Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ανοιχτός και σε κεντροδεξιό υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας ο Βενιζέλος - Στόχος της κυβέρνησης οι ΑΝΕΛ και οι ανεξάρτητοι βουλευτές

Ανοιχτός και σε κεντροδεξιό υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας ο Βενιζέλος - Στόχος της κυβέρνησης οι ΑΝΕΛ και οι ανεξάρτητοι βουλευτές
Αλλαγή πλεύσης από τη συγκυβέρνηση ενόψει της προεδρικής εκλογής
Πλήρη ανατροπή των έως σήμερα δεδομένων για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας σηματοδοτεί η αναφορά του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι δεν έχει σημασία εάν ο υποψήφιος ΠτΔ θα προέρχεται από την κεντροαριστερά ή την κεντροδεξιά.
Και αυτό διότι όλες οι συζητήσεις και τα σενάρια που είχαν γίνει έως σήμερα αφορούσαν πρόσωπα από τον κεντροαριστερό χώρο (π.χ. Κουβέλης, Δαμανάκη).
Συγκεκριμένα, ο κ.Βενιζέλος υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θέτει θέμα κομματικής προέλευσης του υποψηφίου υπό την προϋπόθεση ότι αυτός θα είναι «δημοκράτης και αξιοπρεπής άνθρωπος», θα αποτελεί «σύμβολο ενότητας», θα «κινητοποιεί τα αισθήματα του τόπου», θα είναι «το πρόσωπο της χώρας στο εξωτερικό».
Έσπευσε μάλιστα να υπενθυμίσει την περίπτωση του Κωστή Στεφανόπουλου.
Η στροφή αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει πως κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι να ψηφιστεί από την παρούσα Βουλή ο επόμενος ΠτΔ και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, κάτι που τόσο ο κ.Σαμαράς όσο και ο κ.Βενιζέλος χαρακτήρισαν ως πραγματικό κίνδυνο και απρόβλεπτη περιπέτεια.
Σε κάθε περίπτωση όμως αφορά σε μεγάλο βαθμό τους αριθμητικούς συσχετισμούς που επικρατούν σήμερα στο Κοινοβούλιο.
Η πρόταση Κουβέλη φαίνεται να έχει «καεί», τόσο εξαιτίας των αντιδράσεων αρκετών – τουλάχιστον 5 από τους συνολικά 11 – βουλευτών της ΔΗΜΑΡ όσο και του εξαιρετικά ρευστού πολιτικού τοπίου που επικρατεί στο εσωτερικό του κόμματος.
Συνεπώς η κυβέρνηση στρέφει το βλέμμα της αφενός στους 13 βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων και αφετέρου στους 23 ανεξάρτητους βουλευτές, εκ των οποίων οι περισσότεροι προέρχονται από τον χώρο της Κεντροδεξιάς (τουλάχιστον 9, οι 3 από τη ΝΔ, οι 6 από τους ΑΝΕΛ).
Από αυτήν τη δεξαμενή των 36 βουλευτών, η κυβέρνηση των 155 βουλευτών αναζητά άλλους 25 για να καταφέρει να επιτύχει το «στόχο» των 180 βουλευτών.
Στοίχημα εξαιρετικά δύσκολο, εάν σταθεί κανείς στην κατηγορηματική άρνηση των Ανεξάρτητων Ελλήνων να συμπράξουν στην προεδρική εκλογή, δεδομένου - όπως έχουν διαμηνύσει - ότι αυτό που επιθυμούν είναι η πτώση της κυβέρνησης με κάθε τρόπο.
Ωστόσο, θα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα για παράδειγμα η τοποθέτηση των βουλευτών – τόσο των ΑΝΕΛ όσο και των ανεξάρτητων – εάν η κυβέρνηση πρότεινε για ΠτΔ τον Κώστα Καραμανλή.
Μια υποψηφιότητα πάντως περιορισμένων πιθανοτήτων, κυρίως λόγω των αντιδράσεων που θα προκαλούνταν στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση γνωρίζει ότι εάν δεν βελτιωθεί - και κυρίως - εάν δεν αναστραφεί η σημερινή εικόνα της ελληνικής οικονομίας εντός των επόμενων μηνών, η εκλογή του επόμενου ΠτΔ δεν θα αποτελέσει απλά έναν δισεπίλυτο γρίφο, αλλά την απαρχή πολιτικών εξελίξεων.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης