Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αλληλοκαρφώματα και υπαινιγμοί μεταξύ Schaeuble και Τσίπρα για ΔΝΤ και Grexit - Τσίπρας: Το 2016 η Ελλάδα θα εκπλήξει

Αλληλοκαρφώματα και υπαινιγμοί μεταξύ Schaeuble και Τσίπρα για ΔΝΤ και Grexit - Τσίπρας: Το 2016 η Ελλάδα θα εκπλήξει
Για να λύσουμε τα προβλήματα της Ευρώπης χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη και όχι exits, ούτε Grexit, ούτε Brexit τόνισε ο κ.Τσίπρας
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η κόντρα Schaeuble – Τσίπρα στο Νταβός για την ελληνική κρίση, τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και την περιβόητη πρόταση Schaeuble για Grexit, με τις τοποθετήσεις των δύο αξιωματούχων να βρίθουν υπαινιγμών.
Αίσθηση προκάλεσε μια φράση του Schaeuble o οποίος τόνισε ότι «είναι η εφαρμογή ανόητε», θέλοντας να τονίσει τη σημασία της απαρέγκλιτης εφαρμογής των συμφωνηθέντων μεταξύ Ελλάδας - δανειστών, παραφράζοντας την περιβόητη φράση συνεργάτη του Μπιλ Κλίντον «είναι η οικονομία, ανόητε».
Ο Schaeuble αποκάλυψε ότι δεν επιθυμούσε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. 
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας τόνισε ότι άλλαξε τελικά γνώμη καθώς η καγκελάριος Merkel τον έπεισε για τη σημασία της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ενδεχόμενη έξοδος του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα θα σήμαινε ότι ανάβουμε ένα κερί σε ένα δωμάτιο με δυναμίτες, τόνισε ο Schaeuble, με τον έλληνα πρωθυπουργό να απαντά:
«Ούτε εγώ είμαι οπαδός της άποψης ότι πρέπει να ανάψει κάποιος κερί σε δωμάτιο με δυναμίτες, ούτε όμως είμαι οπαδός της άποψης ότι πρέπει να βρίσκεται διαρκώς στο σκοτάδι.
Καλύτερα να βρει τρόπο να απομακρύνει από το δωμάτιο τους δυναμίτες».
Ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε χαρακτηριστικά  ότι «οι διαφωνίες μεταξύ των θεσμών να μην οδηγήσουν σε καθυστερήσεις».
O Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν αρκεί να επιτυγχάνει πλεονάσματα, χρειάζεται και ανάπτυξη, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για επενδύσεις.
«Η Ελλάδα χρειάζεται σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και έχει ανάγκη από πολιτική σταθερότητα» υποστήριξε ο κ.Τσίπρας, τονίζοντας ότι εκτός από ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, χρειαζόμαστε ανάπτυξη.
«Για να έχουμε ανάπτυξη χρειάζονται ευρωπαϊκές και ιδιωτικές επενδύσεις
Χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις για τη μείωση της γραφειοκρατίας» είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η Ελλάδα αντικατοπτρίζει τα προβλήματα ολόκληρης της Ευρώπης.
Χαρακτηριστικά μάλιστα ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι την ώρα που μια ελληνική επιχείρηση δανείζεται με 7% μια ευρωπαϊκή δανείζεται με 1%.
Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι για να λύσουμε τα προβλήματα της Ευρώπης χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη και όχι exits, ούτε Grexit, ούτε Brexit, "καρφώνοντας" τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας. 
Από την πλευρά του ο Schaeuble υποστήριξε ότι «πρέπει να βοηθήσουμε κάθε ευρωπαϊκή χώρα που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα μόνη της».
«Πρέπει να βοηθήσουμε τα ευρωπαϊκά κράτη να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικά.
Έχουμε συνθήκες και συμφωνίες για τις οικονομικές κρίσεις που δεν τηρούνται.
Στην Ευρώπη η αλληλεγγύη πρέπει να υπάρχει για να κάνουμε την Ευρώπη ισχυρότερη» τόνισε ο Schaeuble, επισημαίνοντας πως εάν θέλουμε να κάνουμε την Ευρώπη ισχυρότερη, πρέπει να εφαρμόσουμε αυτά που συμφωνήσαμε.
Σημειώνεται πως στο πάνελ εκτός των Τσίπρα και Schaeuble συμμετέχουν και οι πρωθυπουργοί της Γαλλίας, M. Valls και Ολλανδίας, M. Rutte.

Τσίπρας και Schaeuble στο ίδιο πάνελ

Embedded image permalink


O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Νταβός

Embedded image permalink


Σύμπνοια Schaeuble - Τσίπρα για το προσφυγικό
Σύμπνοια απόψεων μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble για την προσφυγική κρίση καταγράφηκε σε πάνελ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ με θέμα «Το μέλλον της Ευρώπης».
Στην τοποθέτηση του ο Έλληνας πρωθυπουργός υποστήριξε πως η Ευρώπη δεν είναι μια α λα καρτ ένωση όπου όλες οι χώρες ωφελούνται αλλά λίγες αναλαμβάνουν το φορτίο της κρίσης, επισημαίνοντας παράλληλα πως αυτό που απαιτείται είναι ένας αξιόπιστος μηχανισμός κατανομής των προσφύγων και των μεταναστών από την Τουρκία σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.
«Η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με μια διπλή κρίση.
Στόχος μας είναι να μετατρέψουμε την χώρα από μέρος του προβλήματος σε μέρος της λύσης.
Αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο είναι μια μεγάλη ντροπή.
Ταυτόχρονα πρέπει να υπάρξει ένας αξιόπιστος μηχανισμός επιστροφών από τα ελληνικά νησιά στις χώρες καταγωγής» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών συμφώνησε με την τοποθέτηση του κ.Τσίπρα, αναφέροντας πως είναι ντροπή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο.
Ο Schaeuble υποστήριξε πως είναι πολύ υψηλές οι προσφυγικές ροές και αφού παραδέχθηκε ότι έχουν πολλά να γίνουν ακόμα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, τόνισε πως είναι ύψιστης σημασίας η προστασία των εξωτερικών συνόρων και ότι η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει στις χώρες από όπου προέρχονται οι μετανάστες.

Rutte (Ολλανδία): Τραγωδία ένα Brexit - Να διευρύνουμε την ευρωπαϊκή κοινή αγορά

«Τραγωδία» χαρακτήρισε μια πιθανή έξοδο της Μ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Mark Rutte, υπερτονίζοντας ότι η συμμετοχή της στην Ένωση είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών.
Μιλώντας στο ίδιο πάνελ του οικονομικού φόρουμ του Νταβός, με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο Rutte ανέφερε ότι η ευρωπαϊκή κοινή αγορά αποτελεί μόνο το 35% της συνολικής ευρωπαϊκής οικονομίας.
Το υπόλοιπο 65%, το οποίο είναι στις ψηφιακές υπηρεσίες και στην ενέργεια, δεν αποτελεί μέρος της κοινής αγοράς.
Εάν προστεθεί και αυτό το μέγεθος τότε θα υπάρξει αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,25 τρισ. ευρώ.
Είναι δύο φορές η ολλανδική οικονομία, κατέληξε ο Rutte.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης