Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ξορκίζει - αλλά δεν αποκλείει - τις πρόωρες εκλογές η κυβέρνηση - Μάχη με τον χρόνο για να αναστρέψει το εις βάρος της κλίμα

Ξορκίζει - αλλά δεν αποκλείει - τις πρόωρες εκλογές η κυβέρνηση - Μάχη με τον χρόνο για να αναστρέψει το εις βάρος της κλίμα
Πέφτουν οι τόνοι στην ενδοκυβερνητική κόντρα
Λίγα 24ωρα μετά την «κόντρα» ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την «πατρότητα» της Δημοκρατικής Παράταξης, η οποία πυροδότησε μια ακόμα εστία ενδοκυβερνητικής έντασης, η κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρούν να χαμηλώσουν τους τόνους και να διαψεύσουν τη σεναριολογία περί πρόωρων εκλογών.
Η αρχή έγινε από την κυβερνητική εκπρόσωπο Σοφία Βούλτεψη, η οποία διέψευσε σενάρια για πρόωρες εκλογές εντός του Νοεμβρίου, ενώ στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν χθες και αρκετοί βουλευτές και υπουργοί όπως ο Γ. Γιακουμάτος, ο οποίος υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως είναι καλύτερο «να κάνουμε χαρακίρι τώρα παρά πρόωρες εκλογές».
Το μήνυμα αυτό αναμένεται να επιβεβαιώσουν και κατά τη σημερινή τους συνάντηση οι Σαμαράς και Βενιζέλος, οι οποίοι επιθυμούν να χαράξουν μια κοινή γραμμή πλεύσης απέναντι στην τρόικα.
Πράγματι, κύριο μέλημα των Σαμαρά – Βενιζέλου είναι να τελειώσει το συντομότερο δυνατό η διαπραγμάτευση με την τρόικα και κυρίως να επέλθει συμφωνία για την ανάγκη να υπάρξουν φοροελαφρύνσεις.
Διότι εάν η τρόικα αξιολογήσει θετικά την ελληνική οικονομία, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για τη δεύτερη φάση της διαπραγμάτευσης για το δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό του 2015 αλλά και για το ζήτημα του χρέους.
Οι εξελίξεις αυτές θεωρούνται άκρως απαραίτητες τόσο για τη ΝΔ όσο και για το ΠΑΣΟΚ προκειμένου αφενός να συγκρατηθεί το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου να σταλεί το μήνυμα στην κοινωνία ότι το μείγμα της πολιτικής αλλάζει.
Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση χρειάζεται χρόνο.
Χρόνο για να πείσει τους δανειστές της, χρόνο για να επαναφέρει τη σταθερότητα και τη συνοχή στις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, χρόνο για να περάσει στην κοινωνία το μήνυμα ότι τα χειρότερα πέρασαν και συνεπώς χρόνο για να καλύψει όση απόσταση είναι δυνατόν από το ΣΥΡΙΖΑ.
Συνεπώς το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, όπως έχουν καταστήσει σαφές αρκετές φορές κατά το παρελθόν τόσο ο Σαμαράς όσο και ο Βενιζέλος, δεν εξυπηρετεί αυτή τη στιγμή ούτε τη ΝΔ ούτε το ΠΑΣΟΚ.
Εάν σε αυτό το διάστημα, οι κυβερνητικοί εταίροι δεν καταφέρουν να αλλάξουν τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού, τότε ο χρόνος θα γυρίσει σε βάρος τους.
Άλλωστε είναι ξεκάθαρη η δυσκολία της συγκυβέρνησης να εξασφαλίσει τους 180 βουλευτές της παρούσας Βουλής που θα εκλέξουν τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα αποτρέψουν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης