Τελευταία Νέα
Πολιτική

Davutoglou: Πρώτα θα επιλυθεί το κυπριακό και μετά οι ελληνοτουρκικές σχέσεις - Η Τουρκία δεν θα εγκλωβιστεί στην Αττάλεια

Davutoglou: Πρώτα θα επιλυθεί το κυπριακό και μετά οι ελληνοτουρκικές σχέσεις - Η Τουρκία δεν θα εγκλωβιστεί στην Αττάλεια
«Στηρίζουμε την Ελλάδα για την προσπάθεια επιστροφής του θεού Ιλισσού στο Μουσείο της Ακρόπολης» τόνισε ο Davutoglou
(upd8) Πρώτα θα επιλυθεί το κυπριακό και μετά θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στις διμερείς σχέσεις Τουρκίας με Ελλάδα, ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού της Τουρκίας Α. Davutoglu στο πλαίσιο επίσκεψης του στην Ελλάδα με αφορμή το συμβούλιο συνεργασίας Ελλάδος και Τουρκίας.
Η Τουρκία είναι η χώρα με τις περισσότερες ακτογραμμές στην Ανατολική Μεσόγειο και κανείς δεν μπορεί να εγκλωβίσει την Τουρκία στην Αττάλλεια δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ για το Barbaros το πλοίο που βρίσκεται ανοικτά της Κύπρου δήλωσε εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν θα αποχωρήσει αν δεν καταστεί αντιληπτό ότι η Τουρκία έχει κυριαρχικά δικαιώματα.
Εν τω μεταξύ την ανάγκη δημιουργίας σχέσεων αμοιβαίου σεβασμού και εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έπειτα το 3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας.
Στην δήλωσή του ανέφερε: «Κάναμε μία ευρύτατη ανασκόπηση του έργου που έχει γίνει τα τέσσερα χρόνια.
Έχουν υπογραφεί 47 κείμενα συνεργασίας και συμφωνήσαμε να εργαστούμε για την υλοποίηση των συμφωνιών.
Η υλοποίηση απαιτεί έλεγχο που κάναμε σήμερα.
Στόχος είναι η προώθηση της συνεργασίας σε τομείς χαμηλής πολιτικής που όμως αγγίζουν την καθημερινότητα των πολιτών.
Στις διμερείς σχέσεις υπάρχουν ζητήματα που έχουμε σημαντικές διαφωνίες.
Το αναγνωρίζουμε και δημιουργούμε σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας.
Για το Κυπριακό η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες του γγ του ΟΗΕ για δίκαιη και βιώσιμη λύση μέσω δικοινοτικών διαπραγματεύσεων. Κατανοούμε την απόφαση του κ. Αναστασιάδη να διακόψει τις συνομιλίες μέχρι να λυθεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.
Πιστεύω ότι θα λυθεί σύντομα το πρόβλημα για να επανεκκινήσουν οι διμερείς διαπραγματεύσεις.
Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Είναι χρήσιμο ο γείτονάς μας να ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια εκπληρώνοντας βέβαια τα προαπαιτούμενα.
Ας είναι σίγουρη η Τουρκία ότι με την ένταξη θα πετύχει τεράστια οφέλη».
Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στο επιχειρηματικό φόρουμ που γινόταν παράλληλα, λέγοντας ότι σημαντικοί επιχειρηματίες είχαν τη δυνατότητα να προωθήσουν την μεταξύ τους συνεργασία συμβάλλοντας στην προσέγγιση των δύο χωρών που είναι επ΄ωφελεία της οικονομίας. «Σταθερότητα, εμπιστοσύνη και ασφάλεια δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη και στην ευημερία των δύο χωρών, αυτά προωθούμε και διαφυλάσσουμε, γι αυτά δουλεύουμε» έκλεισε ο πρωθυπουργός.
Εξάλλου, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Α. Davutoglou δήλωσε:
«Όταν είχαμε στην Αθήνα ξεκινήσει την πρώτη σύνοδο αυτό είχε δημιουργήσει εντύπωση. Είναι όμως εξαιρετικός ο απόηχος που έχουν αυτά τα κοινά υπουργικά συμβούλια τα οποία θα συνεχίσουμε. Έχει εγκατασταθεί ένα κλίμα κατανόησης που μας επιτρέπει να συνεργαζόμαστε. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες συνεργασίας. Μιλήσαμε για τις μεταφορές και είδαμε πόσο αλληλοσυμπληρωματικοί είμαστε.
Επίσης οι αερομεταφορές και οι χερσαίες μεταφορές είναι τομείς που συμπληρωνόμαστε. Είμαστε η πύλη προς την Ασία και η Ελλάδα είναι η πύλη προς την Ευρώπη. Ελπίζουμε ότι θα λυθεί το κυπριακό για να αυξηθεί η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας».
Ο κ. Davutoglou αναφέρθηκε στο θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα λέγοντας: «Στηρίζουμε την Ελλάδα για την προσπάθεια επιστροφής του θεού Ιλισσού στο Μουσείο της Ακρόπολης».
Ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, για να συνεχιστούν οι συνομιλίες των δύο κοινοτήτων και πρόσθεσε: «Προσέγγιση των δύο πλευρών θα συμβάλει στην ανάπτυξη ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου».
Ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για τη στήριξη που προσφέρει στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ενώ αναφέρθηκε στις μειονότητες λέγοντας ότι οι μειονοτικοί πολίτες είναι γέφυρες μεταξύ των δύο χωρών.


Κοινό ανακοινωθέν Ελλάδας- Τουρκίας

Τη δέσμευσή τους να προωθήσουν περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας επιβεβαιώνουν στην κοινή δήλωσή τους οι κυβερνήσεις των δύο χωρών, έπειτα από το 3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.
Στην κοινή δήλωση αναφέρεται ακόμη:
- Οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν τον βασικό ρόλο του αμοιβαίου σεβασμού, της εμπιστοσύνης, του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας για το διαμορφωμένο πλαίσιο της συνεργασίας η οποία θα ενισχύσει περαιτέρω την περιφερειακή ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία και θα τονώσει την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.
- Υπό το φως της αύξησης του όγκου του διμερούς εμπορίου και της οικονομικής συνεργασίας, οι δύο χώρες συμφώνησαν να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυσή τους.
- Ελλάδα και Τουρκία στοχεύουν στην περαιτέρω προώθηση της διμερούς και περιφερειακής συνεργασίας τους στο τομέα της ενέργειας, ιδιαιτέρως σε σχέση με τους αγωγούς φυσικού αερίου και το επιτυχές προηγούμενο του αγωγού TGI ο οποίος λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2007 και άνοιξε δρόμο για ακόμη στενότερη συνεργασία. Οι αγωγοί ΤΑΡ και ΤΑΝΑΡ συνδεόμενοι μεταξύ τους αποτελούν σαφώς την πλέον αποδοτική -από πλευράς κόστους- οδό για την μεταφορά του αερίου της Κασπίας στη Δυτική Ευρώπη.
- Η συνεργασία στον τομέα του Τουρισμού είναι μεγάλης σημασίας για τις δύο χώρες. Η εκπόνηση κοινών σχεδίων που θα στοχεύουν σε σημαντικές υπερπόντιες αγορές πρέπει να ενθαρρυνθεί περαιτέρω.
- Επαναλαμβάνουν τη συμφωνία τους να καταπολεμήσουν την παράνομη μετανάστευση που δημιουργεί σοβαρά και σύνθετα προβλήματα και να αυξήσουν τις προσπάθειες για την αποτελεσματική λειτουργική και ταχεία εφαρμογή του διμερούς ελληνο-τουρκικού πρωτοκόλλου Επανεισδοχής. Συμφωνούν επίσης να βελτιώσουν τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων και του οργανωμένου εγκλήματος ενισχύοντας τη συνεργασία μεταξύ των εκατέρωθεν αρμοδίων Αρχών.
- Οι δύο πλευρές χαιρετίζουν την υπογραφή και την έναρξη ισχύος από 1 Οκτωβρίου του 2014 της συμφωνίας Επανεισδοχής ΕΕ- Τουρκίας καθώς και την έναρξη του Διαλόγου για την Απελευθέρωση των Θεωρήσεων που θα έχει θετική επίδραση στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις και στις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας.
- Οι δύο πλευρές επαναλαμβάνουν την αποφασιστικότητά του να συνεργαστούν περαιτέρω για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας που συνιστά μείζονα πρόκληση κατά της σταθερότητας της ευρύτερης περιοχής συμπεριλαμβανομένου του πλαισίου της παγκόσμιας συμμαχίας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής που προέρχεται από την κατάσταση στη Συρία και το Ιράκ.
- Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διερευνήσουν τρόπους περαιτέρω προώθησης της συνεργασίας στους τομείς της δικαιοσύνης, του πολιτισμού, των υποδομών, των μεταφορών, της αγροτικής ανάπτυξης και της παραγωγής τροφίμων.
Στο κοινό ανακοινωθέν αναφέρεται επίσης ότι οι δύο πρωθυπουργοί είχαν σφαιρική ανταλλαγή απόψεων επί διμερών, περιφερειακών και διεθνών εξελίξεων. Αντάλλαξαν απόψεις επί των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, της πολιτικής ασφάλειας και της ενεργειακής πολιτικής. Οι δύο χώρες προσβλέπουν στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ σύμφωνα με τα κριτήρια και της αρχές της ΕΕ.
Η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν να διατηρήσουν την δυναμική στις Διερευνητικές Επαφές και στις συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.


Χτες το bankingnews έγραφε: Κοινό μήνυμα για την περαιτέρω σύσφιξη των επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά και για σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με επίκεντρο την Κύπρο, απέστειλαν ο Έλληνας πρωθυπουργός Α. Σαμαράς και ο Τούρκος ομόλογός του A. Davutoglu.
Μιλώντας από το βήμα του ελληνο-τουρκικού επιχειρηματικού φόρουμ που διεξάγεται στην Αθήνα, οι κ. κ. Σαμαράς και Davutoglou κατέστησαν σαφές πως κρίνεται επιτακτική η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, για την προώθηση των επιχειρηματικών τους σχέσεων, γεγονός που θα ωφελήσει θετικά και τις δύο οικονομίες, την ελληνική και την τουρκική.
Ταυτόχρονα διεμήνυσαν πως απαιτείται σταθερότητα, συνεννόηση και σχέση εμπιστοσύνης για τη διασφάλιση της ομαλότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σαμαράς: Nέες ευκαιρίες για τις επιχειρηματικές σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας - Απαιτείται εμπιστοσύνη
Τα περιθώρια για τη δημιουργία νέων ευκαιριών στις επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ανέπτυξε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, από το βήμα του επιχειρηματικού φόρουμ Ελλάδας - Τουρκίας.
Όπως αναγνώρισε ο κ. Σαμαράς, τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί αξιόλογες επενδύσεις τουρκικών εταιρειών στην Ελλάδα.
Ταυτόχρονα, παραδέχθηκε πως αυξάνεται διαρκώς το τουριστικό ρεύμα από την Τουρκία προς την Ελλάδα.
Όπως κατέστησε σαφές ο πρωθυπουργός, είναι αναγκαίο να συνεχιστεί η διμερής προσπάθεια για τη σφυρηλάτηση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Δημιουργούνται νέες ευκαιρίες για τις επιχειρηματικές σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, επανέλαβε ο πρωθυπουργός.
Στη συνέχεια διεμήνυσε πως είναι αναγκαία η σχέση εμπιστοσύνης της Ελλάδας με την Τουρκία.
Στόχος, συνέχισε ο κ. Σαμαράς, είναι η ευρύτερη ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
"Οι δύο κυβερνήσεις θα συνεχίσουν να συνεργάζονται σταθερά", υποστήριξε στη συνέχεια.
Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, οι επιχειρηματικές κοινότητες των δύο χωρών έχουν αποδείξει πως η συνεργασία υπερβαίνει τις δυσμενείς συγκυρίες.
Το ανοδικό momentum στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας θα συνεχιστεί, πρόσθεσε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.
Η σταθερότητα και η φιλία Ελλάδας και Τουρκίας φέρνουν την ανάπτυξη, κατέληξε.

Davutoglu: Kανείς δεν επιθυμεί ένταση στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο - Πυλώνας σταθερότητας η Κύπρος
Την πεποίθηση οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας να αποτελέσουν πρότυπο συνεργασίας στην Ανατολική Ευρώπη εξέφρασε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Α. Davutoglu, από το βήμα του επιχειρηματικού φόρουμ Ελλάδας - Τουρκίας που πραγματοποιείται στην Αθήνα.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός χαρακτήρισε θερμότατη τη φιλοξενία που έχει δεχθεί επί ελληνικού εδάφους, σήμερα Παρασκευή, αλλά και εξαιρετικά σημαντική τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του Αντώνη Σαμαρά.
Όπως παραδέχθηκε, στη συνέχεια, ο Davutoglu, τα προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή μας έχουν πολλαπλασιαστεί.
Για τον λόγο αυτό, συνέχισε ο Τούρκος πρωθυπουργός, η Τουρκία αποδίδει τεράστια σημασία στη σταθερότητα της Ελλάδας.
Η Ελλάδα είναι από τους σημαντικότερους συνεργάτες και φίλους της Τουρκίας, πρόσθεσε, για να συμπληρώσει στη συνέχεια πως η συνεργασία των δύο χωρών θα συμβάλλει στην ανάπτυξη των δύο οικονομιών, της ελληνικής και της τουρκικής.
Σύμφωνα με τον Davutoglu, βάση των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αποτελεί ο πολιτισμός.
Υπήρχαν προκαταλήψεις που εμπόδιζαν τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αναγνώρισε επίσης ο Τούρκος πρωθυπουργός.
"Επιθυμούμε να ακούμε την τουρκική γλώσσα στους δρόμους της Αθήνας και την ελληνική γλώσσα στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης", εξήγησε ο Τούρκος πρωθυπουργός.
Ταυτόχρονα γνωστοποίησε πως έχουν υπογραφεί 25 διμερείς επιχειρηματικές συμφωνίες ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.
Όπως διεμήνυσε στη συνέχεια ο Davutoglu, η Κύπρος πρέπει να καταστεί πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Για τον λόγο αυτό δεσμεύθηκε πως "θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για την υγεία της Κύπρου".
"Δεν επιθυμούμε την ένταση ούτε στο Αιγαίο, ούτε στην Ανατολική Μεσόγειο", τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός, παραδεχόμενος ωστόσο πως "υπάρχουν θέματα στα οποία διαφωνούμε, όπως αυτό για το Αιγαίο".
"Απαιτείται σταθερότητα για την ανάπτυξη των διμερών επιχειρηματικών σχέσεων", υποστήριξε.
"Ο τουριστικός, ο τραπεζικός και ο χρηματοπιστωτικός τομέας συμβάλλουν στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων", σημείωσε επίσης.
"Ας εκμεταλλευτούμε από κοινού τον ενεργειακό πλούτο της Κύπρου", κατέληξε.

Η συνάντηση Σαμαρά - Davutoglou στο Μαξίμου το μεσημέρι της Παρασκευής
Περίπου δύο ώρες διήρκησε η συνάντηση του Αντ. Σαμαρά με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ahmet Davutoglou.
Κεντρικό θέμα συζήτησης αποτέλεσε όπως αναμενόταν, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα, στην Κύπρο.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, «ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο Κυπριακό που αποτελεί και το κλειδί για τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, ενώ επιβεβαιώθηκαν τα σημεία σύγκλισης που είχαν αναπτύξει οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ευάγγελου Βενιζέλου στην Άγκυρα».
Επί τάπητος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ετέθη και το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Συνοψίζοντας πάντως, η γενική εικόνα ήταν θετική, με την κυβέρνηση να εκφράζει την αισιοδοξία της για περαιτέρω σύγκλιση των δύο πλευρών.
Κατόπιν της συνάντησης, ο Αντ. Σαμαράς ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Πρόεδρο της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδη.
Αξίζει να σημειωθεί πως η σημερινή συνάντηση εξελίχθηκε κάτω υπό ιδιαίτερες συνθήκες, καθώς το τουρκικό «Barbaros» εξακολουθεί να πραγματοποιεί θαλάσσιες έρευνες εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου.
Λάδι στη φωτιά έριξαν εξάλλου, και οι σημερινές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, ο οποίος διαμήνυσε πως για να αποσυρθεί το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Barbaros» από την κυπριακή ΑΟΖ, θα πρέπει η Λευκωσία να παγώσει τις έρευνες για τον εντοπισμό φυσικού αερίου.

Παπούλιας σε Davutoglu: Πρέπει να είμαστε καλοί γείτονες
Mε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια συναντήθηκε ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Ahmet Davutoglu λίγο μετά την άφιξη του στην Αθήνα.
Μήνυμα συνεργασίας έστειλε ο κ. Παπούλιας τον Τούρκο πρωθυπουργό τονίζοντας: «Είμαστε γείτονες και θα παραμείνουμε γείτονες, για αυτό πρέπει να είμαστε καλοί γείτονες».
Από την μεριά του ο κ. Davutoglu ανέφερε «Έχετε δίκιο κύριε Πρόεδρε, μπορούμε να αλλάξουμε τα πάντα. Μόνο η γεωγραφία δεν αλλάζει».
Σημειώνεται ότι ο κ. Davutoglu έφτασε στην Αθήνα λίγο μετά τις 15:30 το μεσημέρι προκειμένου να συμμετάσχει στο «3ο Ανώτατο Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος – Τουρκίας».
Το Σάββατο στις 10 το πρωί οι δύο Πρωθυπουργοί θα προεδρεύσουν στο «3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδος – Τουρκίας» που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Hilton.
Θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις.

Κρίσιμη συνάντηση εν μέσω του ενεργειακού «πολέμου» στην ανατολική Μεσόγειο
Κρίσιμη χαρακτηρίζεται από τον τουρκικό Τύπο η επίσκεψη του πρωθυπουργού της γείτονος, Ahmet Davutoglu, στην Ελλάδα, εν μέσω της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο με φόντο τα ενεργειακά.
Ειδικότερα, σε άρθρο της εφημερίδας «Χουριέτ» σημειώνεται ότι «ο τούρκος πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Ελλάδα για δύο ημέρες εν μέσω της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο για τα ενεργειακά κοιτάσματα».
Υπογραμμίζεται δε, ότι οι συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών αποτελούν μέρος των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που συμφωνήθηκαν το 2010 για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο γειτόνων του Αιγαίου, προσθέτοντας ότι η επίσκεψη Davutoglu στην Ελλάδα έχει επισκιαστεί από την εμπλοκή της Τουρκίας στην κούρσα των ενεργειακών ερευνών στη Μεσόγειο.
Όπως σημειώνει, η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες και αέριο στην ίδια περιοχή, όπου η διεθνώς αναγνωρισμένη Ελληνο-κυπριακή κυβέρνηση έχει λάβει άδεια ερευνών στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της και συμπληρώνει ότι τον περασμένο μήνα «η Λευκωσία είπε ότι τουρκικό σκάφος μπήκε στην ελληνοκυπριακή ΑΟΖ, ενώ το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για βίαιη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων».
Η Άγκυρα, προσθέτει, αντιτίθεται στην εκμετάλλευση από την Κυπριακή Δημοκρατία των ενεργειακών κοιτασμάτων πριν επιτευχθεί συμφωνία που θα επιλύει την εδώ και δεκαετίες διχοτόμηση του νησιού.
Από την άλλη πλευρά, η εφημερίδα «Ζαμάν» σημειώνει ότι ο Davutoglu «πραγματοποιεί μία κρίσιμη επίσκεψη στην Ελλάδα στις 5 και 6 Δεκεμβρίου εν μέσω της έντασης για το αέριο στην ανατολική Μεσόγειο και θα συμμετάσχει στο Ελληνοτουρκικό Συμβούλιο Συνεργασίας στην Αθήνα».
Η επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού, σημειώνει και η «Ζαμάν», έρχεται την ώρα που η ένταση βρίσκεται στα ύψη, καθώς η Τουρκία επιμένει στη συμμετοχή της στις έρευνες για υδρογονάνθρακες και φυσικό αέριο στην περιοχή, κάτι που οι Ελληνοκύπριοι χαρακτηρίζουν παραβίαση της ΑΟΖ.
Τέλος, σημειώνει ότι «την περασμένη εβδομάδα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ζήτησε από την Ελλάδα και τις άλλες χώρες να ανακοινώσουν μια συμφωνία ενεργειακής συνεργασίας για την αποφυγή όξυνσης της έντασης για τις ενεργειακές πηγές στην Ανατολική Μεσόγειο».

(Πρώτη ενημέρωση 08:20, 5 Δεκεμβρίου 2014)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης