Ένωση, Μ. Βρετανία, Γαλλία) οι οποίες εκπροσωπούσαν και όλες τις υπόλοιπες συμμαχικές δυνάμεις και με αυτή τη συνθήκη παρήλθαν οι όποιες αξιώσεις αποζημιώσεων.
Ο Μανόλης Γλέζος διαφωνεί: «Το δεύτερο είναι ουσιαστικό ερώτημα και απαντώ: Λάθος. Η Γερμανία απέφευγε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της επειδή ήταν διαιρεμένη στα δύο. Πέτυχε το 4+2. Όταν ενοποιήθηκε η Γερμανία, έστω και αργοπορημένα, υποβάλαμε τα χαρτιά, η ελληνική κυβέρνηση δια του Γεωργίου Αλέξανδρου Μαγκάκη και με υπουργό Εξωτερικών τον Κάρολο Παπούλια τα έδωσε. Άρα είμαστε νόμιμα, είμαστε εντάξει».
Εκτενείς αναφορές είχε προκαλέσει στον γερμανικό Τύπο και η σύσταση επιτροπής για τον υπολογισμό και τη διεκδίκηση των γερμανικών «αποζημιώσεων» από το υπουργείο Οικονομικών.
Ωστόσο, όπως υποστηρίζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, η εν λόγω επιτροπή είναι μάλλον περιττή.
«Αυτά δεν με ενδιαφέρουν και πολύ. Τα θέματα είναι γνωστά. Είναι προκαθορισμένο το ποσόν από τη διεθνή διάσκεψη των Παρισίων και είναι επίσης προσδιορισμένο το δάνειο από τους ίδιους τους Γερμανούς. Εγώ θα τα αλλάξω αυτά τα στοιχεία; Τι τα θέλουμε όλα αυτά;» τονίζει ο Μανόλης Γλέζος, ο οποίος εκτιμά ότι η λύση θα έρθει από το γερμανικό λαό.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης