Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σβίγκου (ΣΥΡΙΖΑ): Η σημερινή κυβέρνηση είναι η πρώτη που διαπραγματεύεται – Το κλείσιμο των συνόρων δεν αποτελεί λύση

Σβίγκου (ΣΥΡΙΖΑ): Η σημερινή κυβέρνηση είναι η πρώτη που διαπραγματεύεται – Το κλείσιμο των συνόρων δεν αποτελεί λύση
Τι ανέφερε η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου
«Η σημερινή κυβέρνηση είναι η πρώτη κυβέρνηση που διαπραγματεύεται, που αγωνίζεται για το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον, με έγνοια για τους πιο αδύναμους», τόνισε η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξή της στην κυριακάτικη Kontranews.
Όπως σημείωσε, «αν είχε μπει στην λογική των προηγουμένων, που υπέγραφαν ό,τι τους έδιναν, τότε ίσως η αξιολόγηση να είχε κλείσει προ πολλού», προσθέτοντας ότι  «είναι αλήθεια ότι, όσο γρηγορότερα κλείσει η αξιολόγηση τόσο το καλύτερο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να ξαναγραφτεί η συμφωνία του καλοκαιριού και όσα απερρίφθησαν τότε από την πόρτα, να εισέλθουν σήμερα από το παράθυρο της αξιολόγησης».
Σε ερώτηση σχετικά με το εάν το ενδεχόμενο διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας το θεωρεί ορατό ή  θα πάμε σε πρόωρες εκλογές, η κ. Σβίγκου υπογράμμισε πως «οι πολίτες εμπιστεύθηκαν τις ελπίδες τους, σε δυο αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, στη σημερινή κυβέρνηση συνεργασίας.
Παρόλα αυτά, σχεδόν αμέσως μετά τις εκλογές, άρχισαν να ακούγονται φωνές από κόμματα της αντιπολίτευσης, απώτερος σκοπός των οποίων ήταν η επιστροφή στην εξουσία, για μετάλλαξη της λαϊκής εντολής.
Ο κόσμος εμπιστεύεται την σημερινή κυβέρνηση, κι αυτή η εμπιστοσύνη είναι η μεγαλύτερη δύναμή της».
Σχετικά με το ΠΑΣΟΚ της κ. Γεννηματά γιατί δεν θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία, η κ. Σβίγκου ανέφερε πως «το  ΠΑΣΟΚ έχει επιλέξει, εδώ και χρόνια, την ιδεολογική σύμπλευση με τον νεοφιλελευθερισμό.
Αυτό έδειξε, άλλωστε, και η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.
Ως κόμμα, μάλιστα, βρίσκεται πολύ πιο πίσω από τους προβληματισμούς και τις διεργασίες που διαπερνούν ακόμα και σοσιαλιστικά κόμματα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Δεν είναι δυνατή η συνεργασία με δυνάμεις που ομνύουν στην λιτότητα και στην περιστολή του κοινωνικού κράτους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμάχεται τέτοιες λογικές, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη».
Για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι «κάθε συνέδριο είναι κορυφαία διαδικασία για ένα αριστερό κόμμα.
Διαδικασία αποτίμησης, περισυλλογής, αλλά και στρατηγικού προσανατολισμού. Από το τελευταίο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ έχουν συμβεί κοσμογονικές αλλαγές τόσο στη χώρα μας, όσο και στην Ευρώπη.
Το προσφυγικό, η άνοδος της ακροδεξιάς σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, η ελπιδοφόρα άνοδος των προοδευτικών δυνάμεων σε μια σειρά άλλων χωρών, η  ανάληψη της κυβερνητικής εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, η υλοποίηση ενός παράλληλου προγράμματος μέσα σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο όπως αυτό που ορίζει η συμφωνία, η σχέση κόμματος και κυβέρνησης, αποτελούν τα κύρια ζητήματα που πρέπει να μας απασχολήσουν».
Όπως είπε, «το συνέδριο πρέπει να δώσει απαντήσεις στρατηγικού χαρακτήρα σε αυτά τα ερωτήματα, έχοντας το βλέμμα στις ευρύτερες εξελίξεις στην Ευρώπη, με στόχο την οικοδόμηση ενός σύγχρονου, ευρωπαϊκού ριζοσπαστικού κόμματος, ανοιχτού στην κοινωνία και τις διεργασίες της».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης η κ. Σβίγκου, σε ερώτηση για τη συζήτηση στη Βουλή την Τρίτη, για τη δικαιοσύνη και τη διαφθορά, σημείωσε ότι «θα είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία να πληροφορηθεί ο ελληνικός λαός ποιοι και για ποιους λόγους επιθυμούν να συνεχιστεί το καθεστώς αυθαιρεσίας, ανομίας, ατιμωρησίας το οποίο ρίζωσε, με την ανοχή ή και την στήριξη των κομμάτων του δικομματισμού όλα αυτά τα χρόνια.
Η σημερινή κυβέρνηση, η οποία δεν εμπλέκεται στο σκοτεινό παιχνίδι της διαπλοκής, και άρα δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο εκβιασμού, έχει δεσμευθεί ότι όλα αυτά τελείωσαν.
Αυτό φαίνεται, άλλωστε, ότι το έχουν καταλάβει διάφοροι, αν κρίνουμε και από τα πανικόβλητα  πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα που εμφανίζονται, εδώ και μέρες».
Περαιτέρω, για το προσφυγικό, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «το κλείσιμο των συνόρων δεν αποτελεί λύση, αλλά βαρβαρότητα», αλλά και ότι «αποτελεί έμπρακτη άρνηση της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών που απαρτίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, και άρα παραβιάζουν τα θεμέλια της Ενωμένης Ευρώπης».
Ακόμη, υπογράμμισε ότι «η σύνδεση μεταξύ των τρομοκρατικών επιθέσεων και του προσφυγικού, πέρα από υπεραπλουστευτική και ακροδεξιάς έμπνευσης, είναι και άτοπη», αλλά και ότι «το κλείσιμο των συνόρων και η άρνηση της μετεγκατάστασης προσφύγων, δεν θα συμβάλλει καθόλου στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
 Η υλοποίηση της μετεγκατάστασης είναι ο μόνος τρόπος, αφενός  να βρεθεί μια ανθρωπιστική  λύση στο δράμα των προσφύγων, κι αφετέρου να υπάρξει μια οργανωμένη και άρα ελεγχόμενη μετακίνηση προς τις ευρωπαϊκές χώρες».
Τέλος, για τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες και το βαθμό που επηρεάζεται η Ευρώπη, η κ. Σβίγκου τόνισε ότι «η Ευρώπη είναι βαθιά πληγωμένη.
Και βρίσκεται μπροστά σε ερωτήματα στα οποία θα κληθεί να απαντήσει η κάθε χώρα χωριστά, αλλά και η Ευρώπη στο σύνολό της».
Κατά την ίδια, υπάρχουν δύο δρόμοι, «ο ένας είναι αυτός της εθνικιστικής περιχαράκωσης και της ακροδεξιάς.
Αν επιλεχθεί αυτός ο δρόμος, ούτε η ασφάλεια της Ευρώπης διασφαλίζεται, ούτε η ίδια ως συλλογικό εγχείρημα έχει μέλλον.
Αν επικρατήσουν οι ακραίες φωνές, αν κερδίσουν και άλλο έδαφος η ακροδεξιά και ο ρατσισμός, αυτή θα είναι άλλη μια έμμεση νίκη του φονταμενταλισμού».
Μεταξύ άλλων η κ. Σβίγκου ανέφερε ότι  «απέναντι στις τρομοκρατικές επιθέσεις φανατικών, μισαλλόδοξων και σκοταδιστών, η Ευρώπη πρέπει να ακολουθήσει το δρόμο της συλλογικής και ενιαίας απάντησης, που δεν έρχεται σε αντιπαράθεση με τις αρχές της δημοκρατίας και της ελευθερίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης