Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τι πραγματικά συνέβη με τον Γιάννη Δραγασάκη – Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών άλλαξε τα σχέδια του Τσίπρα

Τι πραγματικά συνέβη με τον Γιάννη Δραγασάκη – Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών άλλαξε τα σχέδια του Τσίπρα
Ο ίδιος ο Δραγασάκης έριξε στο «τραπέζι» τη συζήτησης το ισχυρό του επιχείρημα, αυτό της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών
Ένα ζωηρό παρασκήνιο διάρκειας τριών ημερών εξελίχθηκε στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου με πρωταγωνιστές τον πρωθυπουργό τους στενούς συνεργάτες και τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.
Όπως είχε αποκαλύψει το www.bankingnews.gr από την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Δραγασάκης ήταν στα σχέδια του πρωθυπουργού πριν καν ανοίξουν οι κάλπες προορίζοντας για την θέση του προέδρου της Βουλής.
Άλλωστε στο σχεδιασμό και της εκτιμήσεις της Κουμουνδούρου επικρατούσε ως πιθανότερο σενάριο να μην καταφέρουν οι ΑΝΕΛ να εισέλθουν στη Βουλή και να απαιτηθεί η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι για να σχηματιστεί κυβέρνηση.
Ως εκ τούτου ο έμπειρος κοινοβουλευτικός και συναινετικός Γιάννης Δραγασάκης «ταίριαζε γάντι» για να αντικαταστήσει τη Ζωή Κωνσταντοπούλου ενώ δεν είχαν πρόβλημα να το στηρίξουν και τα αλλά κόμματα και να συγκεντρώσει μια ευρύτατη πλειοψηφία κατά την εκλογή του.
Αντίθετα ο Ν. Βούτσης, αν και παλιός κοινοβουλευτικός, ενδέχεται να μην λάβει ψήφο στήριξης από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι.
Επιπλέον ο πρωθυπουργός πριν καν ανοίξουν οι κάλπες είχε αποφασίσει την κατάργηση της Αντιπροεδρίας της κυβέρνησης καθώς δεν θα αντικαθιστούσε το κ. Δραγασάκη.
Όμως τα σχέδια του πρωθυπουργού δεν φάνηκε να ικανοποιούν τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης με τους καλά γνωρίζοντες πρόσωπα και καταστάσεις να λένε ότι ο Γιάννη Δραγασάκης θεώρησε «υποβιβασμό» την μετακίνηση του στον τρίτο θεσμικό ρόλο του προέδρου της Βουλής και επέμεινε να αξιοποιηθεί σε κομβικό μάλιστα ρόλο στο οικονομικό επιτελείο.
Σε αλλεπάλληλες συσκέψεις στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Κουμουνδούρου τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του μεταξύ των οποίων ο Νίκος Παππάς επιχείρησαν να μεταπείσουν το κ. Δραγασάκη με τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να είναι αμετακίνητος.
Καλά πληροφορημένες πηγές από το περιβάλλον του Γ. Δραγασάκη επιμένουν πάντως πως ο ίδιος ουδέποτε άκουσε τον Αλέξη Τσίπρα να του λέει πως καταργείται η αντιπροεδρία και πως προορίζεται για τη θέση του Προέδρου της Βουλής, αποδίδοντας όλες τις πληροφορίες σε διαρροές, επί τη βάση των οποίων έγινε η όλη συζήτηση. 
Τι ήταν όμως το ισχυρό χαρτί που έριξε στο τραπέζι ο κ. Δραγασάκης για να μην καταργηθεί η θέση του Αντιπρόεδρου και να παραμείνει όσο το δυνατόν ενεργός στον οικονομικό σχεδιασμό της κυβέρνησης συμμετέχοντας στις αποφάσεις;
Καλά πληροφορημένες πηγές επιβεβαίωναν ότι ο κ. Δραγασάκης έριξε στο «τραπέζι» τη συζήτησης το ισχυρό του επιχείρημα, αυτό της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Ο ίδιος και η ομάδα συνεργατών και εμπειρογνωμόνων που έχει συστήσει εδώ και μερικές εβδομάδες είναι αυτοί που τρέχουν το μείζον θέμα της ανακεφαλαιοποίησης.
Το συγκεκριμένο ζήτημα είναι η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης καθώς ποντάρει στην σύντομη ομαλοποίηση των τραπεζικών συναλλαγών  και στην επιστροφή στην κανονικότητα της οικονομικής ζωής.
Απ την άλλη ο πρωθυπουργός σχηματίζοντας την ομάδα του οικονομικού επιτελείου γνώριζε πολύ καλά ότι ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον Γιάννη Δραγασάκη έχουν σε πολλά ζητήματα διαφορετική φιλοσοφία και προσέγγιση προσπαθώντας να προλάβει μελλοντικές εμπλοκές και ενδοκυβερνητικές αναταράξεις.
Ειδικά στο ζήτημα της νέας διαπραγμάτευσης με τους δανειστές ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί τον πρώτο λόγο να τον έχει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και φυσικά ο ίδιος με τους πιστωτές να είναι ιδιαίτερα θετικοί.  
Στην Κουμουνδούρου πάντως δεν λείπουν και οι φωνές που κάνουν λόγο για δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού με τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης καθώς ο Αλέξης Τσίπρας, όπως λένε, περίμενε από τον Γιάννη Δραγασάκη να «βγει μπροστά» ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και να υπερασπιστεί τη συμφωνία με τους δανειστές και την διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως λένε οι ίδεις πηγές ο κ. Δραγασάκης αν και είχε πρωταγωνιστικό ρόλο και λόγο στη διαπραγμάτευση κατά τη διάρκεια της επτάμηνης διακυβέρνησης έδωσε την εικόνα ότι αποστασιοποιείται.

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης