Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ero (ΥΠΕΞ Γαλλίας): Έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα

Ero (ΥΠΕΞ Γαλλίας): Έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα
Η Γαλλία επιθυμεί να επιτύχει η Ελλάδα στην προσπάθειά της, σημείωσε ο Γάλλος υπουργός μετά από συνάντηση με τον Ν. Κοτζιά
Την εκτίμηση ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Jean Marc Ero, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά μετά από συνάντηση που είχαν στο Παρίσι.
Αρχίζοντας τη δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους με τη φράση «Ελλάς - Γαλλία - συμμαχία» ο κ. Ero υποστήριξε ότι η Γαλλία «εύχεται την επιτυχία της Ελλάδας» υποστηρίζοντας ότι «είναι μια χώρα με κουράγιο, που έχει δεσμευθεί σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις για να βελτιώσει τη χρηματοοικονομική της κατάσταση.
Αυτές οι μεταρρυθμίσεις έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς, έχουν ένα κόστος βέβαια για τον ελληνικό λαό, αποδεικνύουν όμως τους ισχυρούς δεσμούς της Ελλάδας με την Ευρώπη» τόνισε.
Από πλευράς του, ο Νίκος Κοτζιάς έκανε λόγο για «στρατηγική σχέση» Ελλάδας - Γαλλίας η οποία, όπως είπε, θα «εκφραστεί και στον υπό διαμόρφωση οδικό χάρτη συνεργασίας».
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο υπουργοί συζήτησα, όπως οι ίδιοι είπαν, για τα μεγάλα προβλήματα, όπως η Ουκρανία, η Συρία, η Λιβύη «χώρες στις οποίες ο ρόλος της Γαλλίας και της Ε.Ε. είναι πολύ σημαντικός, προκειμένου να υπάρξει ειρήνευση και διαφορετική κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη».
Ο Νίκος Κοτζιάς είπε ότι η Ελλάδα «στηρίζει τη γαλλική πρωτοβουλία για τη Μ. Ανατολή, διότι η ειρήνη στην περιοχή αυτή σημαίνει ειρήνη και σταθερότητα για όλους μας».
Σχετικά με την οικονομική κρίση που βαραίνει την Ελλάδα, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε ότι ευχαρίστησε για ακόμα μια φορά τη γαλλική ηγεσία «για την αλληλεγγύη που δείχνει στην Ελλάδα».
Ο Jean Marc Ero, από την άλλη, τόνισε ότι για τη Συρία «διαπιστώσαμε τη σύγκλιση απόψεων για μια ειρηνευτική διαδικασία» σημειώνοντας ότι «δεν είναι επιλογή ο πόλεμος - η κατάπαυση πυρός θα πρέπει να γίνει ολοκληρωτικά σεβαστή».
Είπε ότι την ίδια άποψη διατύπωσε και κατά τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο αλλά και τον Ρώσο ομόλογό του την Τρίτη 19 Απριλίου 2016 στην Μόσχα και συμπλήρωσε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα πρέπει να φθάνει προς όλα τα άτομα και να ολοκληρωθεί η ειρηνευτική διαδικασία.
Σε ερώτημα για το εάν η Γαλλία σκοπεύει να ζητήσει μια έκτακτη σύνοδο για τη Συρία, ο κ. Ero εξήγησε ότι έθεσε το θέμα στη Μόσχα, για μια σύνοδο της «ομάδας παρακολούθησης» (των εξελίξεων στη Συρία) και δήλωσε ότι «η Γαλλία είναι έτοιμη για μια τέτοια σύνοδο σε υπουργικό επίπεδο».
Πρόσθεσε ότι το θέμα θα τεθεί σύντομα στη συνάντηση που θα γίνει προσεχώς στο Ανόβερο με την ευκαιρία της επίσκεψης του προέδρου Obama όπου θα μεταβεί και ο Γάλλος πρόεδρος Hollande και όπου θα υπάρξει συνάντηση με Γερμανία, Μ. Βρετανία και Ιταλία, όπου βεβαίως θα συζητηθεί και το θέμα της Συρίας.
Για το προσφυγικό και τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας της 18ης Μαρτίου, ο Γάλλος υπουργός εκτίμησε ότι «ήταν απαραίτητη και ότι έχει αρχίσει σιγά-σιγά να μπαίνει σε εφαρμογή».
Με την ευκαιρία της σημερινής συνάντησης, ο κ. Κοτζιάς προσκάλεσε τον Γάλλο ομόλογό του στην Ελλάδα.
Το Αθηναϊκό Πρακτορείο θυμίζει ότι τον Ιούνιο προβλέπεται και η επίσκεψη του Γάλλου πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς στην Αθήνα, οπότε και θα υπογραφεί ο «οδικός χάρτης» συνεργασίας των δύο χωρών, που είχε αποφασισθεί κατά την επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ τον περασμένο Οκτώβριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης