Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ): Ο Τσίπρας θα ανταποκρινόταν σε πρόσκληση Σαμαρά για τα σοβαρά θέματα

Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ): Ο Τσίπρας θα ανταποκρινόταν σε πρόσκληση Σαμαρά για τα σοβαρά θέματα
Παπάς: Θα ζητούσε παραίτηση παραίτηση του Πρωθυππυργού σε ενδεχόμενη συνάντηση
Την πόρτα του διαλόγου με τη Νέα Δημοκρατία ανοίγει ο ΣΥΡΙΖΑ, δια στόματος του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη, την ώρα που πληθαίνουν οι φωνές για την ανάγκη εθνικής συνεννόησης.
«Αν ο Αντώνης Σαμαράς καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα να συζητήσουν για την επίλυση των σοβαρών θεμάτων της χώρας, ο κ. Τσίπρας θα ανταποκριθεί» δήλωσε στον Βήμα 99,5 ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως τόνισε, μέχρι τώρα πρόταση για συζήτηση με τον ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει μόνο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος «δεν έχει καμία θεσμική αρμοδιότητα για αυτό».
Για νέο φιάσκο της κυβέρνησης έκανε λόγο ο Δημήτρης Παπαδημούλης, με αφορμή τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, στην Ουάσιγκτον.
Σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Παπαδημούλης τόνισε ότι «χθες, στην Ουάσινγκτον, είχαμε ένα ακόμη φιάσκο για την κυβερνητική επιχειρηματολογία περί τέλους της τρόικας και του ΔΝΤ».
Το πρώτο φιάσκο ήταν στο Παρίσι, το δεύτερο στο Βερολίνο και χθες τρίτωσε το κακό, ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «ενώ η προπαγάνδα Σαμαρά-Βενιζέλου λέει ότι φεύγει το ΔΝΤ και τελειώνει το Μνημόνιο, σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις των ελλήνων παραγόντων, αυτό που συζητήθηκε ήταν η “μετεξέλιξη της σχέσης τους με το ΔΝΤ”».
Αυτό σημαίνει, τόνισε ο κ. Παπαδημούλης, ότι «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μένει, δε φεύγει» και συμπλήρωσε ότι δεν πρόκειται για  «επιτήρηση, είναι Μνημόνιο με άλλη συσκευασία».
Όπως επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «ενώ υποτίθεται ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται για το χρέος, στις συζητήσεις αυτές λύση για το μη βιώσιμο χρέος δεν έχει  έρθει στο τραπέζι».
Ενώ ο κ. Σαμαράς εδώ και μήνες ισχυρίζεται ότι θα καταφέρει για την Ελλάδα ό,τι συνέβη με την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, κάτι τέτοιο δεν συζητιέται ούτε με τους δανειστές, ούτε με το ΔΝΤ, ανέφερε και πρόσθεσε ότι «δεν είναι η επιτήρηση, που προβλέπουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες, είναι Μνημόνιο με άλλη συσκευασία, είναι παραμονή του ΔΝΤ ως εγγυητή με άλλο τίτλο».
Παράλληλα, ο κ. Παπαδημούλης τόνισε ότι η χώρα ασφαλώς χρειάζεται ένα ελληνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης, που θα αντικαταστήσει το Μνημόνιο, μόνον που η κυβέρνηση, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, δεν έχει στα χέρια της κάτι τέτοιο.  
Αντιθέτως, σημείωσε, «αυτό που έχουμε δει από την κυβέρνηση είναι να ψηφίζει Μνημόνια που της υπαγορεύονται από τους δανειστές της, να δεσμεύεται σε προαπαιτούμενα και σε χρονοδιαγράμματα που η ίδια υποστηρίζει ότι δεν είναι καλά για τη χώρα».

Παπάς: Παραίτηση Σαμαρά θα ζητήσει ο Τσίπρας σε ενδεχόμενη συνάντησή τους
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς, ο οποίος είπε -μιλώντας στον Βήμα 99,5- ότι εάν ο κ. Τσίπρας είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, τότε θα ζητούσε την παραίτησή του.
«Προφανώς και δεν θα την αρνηθεί την πρόσκληση ο κ. Τσίπρας και θα πει ενώπιον του πρωθυπουργού αυτά που πρέπει να του πει και τις δημόσια διατυπωμένες θέσεις μας. Όπως είχε πει ο κ. Σαμαράς το 2011 στον κ. Παπανδρέου ότι πρέπει να παραιτηθεί, φαντάζομαι ότι είναι ευκαιρία να το ακούσει διά ζώσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Ν.Παππάς είπε ότι «η συζήτηση στη Βουλή απέδειξε ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη λογική που η τρόικα έχει επιβάλει στην Ελλάδα... Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτήν τη στιγμή είναι η πρώτη πολιτική δύναμη. Συνεπώς, πρέπει να κάνει καθαρό ένα "όχι" απέναντι στην κυβέρνηση -διότι (αυτή) δεν κρατάει κανένα κλειδί εξελίξεων, αλλά και (να πει) προς τους εταίρους μας, ότι οποιαδήποτε συμφωνία με τους εταίρους μας δεσμεύει τη χώρα και είναι μακρόχρονη, πρέπει να έχει τουλάχιστον τη βασική συμφωνία μας και να προκύψει από Βουλή που θα έχει πίσω της τη φρέσκια λαϊκή εντολή».
Ερωτηθείς για το πόσο μακριά ή κοντά είναι οι 180 ψήφοι για την προεδρική εκλογή από τους 155 βουλευτές της ψήφου εμπιστοσύνης είπε: «Έχει διαστημική απόσταση και το γνωρίζετε από το ρεπορτάζ, διότι συνομιλείτε και με βουλευτές. Υπάρχει ένα πολιτικό κλίμα, θα σας έλεγα, πολύ έντονα αποτρεπτικό από το να διαμορφωθούν συναινέσεις και να αυξήσει την επιρροή της η κυβέρνηση... Έχει, λοιπόν, διαμορφωθεί ένα περιβάλλον που προεξοφλεί ότι έχουμε κυβέρνηση με ακραία διάρκεια ζωής τρεις- τέσσερις μήνες και αυτό δεν διευκολύνει».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης