Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Δεν θα γίνουμε απλά εφαρμοστές του μνημονίου – Θέλουμε να αλλάξουμε κατεστημένες αντιλήψεις και δομές

Τσίπρας: Δεν θα γίνουμε απλά εφαρμοστές του μνημονίου – Θέλουμε να αλλάξουμε κατεστημένες αντιλήψεις και δομές
Με σκληρή διαπραγμάτευση μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας τόνισε ο πρωθυπουργός
(upd) Την θέση ότι η κυβέρνηση δεν θα γίνει απλά εφαρμοστής το μνημονίου, αλλά θέλει να αλλάξει κατεστημένες δομές και αντιλήψεις διατύπωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο.
«Υπάρχουν μεγάλες αλλαγές που προσδοκά η ελληνική κοινωνία.
Θέλουμε να μείνουμε στην ιστορία ως μια κυβέρνηση που παρά τις δυσκολίες θα αφήσει ριζοσπαστικό δείγμα γραφής» υποστήριξε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.
«Ο στόχος δεν είναι να κερδίσουμε το παιχνίδι της επικοινωνίας αλλά να πετύχουμε βαθμιαίες αλλαγές στη διοικητική μεταρρύθμιση, την υγεία, τις εργασιακές σχέσεις στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής» τόνισε ο κ.Τσίπρας, ο οποίος αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, επεσήμανε πως «αποδεικνύεται ότι με σκληρή διαπραγμάτευση μπορούμε να πετύχουμε στόχους πείθοντας εταίρους και κερδίζοντας συμμάχους».
Αναφερόμενος στους άξονες στους οποίους θα κινηθεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι αυτοί είναι, η διοικητική μεταρρύθμιση, η υγεία και πρωτοβάθμια περίθαλψη, η αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων, η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και η πάταξη των φαινομένων της διαφθοράς.
Στο υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να συζητηθούν τα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup και η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Στο επίκεντρο θα βρεθεί η επανεκτίμηση της κατάστασης όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές κατόπιν του χθεσινού Eurogroup με το μεγαλύτερο «αγκάθι» να παραμένει να βρεθεί η χρυσή τομή όσον αφορά το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του θα αποφασίσουν τα όρια των συμβιβασμών που θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας ενώ παράλληλα θα εξεταστεί το πώς θα προωθηθούν στη Βουλή όλα τα νέα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων και των νέων ρυθμίσεων για τους πλειστηριασμούς πλέον.
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι εκκρεμότητες θα κλείσουν κατά τη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους της τρόικας και θα επικυρωθούν σε έκτακτη συνεδρίαση του Euro Working Group έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να απασχολήσει και το προσφυγικό ζήτημα, το οποίο θα συζητηθεί ενόψει και της Συνόδου Κορυφής που διεξάγεται Τετάρτη και Πέμπτη στη Μάλτα.

Η συμβιβαστική πρόταση για τους πλειστηριασμούς
Μια πολύ ενδιαφέρουσα συμβιβαστική πρόταση εξετάζεται για τους πλειστηριασμούς που περιλαμβάνει τις εξής παραμέτρους σύμφωνα με ορισμένες αξιόπιστες πηγές
-150 - 160 χιλιάδες ευρώ αξία πρώτης κατοικίας
- ετήσιο εισόδημα 18 χιλιάδες ευρώ
- ετήσιο όριο πλειστηριασμών 15 ή 18 χιλιάδες ακίνητα από 8 χιλιάδες που προτείνει η Ελλάδα και 80 χιλιάδες ακίνητα τον χρόνο που προτείνει η Τρόικα
- πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών για όλα τα ΝΕΑ δάνεια που θα χορηγηθούν από την ψήφιση του νόμου και εν συνεχεία με ελάχιστα ή χωρίς κανένα κριτήριο.
Υπενθυμίζεται πως η πρόταση της κυβέρνησης, όπως έχει γίνει γνωστή μέχρι σήμερα, προβλέπει προστασία από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για όσους δανειολήπτες εντάσσονται στον νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

(πρώτη ενημέρωση 10 Νοεμβρίου 08:34)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης