Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οι δηλώσεις Μάρδα αποδεικνύουν γιατί η Ελλάδα αποτυγχάνει να προσελκύσει επενδυτές

Οι δηλώσεις Μάρδα αποδεικνύουν γιατί η Ελλάδα αποτυγχάνει να προσελκύσει επενδυτές
Αδειάζουν τον υφυπουργό Εξωτερικών κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης
Την ώρα που στον ανεπτυγμένο δυτικό κόσμο οι κεντρικές τράπεζες «ρίχνουν χρήματα με το... ελικόπτερο», δημιουργώντας εξαιρετικές συνθήκες ρευστότητας σε όλων των ειδών τους επενδυτές, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να βρει... επενδυτές στους... πρόσφυγες.
Οι δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών, Δ. Μάρδα αποδεικνύουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο γιατί η χώρα αφενός απέτυχε στις επενδύσεις και αφετέρου γιατί θα δυσκολευθεί ιδιαίτερα να βρει πραγματικά στρατηγικούς επενδυτές στο άμεσο μέλλον.
Μέχρι τώρα, κανένας σοβαρός επενδυτής δεν έχει εμπιστευτεί την κυβέρνηση Τσίπρα.
Μετά από 14 μήνες διακυβέρνησης όχι μόνο δεν έχουν έλθει κεφάλαια σε μια χειμαζόμενη οικονομία που διευθύνεται από άπειρους και αστοιχείωτους πολιτικούς, αλλά έχουν αποεπενδυθεί πολλά περισσότερα από όσα ανέμεναν ακόμη και οι απαισιόδοξοι για την «πρώτη φορά Αριστερά».
Αυτό άλλωστε έδειξε και η ποιότητα των επενδυτών που μπήκαν στις πρόσφατες ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, οι διαγωνισμοί για την πώληση δημόσιων assets, οι υποψήφιοι για τις αποκρατικοποιήσεις και το πάγωμα/αναβολές πολλών άλλων διαγωνισμών.
Τα μοναδικά ποιοτικά κεφάλαια που έχουν παραμείνει και επεκταθεί στην Ελλάδα είναι αυτά της Fairfax.
Αυτά ήταν που στήριξαν στην ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank, στην πώληση της Eurolife, ενώ το fund έδειξε την εμπιστοσύνη του σε Μυτιληναίο και Grivalia, πιστεύοντας μέσα από την Praktiker Hellas στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Το Fairfax όμως αποτελεί την εξαίρεση σε έναν κανόνα που μεγάλοι ξένοι όμιλοι αλλά και ελληνικές επιχειρήσεις, η μία μετά την άλλη, αρχικά αργά και τώρα ταχύτερα, προστίθενται στη μακρά πλέον λίστα των εταιρειών που φεύγουν από την Ελλάδα.
Και αυτό γιατί στη συνεχώς εντεινόμενη πολιτική αβεβαιότητα και την πρωτόγνωρη σε διάρκεια και βάθος ύφεση ήρθαν από πέρυσι να προστεθούν και ξεκάθαρα εχθρικές προς την επιχειρηματικότητα ρητορικές, περαιτέρω φορολογικές επιβαρύνσεις και το ενδεχόμενο Grexit, που για πολλούς δεν έχει ακόμα εκμηδενιστεί.
Η απουσία χρηματοδοτήσεων, η ενσωματωμένη στο σύστημα γραφειοκρατία και η βραδύτητα απονομής δικαιοσύνης υπήρξαν τα βασικά αντικίνητρα για την παραμονή, εδώ, πολλών πολυεθνικών και όχι μόνον ομίλων.
Υπό αυτά τα εξαιρετικά δυσοίωνα για την ελληνική οικονομία δεδομένα, είναι προφανές πως οι δηλώσεις Μάρδα αποτελούν ένα ακόμα «λιθαράκι» δυσπιστίας των όποιων επίδοξων επενδυτών απέναντι στις προθέσεις και στη στρατηγική της κυβέρνησης αλλά και την καλύτερη ευκαιρία στην αντιπολίτευση για να αποκαλύψει την «επενδυτική γύμνια» της κυβέρνησης.
Χαρακτηριστικό ήταν το μήνυμα του Άδωνι Γεωργιάδη στο twitter, ο οποίος καλεί με εξόχως σκωπτικό τρόπο τον κ.Μάρδα να «αφήσει το θείο και να πιάσει το Σύρο» παραφράζοντας τη σχετική διαφήμιση του ΟΠΑΠ.
Για αυτό άλλωστε και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης έσπευσαν να αποδοκιμάσουν και να αδειάσουν αμέσως τον κ.Μάρδα.
Ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς τόνισε ότι «αυτή η ιστορία δεν πρόκειται να λύσει ούτε το προσφυγικό ούτε το πρόβλημα των επενδύσεων» ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Δ. Βίτσας υποστήριξε πως «δεν μπορεί να έρθει η ανάπτυξη στην Ελλάδα από τους πρόσφυγες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης