Τελευταία Νέα
Πολιτική

WSJ: Ο Τσίπρας πιέζει στο Νταβός για λιγότερη λιτότητα - Ο Schaeuble ξαναφέρνει το Grexit

WSJ: Ο Τσίπρας πιέζει στο Νταβός για λιγότερη λιτότητα - Ο Schaeuble ξαναφέρνει το Grexit
Ο γερμανός υπ. Οικονομικών βλέπει την Ελλάδα ως τον αδύναμο κρίκο για το ευρώ και τον έλεγχο των συνόρων για τους πρόσφυγες
Ο έλληνας πρωθυπουργός θα προσπαθήσει στο Νταβός να αποτρέψει μία νέα αντιπαράθεση για το ελληνικό χρέος, σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, η οποία επισημαίνει επίσης ότι η κακή κατάσταση της οικονομίας και η διαμάχη μεταξύ των ευρωπαίων εταίρων για την Ελλάδα μπορεί να απειλήσει ακόμη και την παραμονή της χώρας εντός του ευρώ, αναζωπυρώνοντας τις σχετικές συζητήσεις.
Η Wall Street Journal τονίζει ότι στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ ο κ. Τσίπρας θα έχει σειρά επαφών με κορυφαίους αξιωματούχους χωρών και οργανισμών, όπως είναι ο αμερικανός αντιπρόεδρος Joe Biden, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, ο γερμανός υπ. Οικονομικών Wolfgang Schaeuble κ.ά.
Συγκεκριμένα, η εφημερίδα καταγράφει ότι ο κ. Τσίπρας θέλει να πείσει τους δανειστές να αναγνωρίσουν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που έχει κάνει η Ελλάδα υπό το νέο πρόγραμμα προσαρμογής και να εκταμιεύσουν τα δάνεια χωρίς τη διαμάχη που οδήγησε τη χώρα ένα βήμα πριν την έξοδο από το ευρώ το 2015.
Όμως, σημειώνει η WSJ, η ανησυχία εντείνεται στην Αθήνα ότι οι πιστωτές, αρχής γενομένης του σκληρού ΔΝΤ, θα πιέσουν για ακόμη περισσότερα και σκληρότερα μέτρα, ενόψει της αξιολόγησης, καθώς οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς αναμένεται να ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες,
Το ΔΝΤ, επισημαίνει η εφημερίδα, πιέζει για ριζική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού που θα μπορούσε να εξοικονομήσει έως και 5% του ΑΕΠ της χώρας.
Διαφορετικά, η χώρα δεν θα μπορέσει να πιάσει τους στόχους για τα πλεονάσματα που χρειάζεται για να τιθασεύσει το χρέος της, επισημαίνει το ΔΝΤ.
Αν ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορέσει να πιέσει τους δανειστές, ιδιαίτερα τη Γερμανία, τότε η πρόσφατη περίοδος ηρεμίας όσον αφορά την ελληνική κρίση θα φτάσει σύντομα στο τέλος της, προειδοποιεί η Wall Street Journal.
«Μία καταιγίδα πλησιάζει», ανέφερε Ελληνας αξιωματούχος στην εφημερίδα.
Την ίδια ώρα, συνεχίζει το δημοσίευμα, η ελληνική κυβέρνηση φοβάται ότι κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε, όπως η κατάργηση των φορολογικών ελαφρύνσεων των αγροτών, θα μπορούσε να πλήξει την εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία της.
Ο ρεαλιστής πρωθυπουργός είναι παγιδευμένος ανάμεσα στις απαισιόδοξες προβλέψεις του ΔΝΤ και τις πιέσεις για περικοπές και την αναστάτωση στο ΣΥΡΙΖΑ, όπου πολλοί βουλευτές θέλουν να αναβιώσει ένα πιο αυθεντικά αριστερό πρόγραμμα, τονίζει η WSJ.
Οι έλληνες αξιωματούχοι ελπίζουν ότι η Ευρώπη δεν αντέχει μία ακόμη σύγκρουση με την Ελλάδα.
Η Ε.Ε. είναι πιο «εύθραυστη» φέτος, αντιμετωπίζοντας πολλαπλές προκλήσεις, από το προσφυγικό μέχρι την άνοδο των λαϊκιστικών κομμάτων και το βρετανικό δημοψήφισμα για το Brexit.
Ομως, τα προβλήματα της Ευρώπης θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και σε βάρος της Ελλάδας, προειδοποιούν οι αναλυτές.
Ειδικότερα, η αναταραχή στη Γερμανία για την πολιτική της Angela Merkel στο προσφυγικό την καθιστούν όλο και πιο αδύναμη να πάρει μη δημοφιλή στάση σε άλλα θέματα, όπως η Ελλάδα.
Η γερμανίδα Καγκελάριος δεν μπορεί να ζητήσει από τη γερμανική βουλή να εγκρίνει περαιτέρω δάνεια για την Ελλάδα αν οι ελληνικές δημοσιονομικές πολιτικές δεν ικανοποιήσουν πλήρως το ΔΝΤ, αναφέρουν αξιωματούχοι στο Βερολίνο.

WSJ

Ο πανίσχυρος γερμανός υπ. Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, επί μακρόν πιστεύει ότι οι έλληνες πολιτικοί δεν είναι ικανοί να προσαρμόσουν την οικονομία της Ελλάδας στους αυστηρούς όρους που συνεπάγεται η συμμετοχή στο ευρώ, σημειώνει το δημοσίευμα.
Και τονίζει το εξής:
Ο κ. Schaeuble βλέπει την Ελλάδα ως τον αδύναμο κρίκο όχι μόνο για το ευρώ, αλλά και όσον αφορά στον έλεγχο των συνόρων για τους πρόσφυγες και θα καλωσόριζε μία νέα διαβούλευση για ένα Grexit φέτος, λένε άνθρωποι που γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης του.

(Πρώτη ενημέρωση: 19:53, 20 Ιανουαρίου 2016)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης