Τελευταία Νέα
Πολιτική

Καταρχήν συμφωνία Ευρώπης - Τουρκίας για κοινό σχέδιο δράσης για το προσφυγικό - Τσίπρας: Δημοσιονομική χαλάρωση για τις χώρες υποδοχής

Καταρχήν συμφωνία Ευρώπης - Τουρκίας για κοινό σχέδιο δράσης για το προσφυγικό - Τσίπρας: Δημοσιονομική χαλάρωση για τις χώρες υποδοχής
Juncker: Εντός των επόμενων ημερών η συζήτηση για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας από την Ευρώπη στην Τουρκία
(upd17)Μια καταρχήν συμφωνία μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας για ένα κοινό σχέδιο διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης ενέκριναν οι Ευρωπαίοι ηγέτες των "28", κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής 16 Οκτωβρίου.
Η συμφωνία μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας προβλέπει τη δέσμευση της Άγκυρας πως θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να παραμείνουν στο έδαφός της οι πρόσφυγες.
Ως αντάλλαγμα, η Τουρκία αναμένεται να λάβει την επιτάχυνση της απελευθέρωσης του καθεστώτος χορήγησης ευρωπαϊκής βίζας σε Τούρκους πολίτες.
Το ενδεχόμενο χορήγησης ευρωπαϊκής οικονομικής στήριξης στην Τουρκία συζητήθηκε στη διάρκεια της Συνόδου, ωστόσο θα οριστικοποιηθεί κατά τις επόμενες μέρες.

Juncker: Εντός των επόμενων ημερών η συζήτηση για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας από την Ευρώπη στην Τουρκία
Συμφωνήσαμε απόψε στο ακριβές περιέχομενο του κοινού σχεδίου δράσης για το προσφυγικό και τώρα θα διαπραγματευτούμε την οικονομική στήριξη (από την Ευρώπη προς την Τουρκία), τόνισε, μετά το πέρας της Συνόδου, ο πρόεδρος της Κομισιόν, J. C. Juncker.
Υπάρχει συμφωνία με την Τουρκία για την αποτροπή των προσφύγων από τη χώρα (την Τουρκία) προς την ΕΕ, εξήγησε, για να συμπληρώσει πως στόχος της συμφωνίας είναι να διασφαλιστεί ότι οι πρόσφυγες που έχουν ήδη καταφύγει στην Τουρκία θα παραμείνουν εκεί και δεν θα μετακινηθούν προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η συμφωνία Ελλάδας προβλέπει επιτάχυνση της απελευθέρωσης του καθεστώτος χορήγησης ευρωπαϊκής βίζας σε Τούρκους πολίτες, σημείωσε, για να συμπληρώσει πως εντός των επόμενων ημερών θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας από την Ευρώπη στην Τουρκία.

Τusk: Μεγάλο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση η συμφωνία
Μεγάλο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση χαρακτήρισε τη συμφωνία ο πρόεδρος της ΕΕ, D. Tusk, στις δηλώσεις του, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες.
"Το κοινό σχέδιο δράσης ΕΕ - Τουρκίας είναι ένα μεγάλο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά θα έχει ουσία εάν αποτελεσματικά μέσω αυτού συγκρατηθούν οι προσφυγικές ροές", τόνισε χαρακτηριστικά ο Tusk.

Merkel: Υπάρχει προοπτική οικονομικής στήριξης ύψους 3 δισ. ευρώ στην Τουρκία
Η προοπτική παροχής οικονομικής στήριξης, από την Ευρώπη προς την Τουρκία, ύψους 3 δισ. ευρώ υπάρχει και βρίσκεται στο τραπέζι, δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος, A. Merkel, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.
Η Τουρκία έχει ξοδέψει μέχρι στιγμής ποσό ύψους 7 δισ. για το προσφυγικό, διεμήνυσε η Καγκελάριος, για να προσθέσει πως, αν και οριστική συμφωνία δεν έχει υπάρξει, σημαντικό μέρος του δρόμου έχει ήδη διανυθεί.
Η Ευρώπη αποφάσισε να ανοίξει νέα "κεφάλαια" στη συζήτηση με την Τουρκία, σημείωσε η Merkel, για να τονίσει πως είναι καλύτερα να "φροντίζονται" οι πρόσφυγες στη χώρα στην οποία βρίσκονται πιο κοντά.
Πρέπει να αποσαφηνιστεί τι ακριβώς θα κάνει η Ευρώπη και τι η Τουρκία, κατέστησε σαφές, για να προσθέσει πως "χρειαζόμαστε απόλυτο συντονισμό με την Τουρκία".
Πρέπει να εξομαλυνθεί η κατάσταση με τον καταιγισμό προσφύγων από την Τουρκία, υποστήριξε, για να προσθέσει πως "συζητήσαμε στη Σύνοδο τις αρχές κατανομής των προσφύγων".
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη απόφαση στην Ευρώπη για το Αφγανιστάν, έσπευσε ωστόσο να επισημάνει η Γερμανίδα Καγκελάριος.

Hollande: Απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στηριχθούν οι χώρες υποδοχής προσφύγων
Είναι απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποστηρίξουμε τις χώρες υποδοχής προσφύγων, διεμήνυσε, κατά τη δική του συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, ο Γάλλος πρόεδρος Fr. Hollande.
Έπρεπε να ληφθούν μέτρα ταχύτατα για να συγκρατηθούν οι προσφυγικές ροές, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Γάλλος πρόεδρος.
Η απελευθέρωση της χορήγησης βίζας θα πρέπει να συνοδεύεται από έλεγχο, έσπευσε να επισημάνει.

Τσίπρας: Να υπάρξει δημοσιονομική χαλάρωση για τις χώρες υποδοχής προσφύγων - Με ρυθμούς χελώνας κινείται η Ευρώπη
Την ανάγκη να υπάρξει δημοσιονομική χαλάρωση για τις χώρες υποδοχής προσφύγων πρόταξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από τις Βρυξέλλες, κατά τις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών για το προσφυγικό.
Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, η Σύνοδος της Πέμπτης ήταν "μια σημαντική Σύνοδος για ένα θέμα εξαιρετικά κρίσιμο το οποίο ξεπερνά τους συνήθεις ρυθμούς χελώνας με τους οποίους κινείται η Ευρώπη".
Η δυνατότητα συμφωνίας με την Τουρκία είναι κρίσιμο θέμα, διεμήνυσε ο κ. Τσίπρας, για να τονίσει πως οι αποφάσεις της Συνόδου κινούνται στη σωστή κατεύθυνση.
Απαιτείται ειλικρινής συμφωνία με την Τουρκία, επανέλαβε, για να εκφράσει, στη συνέχεια, την ανάγκη μετατόπισης της μάχης αναχαίτισης των προσφύγων μακριά από τα ελληνικά νησιά.
Η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας έχει αρχές, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός.

Οι διαρροές περί συμφωνίας για το προσφυγικό και οι δηλώσεις των Ευρωπαίων πριν τη Σύνοδο 

FT: Καταρχήν συμφωνία Κομισιόν – Τουρκίας για χορήγηση 3 δισ. ευρώ για το μεταναστευτικό
Σε καταρχήν συμφωνία με την Τουρκία προχώρησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες που θα τη χρηματοδοτήσουν με 3 δισ. ευρώ και θα επιταχύνουν τις διαδικασίες απελευθέρωσης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, όπως αναφέρουν οι Financial Times.
Από την πλευρά της η Τουρκία θα προσπαθήσει να ελέγξει καλύτερα τις μεταναστευτικές ροές και να περιορίσει τον όγκο τους.
Το προσχέδιο της συμφωνίας καταρτίστηκε στην Άγκυρα ανάμεσα σε εκπροσώπους της Κομισιόν και τον Tayyip Erdogan, αλλά θα πρέπει να εγκριθεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και πολλά κράτη μέλη δεν συμφωνούν με τα μεγάλα πολιτικά και χρηματοδοτικά ανταλλάγματα που παίρνει ο Erdogan.
Ως μέρος της συμφωνίας είναι και η στήριξη από την πλευρά της Συνόδου Κορυφής της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Σε αντάλλαγμα η Τουρκία θα ενισχύσει τους ελέγχους στα σύνορά της μέσω και της καλύτερης δυνατής συνεργασίας με την Ελλάδα.
Επίσης, για την απελευθέρωση της βίζας, η Τουρκία θα πρέπει να δέχεται πίσω τους πρόσφυγες που δεν καταφέρουν να εξασφαλίσουν άσυλο, αλλά και να δώσει στους 2 εκατομμύρια Σύριους κίνητρα για να μείνουν στο έδαφός της, αντί να κινηθούν προς την ΕΕ.
Η Τουρκία φιλοξενεί 2 εκατομμύρια πρόσφυγες και από τους 350.000 που προσπάθησαν να εισέλθουν στην Ευρώπη, κατάφερε να συγκρατήσει εντός των συνόρων της μόνο τους 50.000.
Παρά το γεγονός ότι υπάρχει η βούληση να δοθούν πολιτικά οφέλη στην Τουρκία, κορυφαίοι υπουργοί υποστηρίζουν ότι οι όροι που προβλέπονται για την απελευθέρωση της βίζας είναι δύσκολο να εκπληρωθούν.
Παράλληλα, διπλωμάτες εξέφρασαν την έκπληξή τους για τα 3 δισ. ευρώ που ζητάει η Τουρκία, καθώς η Κομισιόν είχε προτείνει 250 εκ. ευρώ επιπλέον χρηματοδότηση, που θα μπορούσε να φτάσει στα 500 εκ. ευρώ το πολύ με πρωτοβουλία των κρατών - μελών της ΕΕ.
Η Βρετανία ανησυχεί ιδιαίτερα για το ποσό της χρηματοδότησης που μπορεί να βγάλει τον «κοινό κουμπαρά» της Ευρωπαϊκής Ένωσης έξω από τους ετήσιους περιορισμούς του.
Η Κύπρος είναι επίσης αντίθετη με τη σύνδεση μίας συμφωνίας για το μεταναστευτικό με την επιτάχυνση των συνομιλιών για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.
Και παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητάει κυρίως για θέματα νομισματικής πολιτικής, η Τουρκία βάζει στο τραπέζι κι άλλα, όπως την ενέργεια και την εκπαίδευση.
Το πιο ευαίσθητο θέμα, πάντως, είναι η απελευθέρωση της βίζας, κάτι που η ΕΕ τοποθετεί για το 2017, αλλά υπάρχουν πολλά πολιτικά και τεχνικά εμπόδια, όπως το θέμα της αναγνώρισης της Κύπρου.
Πριν την μεταναστευτική κρίση η Γαλλία και η Γερμανία ήταν αντίθετες με την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους, καθώς όπως λένε κορυφαίοι υπουργοί τους δεν θα μπορούσαν να περάσουν κάτι τέτοιο στους ψηφοφόρους τους.
Οι συζητήσεις των Τούρκων αξιωματούχων με τον Frans Timmermans κράτησαν μέχρι τις πρωινές ώρες της Πέμπτης και επισφραγίστηκαν αργότερα μέσα στη μέρα, μετά από μία συνάντηση με τον Erdogan.

Κυβερνητικές πηγές: Ο Τσίπρας θα ζητήσει οικονομική υποστήριξη από τη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό
Στα αιτήματα που θέτει αυτή τη στιγμή στους ομολόγους του ο Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφή αναφέρθηκαν κυβερνητικές πηγές, που τονίζουν ότι ο πρωθυπουργός θα εστιάσει στο ζήτημα της οικονομικής στήριξης των περιοχών που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση από τις προσφυγικές ροές.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπάρχει σημαντική οικονομική επιβάρυνση στα ελληνικά νησιά που υποδέχονται τους περισσότερους πρόσφυγες, ενώ και ο ελληνικός στρατός υφίσταται πιέσεις καθώς έχουν αυξηθεί τα έξοδα και παράλληλα περικόπτονται οι δαπάνες λόγω προγράμματος.
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει το ζήτημα των Αφγανών οι οποίοι δε δικαιούνται άσυλο, παρ΄ όλο που κάποιοι από αυτούς έρχονται από εμπόλεμες ζώνες.
Το τρίτο ζήτημα στο οποίο θα αναφερθεί ο Αλέξης Τσίπρας κατά την παρέμβασή του, είναι να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην ταυτοποίηση και την επανεγκατάσταση των προσφύγων απευθείας από τις χώρες στις οποίες φιλοξενούνται εκτός ΕΕ, όπως είναι η Τουρκία, η Ιορδανία και ο Λίβανος.
Τέλος, οι ίδιες πηγές ενημέρωσαν πως ο πρόεδρος της Γαλλίας, Francois Hollande, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα την επόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, 22 και 23 Οκτωβρίου.

Τσίπρας για προσφυγικό: Έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία η Ελλάδα με βάση το διεθνές δίκαιο
Τη βούληση της Ελλάδας να συνεργαστεί με την Τουρκία, με βάση το διεθνές δίκαιο, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής για τις Βρυξέλλες στο προσφυγικό.
Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία με βάση το διεθνές δίκαιο, τόνισε ο κ. Τσίπρας, για να επισημάνει πως πρέπει "να λύσουμε την κρίση στη Συρία".
Οι μεταναστευτικές ροές θα σταματήσουν μόνο αν συνολικά η Ευρώπη επιλύσει το ζήτημα της Συρίας, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός.
Θα βρούμε λύσεις για να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση με σεβασμό και αλληλεγγύη για τους πρόσφυγες, δεσμεύθηκε, τέλος, ο κ. Τσίπρας.

Juncker: Κοινή η προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο προσφυγικό
Για κοινή προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο προσφυγικό έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κομισιόν, J. C. Juncker, προσερχόμενος στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών.
Όπως τόνισε, το ζήτημα της διακίνησης των προσφύγων από την Τουρκία στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας θα απασχολήσει τη Σύνοδο Κορυφής.
"Στη Σύνοδο θα επιχειρήσουμε να προχωρήσουμε σε μία διευθέτηση του ζητήματος, ώστε να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί".

Tusk: Η συζήτηση για το μέλλον της Συνθήκης του Δουβλίνου αφορά άμεσα την Ελλάδα
Η συζήτηση για το μέλλον της Συνθήκης του Δουβλίνου, η πρώτη σοβαρή που θα λάβει χώρα σήμερα, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, αφορά άμεσα την Ελλάδα, όχι για πολιτικούς λόγους, αλλά λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της σημερινής πραγματικότητας, τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk.
Ερωτηθείς για τις διαβουλεύσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία, ο κ. Tusk αναγνώρισε ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί κάτι συγκεκριμένο από την Άγκυρα όσον αφορά την ετοιμότητά της να συνεργαστεί για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών προς το ευρωπαϊκό έδαφος.
«Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: χρειαζόμαστε σαφείς δεσμεύσεις από την Τουρκία ότι η απάντησή της σε αυτά που της προσφέρουμε θα είναι εξίσου συγκεκριμένη και ουσιαστική με τη δική μας», σημείωσε, ενώ σχετικά με το αίτημα της Άγκυρας να δημιουργηθούν ζώνες ασφαλείας στη βόρεια Συρία, δήλωσε ότι κατανοεί γιατί το θέμα αυτό είναι σημαντικό για την τουρκική πλευρά, ωστόσο είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί, λόγω των αντιρρήσεων που έχει η Ρωσία.
«Θα πρέπει να βρούμε ρεαλιστικά εργαλεία και μεθόδους για να περιορίσουμε τις ροές των προσφύγων», ανέφερε και επανέλαβε την προειδοποίηση ότι η κατάσταση στη Συρία επιδεινώνεται και ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για μια μαζική έξοδο προσφύγων -ένα «νέο μεταναστευτικό κύμα».
Ο κ. Tusk τόνισε ακόμη ότι αναμένει σήμερα από τους ευρωπαίους ηγέτες να συμφωνήσουν στην ενίσχυση του ρόλου της FRONTEX όσον αφορά τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., προσθέτοντας, μάλιστα, ότι οι «28» θα εξετάσουν την πιθανότητα δημιουργίας ενός συστήματος ευρωπαϊκής ακτοφυλακής.
Τέλος, τόνισε ότι θα συζητηθεί ο ρόλος και η λειτουργία των κέντρων καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων (hot-spots), ένα θέμα στο οποίο διίστανται οι απόψεις μεταξύ των κρατών-μελών.

Merkel: Κάποιες χώρες δεν είναι πρόθυμες για συνεργασία στο προσφυγικό – Αλλά προέχει η ενότητα
Στην ανάγκη εφαρμογής μίας ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης στάθηκε η Angela Merkel.
Η Γερμανίδα καγκελάριος δεν έκρυψε, ωστόσο, και τον προβληματισμό της για το γεγονός «ότι κάποιες χώρες δεν είναι πρόθυμες για συνεργασία στο προσφυγικό και δεν θέλουν να συμμετάσχουν στην κοινή προσπάθεια».
Υποστήριξε, όμως, ότι «προέχει η ενότητα και πρέπει να δούμε τις δυνατότητές μας για να αντιμετωπίσουμε το προσφυγικό πρόβλημα, διότι υπάρχουν πολλά οικονομικά θέματα».
Η Merkel επανέλαβε την άποψή της για παροχή υλικοτεχνικής βοήθειας στην Ιταλία και την Ελλάδα μέσω και της κατασκευής των hot spots, ενώ τόνισε ότι πρέπει να στηριχθεί και η Τουρκία, αλλά και να συμβάλλει σε συνεργασία με την ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Hollande: Θα αποφασίσουμε πως θα βοηθήσουμε τις χώρες υποδοχής προσφύγων – Hot spots σε Ελλάδα και Ιταλία
Για άλλη μία φορά ο Francois Hollande δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει βοήθεια προς την Ελλάδα για την προσφυγική κρίση, αναβαθμίζοντας, ωστόσο, και τον ρόλο της Τουρκίας σε αυτή.
«Στη σημερινή Σύνοδο θα αποφασίσουμε πως μπορούμε να προστατεύσουμε τα σύνορα και να βοηθήσουμε τις χώρες υποδοχής προσφύγων» ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος και εξήγησε.
«Είναι πολύ σημαντικό να εγκαταστήσουμε hot spots σε Ιταλία και Ελλάδα, ενώ και η Τουρκία θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.
Έχουμε δεσμευτεί για την υλοποίηση ενός σχεδίου αντιμετώπισης του προσφυγικού.
Χρειαζόμαστε καθαρούς κανόνες για το προσφυγικό».

Bettle (Λουξεμβούργο): Η Συνθήκη του Δουβλίνου χρήζει αναθεώρησης
Θα πρέπει να εξετάσουμε τη Συνθήκη του Δουβλίνου και να συζητήσουμε πιθανές μεταρρυθμίσεις
Την ανάγκη αναθεώρησης βασικών μερών της Συνθήκης του Δουβλίνου πρόταξε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Xavier Bettle.
Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου τόνισε χαρακτηριστικά πως "Θα πρέπει να εξετάσουμε τη Συνθήκη του Δουβλίνου και να συζητήσουμε πιθανές μεταρρυθμίσεις".

To προσφυγικό και ο ρόλος του Ευρωκοινοβουλίου στην αξιολόγηση στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα - Schulz
Με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες, πριν τη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό.
Αντικείμενο της μεταξύ τους συζήτησης ήταν η συμμετοχή του Ευρωπ. Κοινοβουλίου στις διαδικασίες αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
Επίσης παρουσιάστηκαν οι ελληνικές θέσεις σε σχέση με το προσφυγικό, την ώρα που εντείνονται οι πιέσεις της Ευρώπης για κοινές περιπολίες Ελλάδας – Τουρκίας στο Αιγαίο.
Στο πλαίσιο αυτό τονίστηκε και από τις δύο πλευρές η ανάγκη μεγαλύτερης οικονομικής στήριξης των χωρών πρώτης υποδοχής προσφύγων, καθώς και η συγκρότηση ενός βιώσιμου μηχανισμού επανεγκατάστασης προσφύγων.

Τα αιτήματα Τσίπρα στις Βρυξέλλες
Ο Αλ.Τσίπρας αναμένεται να επισημάνει στη Σύνοδο το αίτημα για ευρωπαϊκή κοινή πολιτική διαχείρισης των προσφυγικών ροών ενώ θα παρουσιάσει την πρόοδο που έχει συντελεσθεί στις διαδικασίες καταγραφής και ταυτοποίησης των προσφύγων.
Επιπλέον, θα επαναλάβει το αίτημα για ενίσχυση των δυνάμεων της Frontex και για ταχύτερη διάθεση των κονδυλίων που προβλέπονται για τα προγράμματα υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων ενώ θα θέσει και το αίτημα η διαδικασία ταυτοποίησης και επανεγκατάστασης να πραγματοποιείται απευθείας από την Τουρκία (που αποτελεί την τελευταία χώρα από την οποία περνούν στην Ελλάδα) προς τις ευρωπαϊκές χώρες.
Μείζον επιχείρημα για αυτό το ελληνικό αίτημα είναι ότι με αυτόν τον τρόπο θα αποφεύγονται νέες τραγωδίες με ανθρώπους που πνίγονται στο Αιγαίο.
Πάντως και πέρα από την προσφυγική κρίση, ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει στις κατ' ιδίαν συναντήσεις που θα έχει να συζητήσει την πορεία του ελληνικού προγράμματος και να επαναλάβει τη δέσμευση της κυβέρνησης στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων, ώστε να ολοκληρωθεί επιτυχώς η πρώτη αξιολόγηση.

(Πρώτη ενημέρωση: Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015, ώρα 09:00)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης