Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ερώτηση Παπαδημούλη στην Κομισιόν σχετικά με την χρήση του «πλαστικού χρήματος»

Ερώτηση Παπαδημούλη στην Κομισιόν σχετικά με την χρήση του «πλαστικού χρήματος»
«Ποια κίνητρα θα δοθούν στους έλληνες καταναλωτές και επιχειρηματίες, για τη χρήση «πλαστικού χρήματος», ώστε να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και το κόστος των μετρητών;»
Το θέμα της χρήσης «πλαστικού χρήματος», ήτοι ηλεκτρονικών καρτών, στις καθημερινές συναλλαγές καταναλωτών και επιχειρήσεων, με στόχο την αποτελεσματικότερη πάταξη φαινομένων φοροδιαφυγής και αποφυγής απόδοσης ΦΠΑ, έθεσε με ερώτησή του στην Κομισιόν, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Δημήτρης Παπαδημούλης.
Αναλυτικότερα, ο κ. Παπαδημούλης διερωτήθηκε «ποια κίνητρα θα δοθούν στους έλληνες καταναλωτές και επιχειρηματίες, για τη χρήση «πλαστικού χρήματος», ώστε να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και το κόστος των μετρητών;», επισημαίνοντας παράλληλα πως η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χρήση πλαστικού χρήματος, με 7 συναλλαγές τον χρόνο ανά κάτοικο, όταν ο Μέσος Όρος είναι 76 συναλλαγές.
Μάλιστα, τόνισε ότι η χώρα είναι πολύ πίσω από άλλες χώρες της ΕΕ, όπως, η Κύπρος (47,6 συναλλαγές), η Ισπανία (54,6), η Ιρλανδία (94,8), η Πορτογαλία (116,1), αλλά και τις Εσθονία (170), Φινλανδία (224,7) και Σουηδία (249,7).
«Η επέκταση ηλεκτρονικών καρτών στις συναλλαγές, καταναλωτών και επιχειρήσεων, εξορθολογίζει τα συστήματα πληρωμών, μειώνει το κόστος μετρητών για τις επιχειρήσεις (στην Ελλάδα υπολογίζεται σε 2.5% του τζίρου) και, κυρίως, αποτυπώνει πλήρως τις οικονομικές δραστηριότητες, καταπολεμώντας φαινόμενα φοροδιαφυγής και μη απόδοσης ΦΠΑ», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Παπαδημούλης προέβη και σε ερώτηση σχετικά με τις δυνατότητες που παρέχει το ΕΣΠΑ στις ελληνικές επιχειρήσεις για χρηματοδότηση μέρους του κόστους εγκατάστασης τερματικών αποδοχής καρτών (POS).
Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:
«Παρά τις αυξητικές τάσεις στη χρήση ηλεκτρονικών καρτών από τους Ευρωπαίους, η είσοδος του «πλαστικού χρήματος» στις καθημερινές συναλλαγές των πολιτών, διαφέρει πολύ μεταξύ των κρατών-μελών.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στην ΕΕ στη χρήση καρτών ανά κάτοικο με 6.88 συναλλαγές το χρόνο, όταν στην Κύπρο έχουμε 47.6 συναλλαγές, στην Ισπανία 54.6, στην Ιρλανδία 94.8, στην Πορτογαλία 116.1, ενώ στην Εσθονία 170, στη Φινλανδία 224.7 και στη Σουηδία 249.7 συναλλαγές.
Με δεδομένο ότι η επέκταση ηλεκτρονικών καρτών στις συναλλαγές, καταναλωτών και επιχειρήσεων, εξορθολογίζει τα συστήματα πληρωμών, μειώνει το κόστος μετρητών για τις επιχειρήσεις (στην Ελλάδα υπολογίζεται σε 2.5% του τζίρου) και, κυρίως, αποτυπώνει πλήρως τις οικονομικές δραστηριότητες, καταπολεμώντας φαινόμενα φοροδιαφυγής και μη απόδοσης ΦΠΑ, ερωτάται η Επιτροπή:
- Ποια είναι η στρατηγική της για την προώθηση της χρήσης πλαστικού χρήματος στις χώρες με τη χαμηλότερη χρήση, όπως η Ελλάδα;
- Ποια κίνητρα, φορολογικά ή άλλα, θα μπορούσαν να δοθούν στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, ώστε να ενισχυθεί η χρήση καρτών συναλλαγών;
-Ποιες δυνατότητες στις ελληνικές επιχειρήσεις παρέχει το ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση μέρους του κόστους εγκατάστασης τερματικών αποδοχής καρτών (POS);».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης