Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι φέρνει για τις ομολογιακές εκδόσεις η αναβάθμιση της Eurobank και ποιο το κέρδος για τις υπόλοιπες τράπεζες

Τι φέρνει για τις ομολογιακές εκδόσεις η αναβάθμιση της Eurobank και ποιο το κέρδος για τις υπόλοιπες τράπεζες
Πως θα ωφεληθεί η Eurobank πως μεγαλώνει ο «χώρος»  για Eθνική, Πειραιώς, Alpha Bank
Πλεονέκτημα για τις ομολογιακές εκδόσεις και των υπόλοιπων συστημικών τραπεζών φέρνει η αναβάθμιση των χρεογράφων της Eurobank από την Moody’s ένα σκαλοπάτι πάνω από την επενδυτική κατηγορία στο Βαα2 – με αξιολόγηση ανώτερη δυο βαθμίδες πάνω από την Ελληνική Δημοκρατία !
Μετά την κρίση και μέχρι σήμερα οι οίκοι αξιολόγησης διατηρούσαν τις αξιολογήσεις χρέους των τραπεζών σε απόσταση από τα κρατικά χρεόγραφα.
Προχθές, η αυστηρή Μoody’s “έσπασε” αυτόν τον κανόνα και αυτό που συνέβαλλε στην αλλαγή αυτή είναι το γεγονός της παρουσίας της Eurobank και στο εξωτερικό (κατά 40%) και κυρίως στην Κύπρο μετά την εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας.
Με την αναβάθμιση η Moody’s έκρινε ότι η Τράπεζα δεν μπορεί να περιορίζεται από το rating της χώρας ενώ για αρκετούς παράγοντες της αγοράς ομολόγων αποτελεί προάγγελο αναβάθμισης και της πιστοληπτικής αξιολόγησης του Ελληνικού δημοσίου.

Πως θα ωφεληθεί η Eurobank και πως μεγαλώνει ο «χώρος» για Eθνική, Πειραιώς, Alpha bank

Σύμφωνα με στελέχη της αγορά ομολόγων, με την αναβάθμιση, η Eurobank, για τις ομολογιακές εκδόσεις απευθύνεται σε μεγαλύτερη κατηγορία επενδυτών από τις υπόλοιπες τρεις τράπεζες.
Eπιπλέον για τις εκδόσεις Τier II θεωρητικά θα επιτυγχάνει χαμηλότερα επιτόκια και αποδόσεις από αυτά που θα δίνουν οι επενδυτές για την ίδια κατηγορία ομολόγων.
Επίσης, αφού, η Eurobank θα απευθύνεται σε ανώτερη κατηγορία επενδυτών από τις υπόλοιπες τράπεζες και δεν ανταγωνίζεται με αυτές τότε θα διευρυνθεί ο “χώρος” για τις υπόλοιπες τράπεζες οι οποίες θα αντλούν περισσότερα κεφάλαια με βάση τις αξιολογήσεις που διαθέτουν.
Εξάλλου, όπως έχει παρατηρηθεί στις ομολογιακές αγορές υπάρχει μια άτυπη “ιεραρχία” - ανάλογα και με την αξιολόγηση- κατά την έξοδο τους προς τους διεθνείς επενδυτές.
Πρώτα προηγούνται οι τράπεζες με την υψηλότερη αξιολόγηση και έπονται οι υπόλοιπες.
Επιπρόσθετα με την αναβάθμιση η Eurobank στις επόμενες εκδόσεις της δυνητικά θα προχωρήσει σε αύξηση του μεγέθους των εκδόσεων της – κάτι που συνέβη και με την Εθνική Τράπεζα ( 600 εκατ. ευρώ ).
Από εδώ και στο εξής θα απευθύνεται σε μεγαλύτερες “δεξαμενές” κεφαλαίων επενδυτικής βαθμίδας ( μεγάλα συνταξιοδοτικά και επενδυτικά ταμεία ) και σε κάθε έξοδο της στις αγορές – ανάλογα και με την ζήτηση – θα μπορεί δυνητικά να αυξάνει το ποσό της έκδοσης με υψηλότερο κατά τι ποσό από τις καθιερωμένες εκδόσεις των 500 εκατ. ευρώ. Προσώρας, η Eurobank δεν θα φθάσει απευθείας σε διπλασιασμό των τωρινών εκδόσεων, αλλά σε κάθε περίπτωση θα μπορεί να ζητήσει ποσά υψηλότερα των 500 εκατ. ευρώ

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης