Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κουβέλης: Οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ δεν θα ψηφίσουν ΠτΔ – Διαψεύδει τα σενάρια διάλυσης

Κουβέλης: Οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ δεν θα ψηφίσουν ΠτΔ – Διαψεύδει τα σενάρια διάλυσης
Κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ για τον ΠτΔ
Οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ έχουν δεσμευτεί ότι δεν θα ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλης.
«Η ασκούμενη πολιτική δεν επιτρέπει τις προϋποθέσεις μιας συναινετικής διαδικασίας» υποστήριξε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Κουβέλης, επιχειρώντας να δώσει τέλος στα σενάρια που ήθελαν βουλευτές της ΔΗΜΑΡ να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να διαφοροποιηθούν από την επίσημη γραμμή του κόμματος.
Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η ΔΗΜΑΡ θα διαλυθεί για να προσχωρήσει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ.Κουβέλης τα διέψευσε κατηγορηματικά, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για «αποκυήματα πολιτικής φαντασίας».
Ο κ.Κουβέλης είπε πως η ΔΗΜΑΡ είναι διατεθειμένη να συζητήσει και με τον ΣΥΡΙΖΑ για τις προϋποθέσεις προοδευτικής διακυβέρνησης του τόπου, όμως θέτει ως «προϋπόθεση» την «πολιτική και οργανωτική αυτονομία» της.
Παράλληλα υποστήριξε πως δεν έχει τεθεί θέμα κοινής εκλογικής καθόδου με την Κουμουνδούρου, ενώ εμφανίστηκε ανοιχτός στο ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και με άλλους πολιτικούς σχηματισμούς, όπως οι Οικολόγοι.
Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της κυβέρνησης να επισπεύσει τη διαδικασία προεδρικής εκλογής, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εκτίμησε ότι πρόκειται για μια κυβερνητική κίνηση για την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Μαρία Ρεπούση, η οποία υποστήριξε σε δηλώσεις της σήμερα το πρωί ότι η ΔΗΜΑΡ θα κρατήσει την «πολιτική, οργανωτική αυτοτέλεια της» αλλά θα επιδιώξει «στο βαθμό που είναι δυνατό» μια προγραμματική σύγκλιση με τον κορμό της αριστεράς που σήμερα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η κα. Ρεπούση τόνισε ότι δεν υπάρχει κανείς λόγος να αλλάξει η στάση της ΔΗΜΑΡ έναντι του ΠτΔ λόγω της κυβερνητικής πολιτικής.
«Είμαστε όλο και χειρότερα», τόνισε η κα. Ρεπούση, προσθέτοντας πως η ΔΗΜΑΡ δεν πιστεύει ότι είναι δυνατό να βρεθούν οι 180.
Εν τω μεταξύ, στα σενάρια περί διάλυσης της ΔΗΜΑΡ και προσχώρησης της στο ΣΥΡΙΖΑ ενδεχόμενο που προκάλεσε προβληματισμό και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, μια και υπήρχε η εκτίμηση ότι με την κίνηση αυτή, δεν θα υπήρχε πλέον κόμμα, κομματική γραμμή και τελικά αρκετοί βουλευτές θα μπορούσαν να ψηφίσουν κατά συνείδηση χωρίς τη «ρετσινιά» της αποστασίας, αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Χρ. Μαχαίρας.
«Το συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς, πριν από μόλις δύο μήνες, αποφάσισε ότι η πολιτική και οργανωτική αυτοτέλεια του κόμματός μας είναι αδιαπραγμάτευτη. Αποφάσισε, επίσης, ότι θα καταψηφίσουμε κάθε κυβερνητική υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας, με το σκεπτικό ότι δεν μπορούμε να συμβάλουμε στη διαιώνιση πολιτικών που απογείωσαν την ανεργία, τραυμάτισαν την κοινωνική συνοχή και εγκλώβισαν την οικονομία στην ύφεση» υπογράμμισε ο κ.Μαχαίρας.
Όπως είπε, η ΔΗΜΑΡ πιστεύει ότι η χώρα έχει ανάγκη πολιτικής αλλαγής, ότι έχει ανάγκη μιας προοδευτικής διακυβέρνησης και ότι σε αυτή τη διακυβέρνηση θα συμβάλλουμε από θέση αυτονομίας.
Σημειώνεται πως τη στάση της αναφορικά με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας πρόκειται να ξεκαθαρίσει σήμερα η Δημοκρατική Αριστερά καθώς συνέρχονται σε κοινή συνεδρίαση υπό τον Φώτη Κουβέλη η Κεντρική Επιτροπή και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.
Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι οι δύο από τους τρεις βουλευτές της ΔΗΜΑΡ (Νίκη Φούντα, Ν.Τσούκαλης), οι οποίοι είχαν υπογράψει το κείμενο των 8 και είχαν διαφοροποιηθεί από την επίσημη γραμμή του κόμματος, πλέον έχουν αλλάξει στάση και προσανατολίζονται στο να καταψηφίσουν τον ΠτΔ.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης